Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruský Gunvor kupuje 10 % v ropovodu TAL. Zaškrtí českým rafineriím přívod ropy i ze západu?

Ruský Gunvor kupuje 10 % v ropovodu TAL. Zaškrtí českým rafineriím přívod ropy i ze západu?

06.12.2012 13:42, aktualizováno: 6.12. 13:45
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Ruská společnost Gunvor, kontrolovaná blízkým známým Vladimira Putina, nakoupila 10% v alpském ropovodu TAL, který zásobuje rafinerie v Německu, Rakousku a v poslední době z velké většiny i Českou rafinérskou. S dodávkami ropy přes TAL se v říjnu vyskytly potíže, jelikož kapacita potrubí nestačila na uspokojení poptávky všech sedmi rafinérských závodů, které jsou v poslední době na zásobování z alpského ropovodu závislé. Jelikož kapacita TALu k plnému pokrytí jejich potřeb nedostačuje a alespoň částečnými vlastníky čtyř těchto rafinerií jsou Gunvor a státní ruský těžař Rosněfť, není jisté, jestli v TALu zbude dost ropy i pro Česko, a to navzdory tomu, že stát v ropovodu nedávno koupil 5% podíl.

TAL loni přepravil zhruba 35 mil. tun ropy, na což jeho kapacita (42 milionů tun/rok) bohatě vystačila. Letos se situace radikálně změnila, a to hned u několika odběratelů. Kvůli sporům o ceny dodávek z Družby výrazně klesl dovoz ruské ropy z východního směru do Česka (za prvních deset měsíců roku na 2,2 mil tun, oproti loňským 4 mil. tun za celý rok), a tak se akcionáři České rafinérské musejí o dost víc spoléhat na západní ropovod IKL, který se v německém Ingolstadtu napojuje na TAL. Navíc se největší a nejmodernější německá rafinerie Miro v Karlsruhe, zásobovaná současně z TALu a z francouzského ropovodu SPSE, rozhodla neodebírat z Francie nic (údajně kvůli vysokým tranzitním poplatkům) a spoléhat se výhradně na TAL. Oproti polovině své celkové kapacity (15 mil. tun ročně) se nyní z Terstu snaží uspokojit celou svoji spotřebu, což znamená dodatečných 7,5 mil. tun ropy ročně.

V Ingolstadtu je další rafinerie, se zpracovatelskou kapacitou 5,2 mil. tun ropy ročně. Ta dříve patřila švýcarskému petrochemickému koncernu Petroplus, který však na jaře zkrachoval, a tak byl od té doby Ingolstadt odstaven. Jenže pak rafinerii v aukci získal Gunvor podnikatele Gennadije Timčenka. Tomu v Rusku patří kde co: nově spuštěný ropný terminál Usť-Luga v Baltském moři (právě díky němu mohli Rusové letos odklonit významnou část produkce - 15 mil. tun - z Družby a nedodat ji například do Česka); dále společnost Strojtransgaz, stavící ropovody a plynovody; společnost Transoil, převážející ropu po železnici; zhruba 20% podíl v druhém největším ruském těžaři plynu Novatek; nebo třeba podnik Geotek Holding, provádějící seizmické průzkumy ropných a plynových ložisek. Zkrátka, kam jen se člověk v ruském ropném a plynárenském sektoru podívá, vidí Timčenka. Přičinlivý podnikatel nelenil a v září Ingolstadt znovu spustil. S dodávkami problém podle všeho nemá: řada tankerů, které doráží do Terstu, totiž patří také jemu. Gunvor je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s ropou na světě. Nyní do svého portfolia přidal 10 % v TALu, který zásobuje Ingolstadt.

Podobně silné postavení v ropném a rafinérském sektoru má ruská státní těžařská společnost Rosněfť, která v roce 2010 nakoupila 50 % akcí rafinérského konglomerátu Ruhr Oel. Rosněfti nyní díky podílům v pěti rafineriích patří 10 % německých zpracovatelských kapacit. Těžař se mimo jiné stal akcionářem rafinerií Miro v Karslruhe a dále Neustadt a Vohburg v Bavorsku. Kapacita posledních dvou jmenovaných činí dohromady 10,3 mil. tun ročně. K tomu je třeba přičíst 3,6 mil. tun ropy, které mohou být zpracovány v další bavorské rafinerii Burghausen a 8,0 mil. tun ropy, které může pojmout rafinerie Schwechat u Vídně (oba závody patří OMV). Sečteno a podtrženo, rakouské a německé rafinerie závislé na TALu mohou ročně zpracovat 42 mil tun ropy, což přesně odpovídá kapacitě alpského ropovodu. Na rafinerii v Kralupech při těchto kupeckých počtech nezbývá ani kapka. 
 
