Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nezaměstnanost v lednu: Recese si vybírá svou daň

Nezaměstnanost v lednu: Recese si vybírá svou daň

08.02.2013 9:56
Autor: David Marek

Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu ve věku 15-64 let se v ledu zvýšil na 8,0 procent. Počet osob v evidenci úřadů práce stoupl na 586 tisíc. Nikdy v novodobé historii české ekonomiky nebyl vyšší. Od ledna se změnil ukazatel, kterým se měří nezaměstnanost, pokud by se však použila tradiční míra registrované nezaměstnanosti používaná doposud, dosáhla by hodnoty 10,1 procenta. Opět jde o rekordně vysoký zápis.

Leden je měsícem se silnou negativní sezónností. S klesající teplotou ubývá prací ve stavebnictví. Vedle toho se ovšem stále silněji projevuje zhoršující se situace v ekonomice. Ta již rok a půl strádá a recese stále citelněji doléhá na trh práce. Sezónně očištěná nezaměstnanost již od předloňského podzimu postupně vzlíná. V lednu ovšem přišel poměrně výrazný skok vzhůru (podle mých výpočtů sezónně očištěná míra nezaměstnanosti stoupla z 9,08 na 9,40 procenta). Pokles domácích i zahraničních zakázek nutí firmy snižovat náklady a počty zaměstnanců. Zároveň klesá počet volných pracovních míst. V lednu jich bylo jen necelých 34 tis., nejméně od února 2011. Na jedno volné místo nyní připadá 17,3 osob hledajících práci.

Vzhledem k tomu, že se ekonomika nestačila vzpamatovat z recese v roce 2009 a nezaměstnanost už nikdy neklesla na předkrizové hodnoty, stala se z části původně cyklické nezaměstnanosti dlouhodobá nezaměstnanost, tedy strukturální problém. Do toho nyní přibývá další vlna propouštění. Výsledkem je historicky nejvyšší nezaměstnanost od roku 1989.

V únoru lze očekávat další mírné zvýšení nezaměstnanosti. Za celý letošní rok očekávám podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu v průměru 7,6 procenta. Loni tento ukazatel v průměru činil 6,8 procenta.


Váš názor
  • JJA
    08.02.2013 19:27

    toho se od golfisty .resp o investora do zelené travy nedočkáš. Při své kvalifikaci jistě přicházíš do kontaktu s osobami, které trpí pocitem výjimečnosti a nadřazenosti a jaksi nechápeš z čeho toto jejich přesvědčení vyvěrá. Sdělím ti pouze moji osobní zkušenost s ním - chlubí se tu že slečnam , které má jako doplněk , kupuje jim auta, maldým chlapcům přednášel na nějakých universitách asi lecos,vlastní golfový club a ma užasné věštěcké schopnosti. Vydělal obrovské množství peněz na burze, ale zřejmě i jinde. Nevíme pouze jestli je všechny řádně prodanil a zda také podporuje charitu,/o čemž pochybuji/ to nám tají. Je hrubý a sprostý a arogantní , to jsi již zjistil - a to ještě netušíš , co se rozpoutá ,vůči mé osobě , až si toto přečte. JJA držím ti place v tvém nelehkém podnikání - vím, o čem hovořím - já jsem firmu prodala v roce 2008.Přeji ti úspěch, zde , v tomto "casinu " a nenech se vytočit takovým zbloudilým exibicionistou , který je evidentně , každý den raněn golfovým míčkem, přímo do hlavy, na svém golfovém hrišti :-)))
    AMN
    • Re: JJA
      09.02.2013 11:20

