Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kovy vzácných zemin: Pád akcií těžaře Molycorp budí spekulace o převzetí

Kovy vzácných zemin: Pád akcií těžaře Molycorp budí spekulace o převzetí

03.01.2013 18:23
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Při IPO v roce 2010 se upisovaly za 14 USD za kus, během šesti měsíců vystřelily až nad 70 USD, aby se za další rok a půl svezly k současným 10 USD za kus – akcie společnosti Molycorp jsou ztělesněním burzovní horské dráhy. Kalifornský těžař a zpracovatel vzácných lanthanoidů a aktinoidů sice momentálně netěží a příliš velké množství suroviny neprodukuje, zato disponuje největšími zásobami těchto vzácných prvků na západní polokouli. Nízká tržní kapitalizace velmi pravděpodobně láká výrobce, kteří při objednávání dodávek veledůležitých surovin nechtějí být závislí na dolech v Číně, která ovládá 90 % trhu a export v posledních letech výrazně omezuje.

Prvky jako praseodym, cer, lanthan, ytrium nebo třeba neodym se na Zemi objevují v malém množství a, co je důležitější, jsou nepostradatelné při výrobě high-end technologických produktů. V plochých obrazovkách (ytrium), při leštění skla (cer), rafinaci ropy (lanthan), výrobě extra silných magnetů (neodym), ale i v raketách, harddiscích, větrných elektrárnách – všude tam najdou kovy vzácných zemin uplatnění jako přísady v miniaturním množství.

Jejich mírnou vadou na kráse je způsob těžby. S železnou pravidelností je totiž doprovází uran a jiné nebezpečné látky. Země, kde starosti o otrávenou podzemní vodu a zmutovaný dobytek nehrají tak velkou roli, proto mají při produkci kovů značnou konkurenční výhodu. Není tedy divu, že v roce 2002 byl v Kalifornii právě kvůli obavám z dopadů na životní prostředí zavřen největší důl na světě Mountain Pass a od té doby drtivou většinu 17 lanthanoidů a aktinoidů dodává Čína, což jí poskytuje fakticky monopolní kontrolu nad trhem.

Američané, kteří na importu z Číny závisí například ve výrobě navigačních systémů do vojenských lodí, se rozhodli kalifornský důl, vlastněný společností Molycorp, zvonu zprovoznit. Jenže ceny lanthanoidů a aktinoidů od té doby klesly a Molycorp se potýká s rostoucími náklady, vyšetřováním Komise pro cenné papíry (SEC) a také s ochodem výkonného ředitele.

I když se titul zotavil z rekordního listopadového propadu, kdy byly akcie k mání za 6 USD, stále se obchoduje se 17% diskontem oproti účetní hodnotě. Kandidátů na provedení akvizice je celá řada: od automobilek jako Nissan či Hyundai po strojírenské giganty jako Siemens. Molycorp má pro znovunastartování byznysu dobrou výchozí pozici i díky loňskému nákupnímu tažení, v jehož rámci získal jednoho ze dvou jediných těžařů v Evropě (estonský AS Silmet) a kanadského zpracovatele vzácných rud Neo Material Technologies. Banka Goldman Sachs odhaduje, že kupec by za akcii Molycorp mohl nabídnout 15 USD, tedy o 44 % víc, než kolik nyní stojí na burze.

„V současném stadiu je převzetí Molycorp určitě ve hře,“ tvrdí Lusia Morenová, analytička Euro Pacific Capital v Torontu. Společnost je podle ní dobrým cílem pro zájemce o stabilní dodávky, kteří dokážou ocenit jejich důležitost a mají dost prostředků na investice do rozvoje těžby a zpracovatelských kapacit. Tržní kapitalizace Molycorp momentálně činí 1,5 mld. USD.

Problémy Molycorp začaly s poklesem ceny lanthanoidů a aktinoidů, které začaly být nahrazovány jinými látkami. Za druhý kvartál společnost vykázala horší než očekávané výsledky a oznámila, že si na provoz a investice ve zbytku roku bude muset půjčit. K tomu se přidalo šetření SEC kvůli podezření, že společnost akcionáře nepřesně informovala o svém hospodaření. Hřebíčkem do rakve výkonného ředitele Marka Smithe byl fakt, že vedení o vyšetřování informovalo s dvouměsíčním zpožděním. Smith byl v prosinci odvolán.

Analytici se shodnou, že zájemce o převzetí Molycorp bude pravděpodobně pocházet z Asie, zejména Jižní Koreje a Japonska, kde je soustředěna výroba pokročilých technologií vyžadujících speciální materiály. Těžařské giganty z Austrálie či Latinské Ameriky by mohla odrazovat aktiva ve zpracovatelském segmentu. Možná je také varianta, kdy chilský výrobce molybdenu SA Molymet, největší akcionář Molycorp, zvýší svůj podíl. 

Vyhlídky na brzkou akvizici a strmý růst ceny akcií chladí Michael Gambardella, analytik JPMorgan. Podle něj se nový zpracovatelský provoz v Mountain Pass teprve rozbíhá a testuje dosud neověřenou techniku čištění a rafinace rudy. Gambardella také poukazuje na to, že produkci se chystají navyšovat další zpracovatelé mimo Čínu, i když poptávka po kovech vzácných zemin by měla stagnovat.

(Zdroje: Bloomberg, Reuters, Mining.com)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data