gunvor


zdroj: petroleum.cz 
Uvedené kalkulace nejsou jen akademickým cvičením. Zhruba dva měsíce po opětovném zprovoznění Ingolstadtu se situace se zásobováním přes TAL zhoršila natolik, že do rafinerie v Kralupech zcela přestala proudit surovina a produkci muselo kvůli plně obsazenému ropovodu omezit i německé Miro. Částečně za zácpu v TALu mohly různé druhy ropy, které tankery do Terstu přiváží a které musí být do ropovodu napumpovány jednotlivě – po šaržích.

Česko svoji pozici vylepšilo nedávným nákupem 5% podílu v TALu, který od společnosti Royal Dutch Shell (25,93 EUR, 0,97%) získalo MERO, tuzemský operátor ropovodů. Po vypořádání této transakce Shell drží v ropovodu TAL podíl 19 %, OMV 25 %, Ruhr Oel 11 %, Eni (17,7 EUR, -1,28%) 10 %, BP (428,48 GBp, 0,73%) 9 %, ExxonMobil 6 %, ConocoPhillips (57,18 USD, 0,60%) 3 % a Total (38,65 EUR, 0,21%) S.A. 2 %. Desetiprocentní balík patřil koncernu Petroplus. Právě ten teď spadl do rukou Gunvoru.

Jenže ani vlastnický podíl v TALu problém nedostatečných dodávek ropy do Česka neřeší. MERO si teď sice může bez předchozí rezervace vyhradit dodatečnou kapacitu v TALu, jenže stejné právo mají všichni ostatní akcionáři TALu, kterým také patří šest zmiňovaných německých a rakouských rafinerií. Kralupy jsou od Terstu nejdál, společnosti MERO patří menší podíl než Gunvoru a Ruhr Oel. Navíc si Ruhr Oel i Gunvor vzhledem k těsnému napojení na ruské těžaře mohou ropu obstarat snáz než Unipetrol (168 CZK, -0,56%), který žádnými těžařskými aktivy nedisponuje.

Události posledních měsíců naznačují, že jen na IKL/TAL se spoléhat nelze a že stávající situace, kdy v Družbě dramaticky klesají přepravené objemy (i do Polska a Německa) je pro český rafinérský sektor dlouhodobě neudržitelná. K tomu se přidávají problémy s nedostatečnými investicemi do Kralup i Litvínova, s nízkými rafinérskými maržemi, vysokými poplatky za tranzit a příliš vysoké spotřební daně na pohonné hmoty, která je ideálním podhoubím pro černý trh a lišáky jako Timčenko.

Ukazuje se také, že středoevropští hráči jako MOL (1 7660 HUF, -2,65%), PKN Orlen nebo OMV, kteří patří spíš do kategorie středních vah, se bez spojení sil náporu ruských energetických gigantů neubrání. Rusové je rozloží kousek po kousku. Tak jak to předvedli při obklíčení českých rafinerií. Jenže to by si státy v regionu musely uvědomit, kde končí hranice jejich hospodářské suverenity.

(Zdroje: Platts, Reuters, Eurasia Daily Monitor)


Váš názor
  • vlastenectví naruby
    06.12.2012 17:08

    tak nevím , ten článek je psán snad se značnou škodolibostí či nevraživostí ?.... vůči Unipetrolu ? nebo Polákům ? V ČRaf vlastní významný podíl ENi = italové ...TAL začíná v Itálii ..., tak nevím , zda si oni nechají "zaříznou" spoluvlastněné rafinérky .. nebo jóó ?
    kominík
    • Re: TAL
      07.12.2012 11:29

      Perfektni analyza, dik. Taky jsem se obaval, v clanku zmineneho nazoru, ze nakupem 5% podilu v TALu jsem pro ceske rafinerie PRAKTICKY mnoho nezmeni. Kazdy hrac se snazi prednostne a za nejnizsi trzni cenu (vcetne nakladu vzdalenosti) zasobovat predevsim jim 100% vlastnene rafinerie. Trochu nam vsak nahrava celkovy pokles odbytu benzinu a o 10%...nicmene ty fixni naklady a nezbytne a odkladane modernizace budou stat taky majlant...
      Kolemjdouci
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university