      Nikdy jsem nepsal ze jsem golfista anikdy jsem nepsal ze investuji do golfoveho hriste :-)) Nejsem bloger a proto netrpim zadnymi komplexy , obcas sem napisu co mam na jazyku a to se proste nenosi mit odlisny nazor. Nemam slecny jako doplnek a autana potkani nekupuju o prednaseni chlapcum???(AMN nesmis tolik koukatna lechtive filmy) pokud vim tak na univerzity v cesku maji pristup mladi lide a to jak pohlavi muzskeho tak i zenskeho :-)) Golfovy klub ze vlastnim????? e jsem vestec z Omahy to jsou mi veci :-))) Co to jsou obrovske penize pro ne koho milion pro nekoho 100 milionu :-)) Danova optimalizace je muj konicek a na charitu rozhodne neprispivam( mysleno podivne spolky a neprujledne nadace) coz neodporuje dat penize lidem kteri je opravdu potrebuji a na ktere stat zapomnel :-(((--- Byt hruby , sprosty a arogantni vuci diletantum a polohovadum ktere se vyskytuji v ceske kotline by melo byt vlastni kazdemu slusnemu cloveku ktery vidi ten maras vsude kolem. AMN proti tobe nic rozpoutavat nemusim:-)) Ty se dovedes rozebrat a zesmesnit sama :-)) Pro tvoji informaci holfovym mickem jsem jeste nedostal :-)) co neni ale muze byt. Tak pravil legendarni investor z Greenlandu.
      martík
  • hlavní problém je, že ono se to tady neoplatí
    08.02.2013 15:00

    neoplatí se pěstovat brambory,protože z Holandska jsou levnější,,, neoplatí se chovat prasata,protože vepřové z Polska je levnější, a taky vejce jsou levnější,,, neoplatí se zpracovávat kulatinu z lesa, protože Němci za ní zaplatí víc,,,, neoplatí se šít oblečení,protože od Vietnamců jsou hadry levnější,,,, neoplatí se provozovat mlékárny,protože sýry a máslo je z Německa levnější,,,neoplatí se vyrábět sklo, protože z Číny je sklo levnější,,, nic se tady totiž neopatí už dělat přátelé, protože si to všechno dovezeme levnější.Pochopte to konečně!!! Je třeba pouze silná koruna a my si všechno koupíme levnější. PROTOŽE SE TO TADY NEOPLATÍ DĚLAT !!!!!!!! Nic proto nebudeme dělat a silnou korunou si všechno koupíme. Dluhy se totiž splácet nemusí !!!! To nevíte ?
    oradapoisson
  • To jsme pouze na začátku
    08.02.2013 12:52

    A poroste tak dlouho dokud někomu velkému nedojdou v kase peníze (rozuměj už mu nekoupí dluhopis). Pojedeme po kolejích tunely a střídavě se nám bude zdát, že už vidíme světýlko, je jedno jaké si uděláme naděje, teď už jízda skončí o zarážedlo. Můžeme nadávat na okolní svět, že za to může, ale to je jen menší dil pravdy. Předně si každý zaměťme před vlastním prahem (EU, ČR, u sebe sama) a zeptejme se kde je ten obrovský potenciál vyplývající z obrovského pokroku, proč servisní organizace (Stát, samosprávy) i rodiny samotné nejsou schopni vyjít s obrovskými prostředky, když nic neprodukují? Jednoduše si odpovím, protože vývoj musí jít jedině tak a ne jinak - vychází to z přirozeného fungování životních společenstev (kdo chápe, chápe kdo ne má smůlu-jako v kruté přírodě). Takže z tohoto úhlu pohledu se pohybujeme zcela očekávaně (rozuměj v průměru), zobrazit si tuto projekci můžeme v čemmkoliv - grafech burz, četnosti "neortodoxních" zásahů CB, politické agresivity, mezilidských vztahů, hodnoty zlata, ceny kancelářské sponky... Pro budoucí život průměrného Čecha nebudou podstatné drobné křivdy a nespravedlnosti páchané teď, ale s čím do nově budovaného systému vstoupíme (rozuměj v jak žalostném stavu) a také to jakou si zvolíme cestu. Mě mrzí jen dvě věci, které neovlivním, jednu kterou máme "navíc" oproti průměru globalizovaného světa a to žalostné fungování EU a druhou, že si zvolíme budoucí cestu nejpřímějšího směru - světový konflikt. Ostatní věci, které se dějí nebo můžou nastat vždy vytvoří nějaké příležitosti, ale tyto dvě můžou ponechat jen příležitosti extrémní. Hezký den.
    Pibik
  • není se co divit ...
    08.02.2013 12:51

