Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Toto je Baxter. Změní světovou ekonomiku...

Toto je Baxter. Změní světovou ekonomiku...

05.04.2013 18:46

Baxter je robot. Tělo, hlava z kovu a plastů, obličej z obrazovky a hlavně ruce, které by podle jeho tvůrců měly zvládnout širokou škálu úkolů zejména na výrobních linkách. Měl by mít také „rozum“ a tudíž být schopen základních logických úvah typu „vyber, co sem nepatří“ (a možná i víc). Hlavním přínosem se mi jako laikovi na Baxterovi zdá být to, že je (vypadá) velice user-friendly. Programuje se tak, že hýbáte s jeho rukama a provedete s nimi požadovaný úkon. Baxter si to zapamatuje a pak už jede sám. V podstatě si dovedu představit, že bych si ho v nějaké hobby verzi za přijatelnou cenu pořídil třeba na štípání dříví, zvládnul by snad i nějakou zedničinu a asi bych mu toho po čase vymyslel víc.

Baxter změní světovou ekonomiku?

Nevím, za kolik se Baxter nabízí, ani kolik má robotických konkurentů. Je ale možné, že je typickým příkladem toho, jak technologie ve výrobě opět posouvají hranice možného. A to možná i s velkými důsledky pro posuny rovnováh v celé globální ekonomice. V době, kdy v Číně a dalších rozvíjejících se ekonomikách dochází ke znatelnému růstu mezd jsou podobné vychytávky a nízká cena energií pro americký výrobní sektor esem v rukávu (sám Baxter je Made in USA). Jen Evropa zatím se žádným podobným esem nepřišla, ale určitě něco najdeme.

Baxter a další podobné technologie vedou některé ekonomy dokonce k tomu, že uvažují nad marností poptávkové stimulace. Pan Ed Yardeni tvrdí, že uvolněná monetární politika nezabrání nabídkové (Baxterem tlačené) deflaci, jen vyvolá bubliny na trzích aktiv. Bernanke a spol. podle něho vůbec nechápou, co se děje a stále používají modely ze 30. let (jako kdyby v té době technologický pokrok neexistoval). Tudíž si ani nemohou představit, že produktivitou tlačená deflace zvýší kupní sílu obyvatel.

Na podobném hodnocení se mi nelíbí jedno: Je černobílé. Asi nevyhnutelně, protože je zrcadlovým odrazem opačných, tedy bíločerných názorů. Ty zase tvrdí, že technologický pokrok a posuny na nabídkové straně nejsou nyní významné a rozhodující je poptávka. Pojďme se ale kvůli Baxterovi na chvíli ponořit do mnoha odstínů ekonomické barevnosti. V následujícím schématu je vyznačena klasická agregátní poptávka a nabídka. Poptávka má klesající sklon – pokles cenové hladiny zvyšuje objem reálných zůstatků v ekonomice a tudíž zvedá poptávku a naopak (jde o jiný mechanismus než u mikroekonomické poptávkové křivky!). Agregátní nabídka naopak drží stoupající sklon – při rostoucí cenové hladině jsou firmy ochotny nabízet více zboží. Samozřejmě, že proti tomuto přístupu můžeme mít mnoho výtek, jako základní nástroj nám zde ale stačí.

Pokud nejsme extrémisty, musíme uznat, že krize roku 2008 snížila agregátní poptávku (z AD na AD‘). Nižší poptávka a produkt sebou nesou prudce rostoucí nezaměstnanost, atd. Fed a částečně i vláda se proto snaží vrátit poptávku a (hlavně) zaměstnanost zpět. Dejme ale tomu, že Baxter a spol. mezitím posunují i křivku nabídky z AS do AS‘ a ekonomika je nyní v bodu C. Mohli bychom tak říci, že sice přišel negativní poptávkový šok, ten ale více než vyvážil nabídkový šok (v C je výstup dokonce vyšší než v A). 

000 s1 

Proč ještě riskovat a snažit se o posun AD do výchozí polohy (nově na bod D)? Z několika důvodů. Nabídková deflace může být svým účinkem na poptávku stejně destruktivní jako ta poptávková. Domácnostem mohou růst reálné příjmy, ve světle klesajících cen ale budou čekat na lepší nákupy v budoucnu a rozvine se klasická deflační spirála. Navíc (a hlavně) je nový produkt vyráběn Baxtery, na snížení nezaměstnanosti poptávka AD‘ nestačí. Roboti lidem takhle jednoduše práci nezajistí, stále chybí poptávka. To, že je produkt vyráběn Baxtery, navíc implikuje, že se ještě více zvýší podíl zisků na HDP a klesne podíl mezd, což má obvykle další negativní dopad na poptávku. Situaci by řešilo to, kdyby Baxterovská produkce začala proudit do Číny a takhle můžeme v úvahách pokračovat dál a dál. Tak jednoduché, jak navrhuje například pan Yardeni to ale asi nebude.

Baxter a bubliny?

