Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČR údajně hrozí zastavení peněz ze strukturální fondů kvůli chybějícímu zákonu o úřednících

ČR údajně hrozí zastavení peněz ze strukturální fondů kvůli chybějícímu zákonu o úřednících

29.05.2013 9:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Česku hrozí zablokování finančních toků z evropských strukturálních fondů od roku 2014, uvedl dnes ve zprávě z Bruselu Český rozhlas - Radiožurnál. Evropská komise údajně Česku vyčítá, že nepřijalo zákon o úřednících, jímž čerpání podmiňuje. Teoreticky by prý Česká republika mohla přijít v přepočtu o víc než 500 miliard korun.

Evropská komise dnes zveřejní svá doporučení pro jednotlivé členské země. Česku podle Radiožurnálu komise vytkne, že stále nepřijalo zákon o úřednících, jehož přijetí je nutnou podmínkou odpolitizování státní správy. Zástupci komise Česku sdělili, že bez přijetí kvalitního zákona o úřednících nebude moci z evropských strukturálních fondů od roku 2014 čerpat žádné peníze, uvedl Radiožurnál s odvoláním na nejmenované vysoce postavené zdroje.

Česko je jedinou zemí Evropské unie, která zákon o úřednících nemá. K jeho přijetí se přitom zavázala už při svém vstupu do EU. Komise ve svém doporučení údajně píše, že kvalita státní správy je jednou z podmínek pro čerpání evropských peněz v období let 2014-20.

Komise dnes podle Radiožurnálu Česku dále doporučí snížení rozdílu mezi tím, co státu na daních odvedou zaměstnanci, a co živnostníci. Komise připomíná, že v Česku je běžný tak zvaný švarcsystém, který doslova označuje za „zvrácený“.

Vedle toho má komise výhrady i k údajně pomalému nárůstu věku pro odchod do důchodu v České republice. Ten se u mužů zvyšuje o dva měsíce za rok. V roce 2020 by tak Česko mělo třetí nejnižší věk pro odchod do důchodu ze všech zemí EU, a to 63 let a osm měsíců. Ve velké většině ostatních členských zemí by to přitom bylo minimálně 65 let.

V doporučení, jehož konečný text může ještě projít drobnými úpravami, Evropská komise také kritizuje plánované snižování deficitu českého státního rozpočtu. Pro období počínaje rokem 2014 podle ní Česko dostatečně nespecifikovalo, jakými opatřeními chce poklesu schodku dosáhnout. Komise není spokojená se způsobem, jakým ministerstvo financí ke snižování schodku přikročilo. V dokumentu píše, že je potřeba „podstatně zlepšit kvalitu fiskální konsolidace“.

Komise už dříve uvedla, že česká vláda dosáhla snížení deficitu hlavně díky plošným škrtům a omezení investic. Nyní je podle komise pro Česko výzvou kvalitu konsolidace zlepšit, a to například tím, že se prioritou stane čerpání peněz z evropských fondů a zlepšení fungování státní správy a zadávání veřejných zakázek.

(Zdroj: čtk, ČRo)


Váš názor
  • Proč si dělat starosti.....
    29.05.2013 13:44

    zanedlouho jsou volby a podle nálady voličů to vyhrajou komunisti. Ty nás z tý prokletý EU vyvedou a bude po starostech. Zase budeme budovat socializmus za štědré pomoci Putina. Ten nás nenechá padnout. Už to přece slíbil Nečasovi.
    Janoušková
  •  
    29.05.2013 10:45

    Ale jaké to jsou pak šikovné veřejné zakázky! Koloběhh je jasný - Karel je členem, nebo příznivcem strany a straně přispěje. Strana získá křesla na různých úrovních státní/veřejné správy a občas přiklepne zakázečku, aby Karel mohl opět dát do kasičky... např. v Praze tunel Blanka - 6,4km za 37mld = 5,8 milionu za 1 metr. Intergalaktická stavba! :-)
    sgt.Mike
  • to je dobře !!
    29.05.2013 9:38

    Dnešní úřednická mafie si o sobě myslí, že jen ona může být ekonomicky činná. Nestačí jim naše daně. Manipulují s miliardami, jakoby je sami vydělali, tzv. "investují" do každého tunelu a je jim totálně jedno, jaký přinesou užitek a kdo si z nich nakrade nejvíc. Prostě a zjevně mají peběz dost. V celé ČR se zbytečně "proinvestuje" na tisíce nesmyslných projektů stovky miliard... od laviček, skluzavek, lávek, mostů které nikam nevedou atd... Ve státní správě sedí tisíce zbytečných ouřadů a nikdo nemá šanci této mašinerii konkurovat. Takhle umí investovat kdejakej debil, zvláště když je přesvědčen, že mu ty prachy musí daňoví poplatníci odvést ze zákona pod pohrůžkou trestu a nebo exekuce.
    Jesse
    • Re: to je dobře !!
      29.05.2013 10:10

      tak tak, a kdyby se vyhazeli ourednice ktere sedi na socialnich pracovnich a.j. uradech a soudkyne ktere resi "rodinu" = tezce zbytecne urednice bylo by dost penez pro lekare duchodce hasice proste zrusit ourady a ourednice a je klid
      M
  • Noc dlouhých nožů
    29.05.2013 9:29

    Ááá, kampaň se rozbíhá... Inu, bylo by příhodné, aby se tam ti, kteří byli dosazeni po noci dlouhých nožů, na těchto úřadech zabetonovali před dalšími volbami :-)
    sgt.Mike
Aktuální komentáře
23.04.2024
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů