Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: O bulharské licenci ČEZu a rekordní ztrátě NWR

Týden na pražské burze: O bulharské licenci ČEZu a rekordní ztrátě NWR

22.02.2013 18:53
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Jako jen mírně ztrátový se ukázal právě uplynulý týden pro akcie pražské burzy a index PX . Proti výraznému poklesu akcií NWR a energetiky ČEZ působil růst akcií Telefóniky CR a stabilita trojice finančních titulů Erste, Komerční banky a VIG. Index PX tak končí týden o 0,36 % níže a uhájil hranici 1000 bodů.

Týden byl ve znamení dvou klíčových událostí na domácích titulech: Enormně rozvířeného boje kolem bulharské licence ČEZu a výsledků NWR, které ukázaly na dosud rekordní ztrátu. Kauzu odnětí licence ČEZu v Bulharsku, která je výsledkem celonárodních protestů proti vysokým účtům za elektřinu, ale i celkově poměrům v zemi, vyhrotila zejména úterní vyjádření vlády v čele s premiérem Borisovem o okamžitém odnětí licence ještě téhož dne. Ve středu ale sama vláda pod tlakem dalších a již krvavých protestů v zemi padla a emoce kolem bulharského ČEZu chladil jak tamní regulátor DKEVR, tak sama firma. Regulátor sice rozhodl o zahájení procesu odnětí licence, ale proces dle něj bude dlouhý a s nejistým výsledkem. ČEZ na mimořádné tiskové konferenci uvedl, že žádná ze zhruba 20 výtek, které od DKEVR obdržel, není tak závažného charakteru, aby opravňovala k odnětí licence. Rozhodovat se má v polovině dubna. V případě rozhodnutí DKEVR licenci odejmout je firma rozhodnuta se bránit soudní cestou na všech existujících úrovních (lokální, evropské). ČEZ, který od počátku týdne nabíral výraznější ztráty, jej končí níže „pouze“ 2,25 % na 605 korunách.

Nejztrátovějším titulem týdne jsou akcie NWR s 5,7% poklesem na 81,1 . Čtvrteční výsledky ukázaly na rekordní ztrátu a zaostání na všech klíčových finančních úrovních. Hlavním důvodem byla vyšší ztráta z přecenění zásob uhlí. Firma představila odvážný plán sahající do roku 2017, ale rizika pro budoucnost převažují.

Ze světových událostí s trhy nejprve pozitivně pohnul silný německý ZEW, následně ale byly postupně schlazeny úvahami amerického Fedu o odchodu od stimulace dříve, než se dostaví dosud proklamované efekty zejména na úrovni nezaměstnanosti i slabšími čísly od evropských spotřebitelů a z výrobního sektoru. Své sehrálo i zvažované čínské utahování realitního sektoru.

V pátek nalezl krátkodobě sílu trhy „nakopnout“ německý index podnikatelské nálady IFO, který ukázal, že oživení německé ekonomiky lze již v 1Q čekat. Následně i nová prognóza EK předpověděla německé ekonomice letos 0,5% růst, právě ona ale celkově trhy i euro strhla níže obratem u předpovědi pro eurozónu z mírného růstu do méně mírného poklesu o 0,3 % pro letošní rok. Ještě výrazněji pak euro srazila zpráva z ECB, podle které banky v únoru předčasně splatí dlouhodobou likviditu, dodanou v rámci LTRO tendrů, zhruba jen v polovičním objemu proti očekáváním. 

Vítězové a poražení pražské burzy v uplynulém týdnu:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
Telefónica CR 1,95 314,00 NWR -5,70 81,10
VIG 0,20 977,90 Orco -4,80 65,50
Erste 0,20 592,00 Fortuna -3,84 82,70
KB 0,15 4026,00 AAA Auto -3,49 20,75
Pegas 0,00 524,00 ČEZ -2,25 605,00
CETV 0,00 113,20 Unipetrol -1,18 168,00
PM ČR -0,60 11630,00

  

Úvod nového týdne na pražské burze ovlivnil svátek v zámoří a uzavřené tamní trhy, i většina evropských indexů po většinu dne oscilovala poblíž svých pátečních hodnot. Index pražské burzy PX mírně ztratil. Napříč celým týdnem se neslo dusno kolem bulharské licence na distribuci elektřiny tuzemské energetiky ČEZ. Shrňme proto přehledně celé dění:

 
Bulharský úřad vyšetřování z kraje týdne uvedl, že navrhne odejmutí licence ČEZu a vzápětí bulharský premiér Borisov uvedl, že rozhodnutí o odnětí licence ČEZu na distribuci elektřiny v zemi padne ještě v úterý. Borisov pak nadto řekl, že počínaje březnem 2013 navrhne 8% snížení cen elektřiny. Společnosti CEZ Bulgaria, EVN i Energo-Pro, tedy tři distributoři elektřiny v zemi, byly pokutovány. Petr Baran za CEZ Bulgaria upřesnil, že firma po prověrce, kterou provedla bulharská finanční inspekční agentura, dostala pokutu 15.000 leva. Tři zaměstnanci firmy obdrželi kromě toho celkem 12 upozornění na administrativní prohřešky. Důvodem postihu byla podle Barana skutečnost, že ČEZ Bulgaria nevybrala auditorskou firmu ve veřejné soutěži. Proti platnému zákonu o zadávání veřejných zakázek se nicméně společnost neprovinila, řekl Baran.

ČEZ odmítá, že by se dopustil jakéhokoli pochybení a upozorňuje na politizaci před parlamentními volbami v zemi. „Mediální prohlášení bulharského premiéra i prokuratury považujeme za hrubé porušení právních norem Bulharska jakožto členského státu Evropské unie. Jedinou autoritou, která může rozhodnout o zahájení procedury odebrání licence, je výhradně nezávislý energetický regulační úřad,“ uvedla mluvčí ČEZ Půlpánová.

Ministr zahraničí Schwarzenberg nabídl ČEZu pomoc v Bulharsku, pokud o to firma bude stát. Ministr průmyslu a obchodu Kuba označil chování Bulharska za bezprecedentní a alarmující.

V úterý pozdě večer přesto bulharský energetický regulátor DKEVR rozhodl o zahájení procesu odnětí licence CEZ Bulgaria na distribuci elektřiny v zemi. Ve středu celá bulharská vláda podala demisi po rozsáhlých celostátních protestech, které pokračovaly v noci a vyústily v násilnosti a zraněné. Protesty jdou proti vysokým cenám elektřiny, ale i celkově poměrům v zemi. Demise vlády byla protestujícími požadována.

Z celkem asi 20 připomínek, které ČEZ obdržel od bulharského regulátora, ani jedna nezavdává důvod k odnětí licence ČEZu v Bulharsku. Pokud tamní regulátor skutečně o odnětí licence rozhodne, ČEZ se bude soudit, uvedl ve středu Tomáš Pleskač, člen představenstva a ředitel divize distribuce a zahraničí. Pleskač uvedl, že ČEZ od roku 2005 v Bulharsku investoval celkem 15,6 miliardy korun a v podobě dividend zpět odčerpal zatím 4,8 miliardy korun.

Bulharský regulátor DKEVR následně vydal prohlášení, podle kterého se o případném odnětí licence ČEZu rozhodne až během dubna, stání je naplánováno na jeho polovinu.

V závěru týdne šéfka DKEVR Ivanovová uvedla, že nebude možné splnit slib končícího premiéra Borisova o poklesu cen elektřiny od března o 8 %. Měly by ale klesnout od dubna, uvedla s tím, že pokles bude "výrazný". 


Sledujte průběžně dění kolem licence ČEZu v Bulharsku na Patria.cz:
001
 




Pozitivně pro ČEZ v pondělí vyznělo zařazení mezi nejvíce preferované energetické tituly analytiky americké banky Bank of America/Merrill Lynch. Naopak negativně působila zpráva, že v ČEZ probíhá vyšetřování čtyř velkých případů, kde je buď podáno trestní oznámení, nebo zapojena BIS, s rozsahem miliard . Jednou z nejvážnějších kauz může být podezření z nevýhodného prodeje poloviny německé firmy Mibrag Energetickému a průmyslovému holdingu, detektivové se dále zajímají o transakce mezi ČEZ a ČEZ Albania, rozsah a cenu zakázky pro subdodavatele při stavbě meziskladu jaderného paliva v Temelíně a také o podezření, zda ČEZ dodržuje zákon při zadávání miliardových zakázek prostřednictvím své dceřiné firmy Škoda Praha Invest.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pak uvedlo, že nesouhlasí s trvalou garancí výkupních cen z plánovaných nových bloků jaderné elektrárny Temelín ani s garancí návratnosti investice. Úřad by byl ochoten nastavit pouze krátkodobý systém, podle kterého by energetická společnost ČEZ dostávala příspěvek od státu v případě nižších tržních cen než dohodnutých a v opačném případě přebytek státu platila, uvedl ministr Kuba.

Akcie autobazarů AAA Auto jsou nadále pod tlakem po zveřejněném záměru na konci předchozího týdne odejít z burz v Praze a Varšavě. O kroku bude jednat mimořádná valná hromada na konci března.

Druhá obchodní seance týdne proběhla na pražské burze opět především v režii akcií energetického gigantu ČEZ, který dnes obstaral více jak 50% z celkového denního objemu obchodů. Titul byl pod prodejním tlakem z důvodů neustálého toku zpráv, směřujícího ke snaze Bulharska o odnětí distribuční licence pro elektřinu v zemi (shrnuto výše). Akcie ČEZu na vývoj situace reagovaly intradenním poklesem v blízkosti dvou procent k 603 Kč/akcie, úrovním obchodovaným naposledy před měsícem.

Akcie tabákové firmy si v úterý polepšily a mohly reagovat i na zprávu, že australský vládní fond Future Fund investoval další prostředky jejích akcií. Finanční ředitel tuzemské sázkové společnosti Fortuna Michal Vepřek nakoupil od začátku roku celkem 4 tisíce akcií firmy. V období od 10. ledna do 15. února provedl celkem devět nákupů v šesti obchodních seancích v cenovém rozmezí cca 85 až 89 korun za akcii. CFO Vepřek tak letos do cenných papírů Fortuny investoval necelých 345 tisíc .

Polovina týdne proběhla na lokálním trhu v kladných číslech, když téměř 1% pokles akcií ČEZu dokázali vybalancovat oba bankovní zástupci. Na akciích ČEZu přetrvává tlak v souvislosti zahájení procesu, který může vyústit ve ztrátu distribuční licence ČEZu v Bulharsku (ad přehled výše).

Na Erste Bank analytici Concorde Securities před výsledky potvrzují doporučení "underweight" i cílovou cenu 19,2 EUR a od výsledků neočekávají "důkaz bodu obratu". Čekají ztrátu kvůli odpisu goodwill v Rumunsku a opuštění aktivit na Ukrajině.

Během čtvrteční seance na lokální trh dolehl negativní sentiment odstartovaný středečním výprodejem v zámoří, na který během dneška navázal asijský a evropský region. Prodejní aktivitu v zámoří spustil zápis z posledního jednání americké centrální banky, v němž Fed naznačil možnost dřívějšího ukončení stimulace největší ekonomiky světa, indexy v zámoří zakončily s více jak 1,5% ztrátou a zbylé světové trhy tak dnes neměly příliš nevybranou.

Sentiment v Evropě následně nepomohla evropská makrodata v podobě slabšího indexu PMI ani dlouhá řada slabších dat, která přišla odpoledne z druhé strany Atlantiku a „dopomohla“ tak Wall Street k dalšímu prohloubení ztrát.

NWR před otevřením trhu reportovala výsledky hospodaření za 4Q12. Čísla zaostala za očekáváním na všech úrovních, přičemž hlavním důvodem byla vyšší ztráta z přecenění zásob uhlí. Firma sice představila ambiciózní plány do roku 2017 a očekává zotavení trhu s uhlím v druhé polovině roku, analytici ale stále vidí do budoucna především rizika. Titul se svezl rovněž na negativním sentimentu a utržil 6,7% ztrátu, když končil u 81,5 korun.

Martin Škop, současný výkonný ředitel pro sítě v ČR a na Slovensku přechází od 1. března na stejnou pozici do společnosti Telefónica Deutschland. Nahradí tak Andreu Folgueirase, která se stala technologickou ředitelkou společnosti Telefónica v Brazílii.

Závěr týdne na pražské burze se nesl v pozitivním duchu a index PX si především za podpory akcií Erste, ale i ČEZu připsal 0,7% zisk. Celková aktivita na trhu byla oproti předchozím seancím nižší a největší část objemu připadla opět na akcie ČEZu.

Euro i trhy v Evropě v závěru týdne nejprve podpořil sentiment mezi německými podnikateli dle IFO, který v únoru pokračoval ve výrazném růstu na 10měsíční maxima. Pak je ale ochladila prognóza EK a ještě více oznámení ECB, že v únoru předčasně splatí část prostředků z druhého kola LTRO tendrů banky v pouze polovičním rozsahu proti odhadu trhu.

IFO je důležitým potvrzením zlepšujících se vyhlídek německé ekonomiky a přes slabší data, která přišla v tomto týdnu mezi ZEW a IFO v podobě spotřebitelské nálady a situace ve službách a ve výrobě dle PMI i vůči zpětně hledícím datům o poklesu HDP ve 4Q12 celkový obraz vývoje německé ekonomiky zůstává nastaven k růstu (objednávky průmyslu, průmyslová produkce, export).

Růst v německé ekonomice očekává také nová prognóza Evropské komise a to letos o 0,5 %, příští rok o 2 %. Ekonomika ČR bude letos dle EK stagnovat a napřesrok vzroste o 1,9 %. U eurozóny jako celku EK očekává pokles ekonomiky o 0,3 %, příští rok růst o 1,4 %.

ČEZ by údajně měl v příštích několika dnech podepsat smlouvu s Czech Coal o dodávkách uhlí z dolu Vršany do elektrárny Počerady, a to až do vytěžení všech zásob v dolu, což znamená 30 až 50 let. Celková hodnota kontraktu činí 200 mld. . Mluvčí obou firem potvrdili, že v jednání ČEZ a Czech Coal o dodávkách uhlí je velká část věcí už dohodnutá. Dle mluvčího ČEZ by na 80 procent mohla být dohoda podepsána do 14 dnů. Analytici Raiffeisenbank taky pro titul snížili cílovou cenu z 830 na 670 korun a ponechali doporučení držet.

Beze změn končilo NWR, které tak nedokázalo zkorigovat svůj čtvrteční výsledkový pád. Titul se obchodoval s denními maximy u 84 , nakonec však uzavíral opět v červených číslech na 81 . Generální ředitel Gareth Penny v konferenčním hovoru představil novou dlouhodobou strategii společnosti. NWR má mimo jiné za cíl dvojnásobit roční prodeje koksovatelného uhlí do roku 2017 na 10 milionů tun, a to prostřednictvím kombinace těžebních projektů a importu a prodeje uhlí dováženého ze zámoří. Analytici Deutsche Bank v reakci na výsledky snížili cílovou cenu z přibližně 95 na 80 korun a ponechali doporučení držet.

Bankovní zástupce po vzoru okolního vývoje táhla výše rakouská Erste, která se v odpolední části seance přehoupla přes 600 metu a obchodní den zakončila s 1% ziskem. Podruhé v tomto týdnu rakouská média přinášejí kontury nového zákona navrženého vládou, který má regulátorovi FMA umožnit zasáhnout do chodu banky, pokud se mu nebude zdát její stabilita. Má získat právo nařídit posílení kapitálu, restrukturalizaci závazků, prodej aktiv či svolat valnou hromadu akcionářů. Rakousko tak postupuje ve snaze kontrolovat stabilitu finančního sektoru poté, co mu loni zejména kvůli bankám S&P srazila rating závazků z nejvyššího stupně.


V příštím týdnu pokračuje tuzemská výsledková sezóna CETV a Telefóniky CR ve středu 27. února před trhem a následně ve čtvrtek 28. února výsledky Erste Bank, ČEZ a TMR. Průběh výsledkové sezóny sledujte zde.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.