Nabídkový šok je velice příjemný, výše uvedené by ale mělo i při velké zjednodušenosti ukázat, že všechny problémy neřeší. V současné situaci čelíme deficitu poptávky, pokud tu je nabídkový šok, inflace není v případě její stimulace hrozbou. Tou by byly jen bubliny na trzích s aktivy. Před nimi nyní varuje řada proroků zkázy, je ale zajímavé, že například tradičně skeptický Roubini je do svého rejstříku nezahrnuje. Ví dobře proč. Ona varování před bublinami například málokdy doprovází nějaké valuační měřítko. Podívejme se na hlavní trhy: 
 
000 s2

Akciový trh je cca na úrovních roku 2000 a to s mnohem nižším forward PE, než v roce 2000 (cca 14 vs. 25). Ne, že bychom měli doufat v návrat na výrazně vyšší PE, ale na bublinu to podle tohoto měřítka nevypadá. Shillerovo CAPE sice ukazuje, že valuace jsou dost vysoko, pohybuje se ale v cyklech. Takže u akcií je bublinovatost minimálně dost sporná. Co korporátní dluhopisy? Například průměr BBB spreadů od roku 1999 je 2,28 %, nyní jsme na cca 2 %. A to v době, kdy společnosti dosahují takové ziskovosti, jako nikdy předtím a v rozvahách mají tolik hotovosti jako nikdy předtím.

Bavit se o bublině tak má reálně smysl jen u vládních dluhopisů. Tam jsme samozřejmě na rekordních výnosových minimech (cenových maximech). Odhady toho, za kolik může Fed (bublina) a za kolik past likvidity (jakési ekonomické přirozeno) se liší. Nechme nyní stranou diskusi o tom, zda je Fed nízkými sazbami vinen (jeho politika je neúspěšná a proto jsou sazby nízko). Poukážu jen na Japonsko, kde jsou sazby ještě níže po mnohem delší dobu, Srovnání to je samozřejmě problematické, ale upozorňuje jen na jedno – u vládních dluhopisů lze definovat bublinu jen těžko (hůře to jde snad jen u komodit). Minimálně je tak namístě se ptát, na čem jsou založena ta sebejistá tvrzení o tom, že všude kolem jsou bubliny? A že je tudíž nutno přestat s monetární stimulací (zvlášť nyní, když vše zachrání Baxter)?  

Baxter – ničitel pracovních míst?

Na Baxterovi je také vidět, proč „musíme“ neustále růst. Nejsem žádným fandou oniománie, ale moralizující odsudky růstu většinou postrádají základní logiku. Ta je taková, že pokud bychom při konstantním (tedy nerostoucím) produktu měli technologický pokrok a nahrazovali lidskou práci stroji, bylo by stále více nezaměstnaných. Pár z nich by možná vyžilo z investic do výroby Baxterů, ale většina ne.

Bez přehánění můžeme říci, že se technologickým pokrokem na nabídkové straně nutíme k růstu. Pokud počítáme s tím, že naše konzumní potřeby jsou neomezené (poptávka je v principu neomezená), není to problém, ale naopak přínos. Práce se prostě přesune tam, kde může uspokojovat naše zatím neuspokojené touhy. Tedy například do služeb. Systém začne haprovat ve chvíli, kdy začneme plně tušit všechny důsledky toho, že materiální potřeby jsou neuspokojitelné. Tedy i to, že možná nemá ani cenu běžet závod, který se nedá vyhrát. Na to, že se někdy ocitáme až v zoufalé situaci, stačí shlédnout jeden reklamní blok v televizi. Baxter nás nahradí při výrobě toho, co nepotřebujeme a my si budeme muset najít více věcí, které nepotřebujeme, abychom opět získali práci.
 
Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie a jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Baxter a pracovní mista
    08.04.2013 9:38

    Na převážnou část mechanických operací jsou už v dnešní době vysoce technicky zdatná robotická pracoviště, není nutné mít stroj s vizáži připomínajícího člověka. K provozování a údržbě opět stroj potřebuje člověka (od dobytí/recyklaci a zpracování primárních surovin, vlastní výroba materiálu a dílů, montáž a provozování).
    Medium2
  • tak tyhle starosti mít tak si pískám
    06.04.2013 5:29

    "..... pohybuje se ale v cyklech. Takže u akcií je bublinovatost minimálně dost sporná." .Pražská burza na dlouholetém minimu. Nezaměstnanost v ČR na maximu a odborníci z Patrie se zajímají, chytračí a poučujou místní investory vymýšlením nových pojmů jako "bublinovatost" " :o)). Opravdu díky za radu jak se postarat a co udělat abych ochránil a zhodnotil svoje investice.
    Homo sapo.
    • Re: tak tyhle starosti mít tak si pískám
      06.04.2013 17:55

      Tak například investovat do akcií společnosti, která vyrábí Baxtera nebo jiné podobné roboty. Když se trefíte, minimálně vaše vnoučata budou blahoslavit prozíravost dědka.
      Gem
Aktuální komentáře
23.04.2024
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů