Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Blanchard: Optimismus nestojí na vodě, ale přijdou pohoří

Blanchard: Optimismus nestojí na vodě, ale přijdou pohoří

14.02.2013 16:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve vzduchu je cítit optimismus, platí to zejména o finančních trzích. Do určité míry je dokonce namístě. Porovnáme-li dnešní situaci s tím, kde jsme byli před rokem, je riziko akutní krize nižší. Spojené státy se vyhnuly fiskálnímu útesu, euro se nerozpadlo, nejistota poklesla. Neměli bychom si ale nalhávat, že před námi nestojí velké výzvy. Vyhnuli jsme se sice útesům, čekají nás ale vysoká pohoří.

V USA bylo na konci roku 2012 dosaženo fiskální dohody, která však problémy v této oblasti neřeší. V Evropě se dostavil pokrok na několika frontách, počínaje programem OMT a konče bankovní unií. Světový finanční systém je však stále slabý a nedošlo k potřebnému snížení vládního dluhu a deficitů. Některé země na periferii eurozóny bude i letos trápit recese, italská ekonomika podle našich projekcí klesne o 1 % a španělská o 1,5 %. Konkurenceschopnost těchto zemí se lepší a jejich podíly na zahraničních trzích rostou. Výnosy vládních dluhopisů sice klesly, stále však zůstávají velmi vysoko.

Jádro eurozóny si vede o něco lépe, růst by měl být pozitivní, i když anemický. V případě Německa čekáme 0,6% růst HDP, v případě Francie 0,3 %. Částečně jde o odraz fiskální konsolidace, částečně o důsledek pokračující nejistoty a slabosti periferie. Několik let trvající nejistota vede domácnosti a firmy k tomu, že s vyššími výdaji čekají na silnější znamení růstu. Tento jejich přístup ale sám o sobě růst tlumí.

Japonsko v roce 2012 spadlo do recese, letos by ale měl růst i díky krokům vlády dosáhnout 1,2 %. Vyšší inflační cíl a ambicioznější nastavení monetární politiky jsou vítanými kroky. Vysoké zadlužení a neexistující plán střednědobé fiskální konsolidace však zvyšují riziko fiskální krize.

Spojené státy jsou v lepší kondici než eurozóna a Japonsko. Také pro ně představuje hlavní problém střednědobý plán fiskální konsolidace. K té ale letos dojde i bez tohoto plánu. Známky zlepšení jsou patrné i ve zbytku ekonomiky. Investice do bydlení rostou, poměr bohatství k příjmům se vrací na standardní úrovně, což naznačuje posílení poptávky. Investice byly doposud slabé, i zde však vidíme známky zlepšení. Čekáme, že růst americké ekonomiky letos dosáhne pouze 2 %, za tímto číslem je ale postupné posilování během roku.

Rozvíjející se trhy by letos měly udržet rychlé tempo růstu. U Číny nyní čekáme růst ve výši 8,2 %, u Indie 5,9 % a Brazílie 3,5 %. Obavy vzbuzují nízké investice v posledních dvou zemích. Obecně se však daří vyvážit slabou zahraniční poptávku poptávkou domácí. Stejně tak vidíme úspěch na straně boje s vysokou volatilitou kapitálových toků.

Světová ekonomika by tak letos měla růst o 3,5 %. Jde o lepší výkon než vloni, nejedná se však o nic výborného. Naše doporučení ohledně ekonomické politiky zůstává stejné. Optimismus na finančních trzích by neměl vést k tomu, že klesne snaha o potřebné reformy. Evropa má nyní jasnější plány ohledně dalšího postupu, klíčová tak zůstává jejich implementace. Japonsko a Spojené státy nutně potřebují střednědobou fiskální konsolidaci. Dlouhou cestu má před sebou reforma finanční. S pokrokem na těchto frontách je opatrný optimismus namístě.

Autorem je hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data