Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fiskálně disciplinované Německo zanedbává infrastrukturu. Škodí sobě i sousedům

Fiskálně disciplinované Německo zanedbává infrastrukturu. Škodí sobě i sousedům

15.03.2013 15:19
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ústředním tématem probíhajícího summitu EU jsou úspory. Zas a znovu, stále dokola - agendě dominuje tvrdá fiskální disciplína naordinovaná členským zemím od začátku dluhové krize. Prim udává Německo, které se chlubí téměř vyrovnaným rozpočtem a předkládá jej jako příklad hodný následování. Soukromý sektor a ekonomové v Německu ale poukazují na fakt, že i šetření má svoji cenu: největší evropská ekonomika léta zanedbává investice do infrastruktury, čímž podkopává potenciál pro budoucí hospodářský růst a zatěžuje i své sousedy, včetně Česka.

V porovnání se Spojenými státy i evropskými zeměmi vydává Německo výrazně méně prostředků na veřejné infrastrukturní projekty a jejich údržbu. Důsledkem je zhoršování stavu kdysi pověstných dálnic, vodních cest, škol, rozvodných sítí a dalších objektů ve vlastnictví státu.

Symbolem úpadku se stala nucená uzávěrka Kielského průplavu, který spojuje Severní moře u Brunsbüttelu s Baltským mořem u Kiel-Holtenau. Použití průplavu zkracuje cestu lodím přibližně o 460 km proti trase kolem Jutského poloostrova, takže je kanál hojně využíván mezinárodními přepravci. Kvůli špatnému stavu plavebních komor musel být průplav od minulého týdne na několik dní uzavřen, což se stalo poprvé v jeho 118leté historii.

„Tohle je neuvěřitelný binec, obzvlášť když se Německo snaží prezentovat se jako atraktivní destinace pro inovativní byznys,“ komentuje situaci Peter Messer, šéf kielské firmy poskytující služby nákladním lodím. Podle rejdařů objíždění kanálu prodraží každou cestu o 15 tisíc USD.

Zanedbávání veřejných staveb je všudypřítomné i na souši. Podle hlavního ekonoma banky KfW Jörga Zeunera mají městské správy v plánech na potřebné infrastrukturní investice požadavky na celkem 100 mld. EUR. „Tohle je velmi znepokojující,“ tvrdí Zeuner.

Do toho přichází recese v eurozóně a tlak na srovnání makroekonomických nerovnovah, o nichž se mimo jiné hovoří v komuniké ze včerejší části unijního summitu. Německo by podle tohoto receptu mělo snížit závislost na exportu (přebytek běžného účtu se pohybuje u 6 % HDP) a zaměřit se víc na domácí poptávku. Zvýšené výdaje na veřejně prospěšné projekty by podle ekonomů tomuto vyrovnání napomohly. Navzdory relativně dobrému stavu státních financí vláda v Berlíně trvá na šetření, a hlavně chce jít Evropě příkladem.

Podle dat Evropské komise vydává Německo v poměru k HDP na infrastrukturu a další kapitálové investice méně peněz než většina Evropy, včetně Itálie. Průměr eurozóny činí 0,25 % HDP, ve Velké Británii ukazatel přesahuje 1 % HDP. Německo je v záporu, což znamená, že stavby a sítě chátrají rychleji, než se stačí udržovat. Tento stav trvá už léta.

Pohled na absolutní čísla tendenci ještě zvýrazní. Oficiální německé statistiky udávají za loňský rok 39,5 mld. EUR na investice do veřejných staveb. Po očištění o inflaci to představuje 10% propad oproti roku 2011. Letos se podle ekonomů dá očekávat další pokles.

Skrblení centrální vlády dopadá i na ostatní ekonomiky. „Iniciativa stimulující domácí investice by prospěla nejen Německu, ale celé eurozóně,“ tvrdí Francesco Givazzi z italské Bocconi University. Nízké domácí investice podle něj přispívají k slabosti domácí poptávky, což zase negativně dopadá na hospodářské oživení v eurozóně. Řešením by mohly být daňové pobídky či partnerství soukromého a veřejného sektoru (PPP projekty).

Nedostatečné investice do německé infrastruktury pociťuje i Česko a Polsko, a to zejména v energetice. Problém shrnul zvláštní velvyslanec pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška: „Problém nastává především o víkendech, když na severu Německa fouká vítr a v Mnichově nechtějí, bůhví proč, pracovat.“ Tedy, když se na Baltu a u Severního moře vyrábí v tamních, stále se rozšiřujících větrných parcích velké množství energie, pro kterou není na jihu Německa odběr. To přetěžuje přenosové sítě i v Česku a Polsku. V roce 2010 došlo k jednomu výpadku, loni už ke dvaadvacíti a letos se očekává další výrazné zvýšení tohoto počtu. Situace je tak vážná, že jak Poláci, tak Češi uvažují, že by na hranicích postavili (náklady by se počítaly v desítkách miliard korun) speciální transformátory, které by nápor proudu vracely zpět do německé sítě. Společnost ČEPS, která spravuje české přenosové sítě, dostala navíc před časem povolení v případě nutnosti Česko zcela izolovat od evropské energetické sítě.

Podle Elgy Bartschové, hlavní ekonomky Morgan Stanley pro Evropu, je situace nejzávažnější na silnících a železnici. V průmyslovém Leverkusenu byl po celu zimu uzavřen důležitý šestiproudový most přes Rýn a ani po znovuotevření ho nesmí používat kamiony. Místní firmy si stěžují, že je omezení provozu poškozuje.

Kritici poukazují na fakt, že zatímco na přitažlivé projekty typu několikamiliardové investice do nového nádraží ve Stuttgartu se peníze najdou, důležitější investice jsou zanedbávány. Chátrají dokonce i školy. „Okna jsou stará, toalety z jiného století, často nejsou ani knihovny,“ stěžuje si Manfred Timpe z učitelských odborů.

Na jedné frankfurtské škole se rodiče dobrovolně nabídli, že vymalují učebny, přičemž barvu daroval místní maloobchod. „To je jen vrchol ledovce,“ tvrdí ředitel a ukazuje na střechu, do níž zatéká.

(Zdroje: WSJ, EuropeanVoice, Finmag, Trading Economics)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m