    vstupy letí nahoru jako blázen. Elektřina, plyn, voda, odpad, DPH, pohonné hmoty, daň z nemovitosti. Před deseti lety jsme měli třetinové náklady. Někde se to holt projevit muselo. A to nemluvím o naprosté ignoranci úřadů. Třeba ten paskvil s DPH a hlášením na FU. Přenos odpovědnosti za platbu DPH na třetí stranu. Fakt dobrý - Míro ! Stát si vymyslel typ daně, není shopen ji vybírat, tak holt bude trestat ty, co ještě přežívají. Tohle není pravicová politika, to je HNUS. Mám jen obavu, že po nástupu socanů budou do firem delegováni dozorci (1945-48) s rozhodovací pravomocí nad majitelem... A je úplný konec.
    Muff
    • Re: není se co divit ...
      08.02.2013 13:59

      tez se bojim uz vseho...tupeho
      OPTIMISTA
  •  
    08.02.2013 12:42

    Otázkou je zda chce někdo vytvořit pracovní místa nebo zda někdo není raději rád, že máme vysokou nezaměstnanost. Kdyby stát chtěl vytvoří velmi rychle kolem 200 tisíc pracovních míst. Spíš to někomu vyhovuje.
    Jezdec.
  • vize budoucnosti
    08.02.2013 12:03

    ti co prodali cizincům svoje pole, budou na nich za stravu a nocleh tvrdě pracovat. Ti co koupili naše pole budou píchat naše hezké holky. Ty ošklivé jim budou doma uklízet.
    oradapoisson
    • Re: vize budoucnosti
      08.02.2013 12:47

      Oradapoisson - bravo. Humorně řečená pravda. Je vidět, že víš o čem mluvíš a máš to v hlavě srovnané.
      Jezdec.
    • Re: vize budoucnosti
      08.02.2013 12:17

      Budoucnost je už tady. To co píšete je anabáze minulosti českých dementních politiků. To oni prodali skoro zadarmo vše, co mělo vlastní užitkovou hodnotu.
      Jesse
  • jo jo
    08.02.2013 11:59

    je mezi nimi i těch 80 zaměstnanců, kerým jsem léta dával práci.Chtěli jste silnou korunu ? , tak jí máte! ale nezoufejte :-)) máte silnou korunu, doporučuji všem nezaměstnaným aby odjeli na levnou dovolenou - to jsou slova našeho současného prezidenta
    oradapoisson
    • Re: jo jo
      08.02.2013 12:09

      Naprostý souhlas, ale počítejte s tím, že Vás tady ukřižují.
      JJa
      •  
        08.02.2013 13:06

        Já nevím kluci. Dělníci mimo Prahu makaj za 400-800 euro. Kolik by jste jim chtěli dávat 300? Možná je euro silné na dolar, ale koruna na euro silná není, spíše naopak a to díky ČNB a jejím nulovým sazbám.
        Nero
        • mzdu
          08.02.2013 15:17

          českého dělníka s německým neporovnávej. To bys musel porovnat veškeré životní náklady a sílu obou ekonomik (a jejich celou šedesátiletou minulost, která za tím stojí). Oni totiž nebudovali komunismus a svojí životní úrověň si museli tvrdě vypracovat. Tak teď se postav před ty všechny nezaměstnané u nás a vysvětli jim, že je to správně, že nemají práci. Řekni jim, že přece nemůžou dělat za 300 €, že je lepší, aby byli doma zadarmo. Tam je nikdo nebude vykořisťovat, můžou ležet celý den.A vysvětli jim, že už tu práci nikdy mít nebudou a že jim velmi brzy i zkrachovalý stát přestane dávat podporu,protože už nebude mít z čeho.A taky jim ze svého platu odveď 75 % solidární daň.
          oradapoisson
          • Re: mzdu
            08.02.2013 19:29

            Obdivuji člověka který řídil 80 zaměstnanců. Já jsem jich míval 6 a byl jsem z toho hotovej. Nicméně ČR je v EU ve středu Evropy. Má nějaké sousedy a je tu nějaká cenová hladina a máme nějakou ekonomiku. Náš dělník dostává žalostně málo., Chtít, aby to bylo ještě méně, nevím. Je to jen můj názor, ale myslím si , že v kurzu koruny to není, to by muselo Švédsko, Finsko , Dánsko, Rakousko , Francie....... dávno krachnout.
            Nero
      •  
        08.02.2013 12:15

        Proč bychom měli oradapoissona lynčovat? To nedává smysl. On píše už jen o dopadech na ekonomiku, kterou nastavil přitroublý Klaus. Nic víc... s tím se prostě musí souhlasit.
        Jesse
        •  
          08.02.2013 12:18

          Nalistujte si některou ze zdejších diskuzí o silné koruně ......
          JJa
          •  
            08.02.2013 12:23

            Samotné diskuze nejsou ve vztahu k reálné ekonomice relevantní. To si raději přečtu jídelní a kurzovní lístek:-))
            Jesse
  • nejvíc mě
    08.02.2013 11:15

    sere, že recese doléhá na daňové poplatníky a ne na politiky, kteří recesi zavinili. Pořád si žerou jak prasata, i kdyby snad vypukla občanská válka.
    Jesse
    • Re: nejvíc mě
      08.02.2013 11:19

      recesi zavinili bankeři ruku v ruce s politiky slyšel někdo o zavřeném případně potrestaném bankéři ? ne ale o zlatých padácích jsem slyšel v jednom kuse o Zkorumpovaných diletantech v Auditorských firmách ani nemluvě ty měli sedět v teplákách dávno... Enron, Worldcom Lehman Brothers to všechno bylo způsobeno falešnými audity a kulatými razítky...... Výsledek ten běží kolem nás.... a pak přijdou novináři a napíšou že ceny bytou jsou na dně .. Když čte člověk každý měsíc, každý rok, stejný članek o tom jak ceny už jsou na dně tak se mi chce blejtt....
      martík
      • máš recht
        08.02.2013 11:25

        Příklady tady existují . Panam, Enron, nějaký banky - vše v USA. Když zkrachují, tak zkrachují a stát je z brindy netahá. U nás v Evropě se systematicky bankrotující firmy sanují z peněz státních pokladen. Pak nemá být krize. Na Brusel by měl někdo hodit jednu neutronku a bude po krizi :-)))
        Jesse
        • Re: máš recht
          08.02.2013 11:27

          jasně podívejme se kolik peněz se utopilov Evropských bankách a kolik na pomoc Irsku, Řecku a Španělsku a výsledek více méně nikde pořád se jen mluví o světle na konci tunelu .....
          martík
  • a co uslyšíme od vlady od analytiků od ČNB?
    08.02.2013 11:15

    Odpovím si sám nic a nebo jen výmluvy brekot a kecy, bez hospodářské politiky nic ani smrt nebere. Kolik prezidentu nebo předsedů vlad naleštilo kliky v zemích na východ ? nebo v Brazilii nebo v Africe ? Nic nic nic, jenom tupé a ostré škrty. Dalnični sít jak za cara Klacka, jinde cestuji vlaky 300 km za h a více v ČEZku někde i 160 :-))) zase jak za cara Klacka , průmysl jenom auta, auta a auta, Technologie , vysoké školy ? korupce zadarmo diplomy a celebrity v TV s 5 tituly a inovace nic , vývoj nic. Prostě jsem zvědav co bude dál. chtělo by to ucelenou koncepci narodohospodářské politiky , tak tým 5 učetních, kteří by sešktrtali blbosti v rozpočtu, tvrdé tresty za korupci a rozkradačky a porcovaní medvěda (Eu a rozpočet kamárdům) a hlavně by se muselo začit všude makat. A vyházet neschopné lidi na důležitých funkcích at už politických či ekonomických ..... 90 procent firem v Česku vedou diletanti a neschopni pitomci viz Investice v Albanii a kdo bude potrestán ? - nikdo ztráta 5 miliard nás všech, nebot ČEZ je ještě pořád i když to tak nevypadá polostátní firma .....
    martík
    • Re: a co uslyšíme od vlady od analytiků od ČNB?
      08.02.2013 11:21

      Ještě by stál za pozornost rozvoj herního průmyslu - hazard kam se turista podívá... Kalousek má správně viset a ne sedět ve vládě jako ministr financí. Proboha !!, to je degradace snad všech lidských hodnot. Podsvětí vládne financím. Neuvěřitelné. Ombutsman jasně prohlásil, že vláda s Kalouskem zjevně porušují zákony a ti hajzli jen pohrdavě mlčí a přehlíží kritiku. Ani soudy, ani policie a st. zástupci vůbec nekonají.
      Jesse
      •  
        08.02.2013 12:02

        Tak u nás ve střediskovém městečku máme 3 casina a asi 40 heren.Takže na každých pár set lidí připadá jeden automat.Provedl bych naprosto plošný zákaz heren .Ovšem kalousek by řekl,že lidi budou jezdit ven a bude na nás podány žaloby.A brusel by se zbláznil.A pak že naše vláda má nějakou moc.Tak leda moč.
        ?
  •  
    08.02.2013 10:26

    Ale zase máme nejlepšího ministra financí. A to taky něco stojí :-D
    sgt.Mike
    •  
      08.02.2013 11:12

      Kalousek na to má vliv asi jako já na loňský sníh.
      JJa
      •  
        08.02.2013 11:16

        kalousek jako ministr financi dělá rozpočet, daně, výběr daní, pokuty, jako MF drží ruku na polostatncíh firmách a diletantech v ni na dividendcáha pod zdá se ti to málo ???? ale když má někdo nick JÁ tak se ani nedivím, že má v hlavě jen seno a slamu .....
        martík
        •  
          08.02.2013 12:01

          Můj nick mi přidělila Patria jako zkratku mého jména, ale to jen tak bokem. Jinak vedu přes dvacet let úspěšnou firmu, tak to snad s tou slámou nebude tak zlé. Co jste dokázal Vy, že jsem tak smělý? Kalousek a celá vláda mohou dělat co chtějí, ale dokud se nerozjede evropská ekonomika, nepojede ani ta naše, silně exportně orientovaná. Takže místo urážení doporučuji zapojit hlavu.
          JJa
          •  
            08.02.2013 13:27

            nick přidělali patria to jste celéj Jáááááááá ještě že vám nedala třeba BLB :-) Větu vedu přes 20 let firmu tady neříkejte opravdu néééééé vy nevedete firmu vy jste žvanilco má v hlavě seno a slamu patříte mezi těch 90% diletantu ve vedení firme pokud Vaše firma není Vy a nikdo.... Já tťeba jako jeden z mála už v roce 2008 pťedpovľdľl bankrot ORCA a ECM :- ) a receci v podobě W :-) ---- Kalousek je diletant a za jeho existence udělal 200 miliard díru za jeden rok když tvrdil že jsem oáza růstu a místo 4,5+ bylo 4,5- tedy KAlousek genialni minist galaxie vytvořil zatím největší schodek v dějinách .... , za jeho ministrovaní se tolikrát změnili daně že už ani nikdo neví co kdy kde jak a za poslední ministr který umí jen dělat rumrajs bylbě žvanit a škrtat by měl někde zametat a to ještě pod dozorem. Neexistuje zde hospodářská politika o návštěvách zemí jako Inide, Čína , Rusko, Vietnam nebo Brazilie jsem dlouhé roky neslyšel...... Nemluvě o dalnicic a železnici která nám tu někde slouži ještě v podobě jako za Císaře pána :-)
            martík
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university