Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Amazon (-4 %) roste a utrácí. Míří i do ČR

Amazon (-4 %) roste a utrácí. Míří i do ČR

26.04.2013 9:54, aktualizováno: 26.4. 15:40

Aktualizováno

Obliba nákupů na internetu celosvětový fenomén a potvrzují to stále rostoucí tržby lídra v tomto odvětví Amazon.com. Tento největší světový internetový prodejce, který chystá expanzi i do ČR, v prvním čtvrtletí roku zvýšil tržby o 22 procent. Kvůli pokračujícím investicím neuchránil sice Amazon neuchránil od poklesu svůj čistý zisk, který meziročně klesl o 37 procent na 82 milionů dolarů a v tomto kvartále varuje dokonce před provozní ztrátou. Akcie Amazon v poobchodní fázi včera propadly přes 3 procenta a do dnešního obchodování potom vstoupily dokonce až s 4% ztrátou na 264 USD.

Samotný pohled na výsledky hospodaření Amazonu za první čtvrtletí letošního roku působí ve srovnání s očekáváním trhu impozantně. Zisk na akcii dosáhl 18 centů a předčil tak konsensu na úrovni 10 centů a provozní zisk na úrovni 181 milionů dolarů byl skoro dvojnásobný proti konsensu 96,8 milionu dolarů. Tržby ale i přes více než pětinový růst výsledkem 16,07 miliardy dolarů mírně zaostaly za konsensem 16,14 miliardy dolarů.

Amazonu za první tři měsíce letošního roku také vzrostly provozní náklady, stejně jako tržby, o 22 procent na 15,9 miliardy dolarů. Amazon totiž ve snaze udržet si své vrcholné postavení na trhu investuje velkou část ze svých příjmů do posílení své distribuční sítě, internetových stránek, vlastní čtečky Kindle. V rámci dlouhodobé strategie růstu také nabízí program výrazných slev pro zákazníky, čímž ztenčuje zisk i marže. Provozní marže Amazonu za první čtvrtletí letošního roku klesly na 1,1 procenta z 1,5 procenta dosažených za loňský rok.

Horší krátkodobý výhled

Výhled pro právě probíhající druhý kvartál již pro trh byl zklamáním. Amazon totiž čeká provozní výsledek v nečekaně slabém rozmezí. Varoval, že v nejhorším současném scénáři může vykázat provozní ztrát 340 milionů dolarů, v nejlepším potom zisk odhaduje na 10 milionů dolarů. To je citelně pod analytiky očekávaným provozním ziskem za 2Q na úrovni 165,1 milionů  dolarů. Výhled pro tržbyAmazon v rozmezí 14,5-16,2 miliardy dolarů při konsensu 15,92 miliardy dolarů.

„Silně investují do svého podnikání a investoři si začínají uvědomovat, že je tu riziko nepříznivého dopadu do ziskovosti společnosti,“ pojmenoval Aaron Kessler, analytik Raymond James, dění na Wall Street po zveřejnění výsledků Amazon. Zatímco v rámci běžného obchodování titul včera získal přes dvě procenta a zakončil na 274,70 USD, po výsledcích zamířil v aftermarketu o 3,2 procenta níže a zastavil se až pod 266 USD. Dnešní otevření Wall Street potom titul srazilo o 4 procenta až na 264 USD.

Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který dosud stojí v čele firmy, ji založil ještě pod jménem Cadabra v roce 1994. Tehdy šlo především o internetové knihkupectví, zatímco dnes firma prodává zboží od muziky přes hračky až po módu. Amazon dále plánuje rozběhnout vlastní televizní programy, který by divákům měla nabídnout vyššímu ovlivňování obsahu například skrze rozhodování o produkci seriálů na základě pilotních dílů.

Obří logistické centrum v ČR

Podle dnešních informací deníků E15 má ale Amazon v rámci své rozvojové strategie plány i s Českou republikou. Momentálně prý totiž v Česku hledá místo pro umístění obřího logistického centra, které by mohlo začít fungovat už letos.

Společnost se původně rozhodovala mezi Českou republikou a Polskem. "Už padlo rozhodnutí, že to bude Česko," řekl E15 jeden z jeho zdrojů obeznámených s plány Amazonu. Logistický areál Amazonu v Česku se má rozsahem vyrovnat největšímu distribučnímu centru v Evropě, které má firma v německém Bad Hersfeldu a rozkládá se na ploše okolo 100 tisíc metrů čtverečních.

Česká republika by se tak měla stát první evropskou zemí na východ od Německa, v níž bude Amazon v tomto rozsahu působit. Na Slovensku firma provozuje podporu prodeje a v Rumunsku má vývojové centrum.

(Zdroj: Bloomberg, Amazon, ČTK, E15, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data