Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Číňané nepochopili zlom v solárním byznysu. Nadvládu vystřídají krachy, říká šéf SunPower

Číňané nepochopili zlom v solárním byznysu. Nadvládu vystřídají krachy, říká šéf SunPower

11.07.2013 16:19
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Klienti solárních producentů už neslyší na nejlevnější cenu, ale kvalitní systém, který jim co nejefektivněji bude produkovat energii. Čínští výrobci solárních panelů to dosud nepochopili, čeká je úpadek z výsluní a krachy, říká dodavatel řešení i pro americké solární projekty Warrena Buffetta, šéf SunPower Tom Werner.

Zásadní změnu pro solární instalace podle Wernera představuje fakt, že ceny za solární panely padly na výrazně menšinovou část investice do celé solární instalace a v tomto důsledku zákazníci již nevyhledávají nejlevnější dodávku solárních panelů, ale nejvýhodnější výrobu solární energie - efektivnost. „Naprostá většina producentů nezareagovala a stále se snaží bojovat skrze co nejlevnější dodávky, ryze cenou,“ říká Werner s tím, že SunPower se jako druhému největšímu solárnímu výrobci a dodavateli řešení ve Spojených státech vyplácí řídit se co nejlepší „dodávkou energií“.

Werner připomněl, že v Evropě se rozhořela bitva o dodávky čínských solárních panelů za ceny pod výrobními náklady ve finančně ztrátových obchodech. Podle konsensu analytiků a ekonomů v sektorovém indexu Global Large Solar Energy index agentury Bloomberg všech 17 začleněných čínských solárních producentů vykáže letos ztrátové hospodaření. Solární odvětví s koncem státní podpory v řadě zemí prošlo a prochází krizí a ta se nevyhnula ani SunPower. Ta ale dle svého šéfa Wernera letos poprvé od roku 2010 vykáže zisk při tržbách mezi 2,6 až 2,7 miliardy dolarů (2,42 mld. USD loni) a jasnou sázkou pro ni je v rámci celkového solárního řešení dodávka co nejefektivnějších panelů, které umožní levnější výrobu solární energie, než levné, ale o to méně efektivní čínské technologie.

„Nad dodávkami zákazníkům uvažujeme komplexně. Významnou část nákladů tvoří získání zákazníka a náklady na pracovní sílu. Úspora na fotovoltaických komponentách v důsledku povede ke ztrátám. Námi využívané panely mají efektivnost přeměny slunečního svitu na elektřinu kolem 24 % a směřujeme k 25 %,“ uvedl Werner. Globální jednička v dodávkách panelů v loňském roce, čínská Yingli Green Energy Holding, prodává panely s efektivností do 15,4 %, konstatuje Bloomberg. Rozdíl v produkci elektřiny je zřejmý.

Dražší, ale efektivnější a v důsledku produkčně na jednotku levnější dodávky SunPower zvolila například MidAmerican Energy Holdings, kterou s projektem Antelope Valley v Kalifornii o výkonu 579 MW ovládá Warren Buffett. „Náklady na solární panely padly mezi rokem 2010 až 2011 a dneškem od 70 % ceny celkové instalace k pouhým 20 až 25 procentům. Příplatek za kvalitu zdaleka nedosahuje rozdílu v efektivnosti, které je skrze něj dosaženo,“ uvádí Ben Kallo, analytik Robert W. Baird. Podle něj dosavadní lídři, jako je Yingli, prudce ztrácejí v neprospěch komplexně uvažujících dodavatelů solárních řešení, jako jsou SunPower či First Solar. „Úspora pár centů na watt už dnes při volbě panelů skutečně nerozhoduje,“ dodal.

Werner očekává prudkou konsolidaci v čínském solárním odvětví, na kterou nahlíží z několika úhlů pohledu. Výše popsaný je jen jedním z nich a dle Wernera se projevil například už bankrotem hlavní divize Suntech Power Holdings v březnu, v roce 2011 přitom světové jedničky v produkci panelů. „Vedle toho se čínská ekonomika otočila směrem, který napříště odmítá lití levných peněz do finančně ztrátových projektů a firem,“ říká dál Werner. Akcie SunPower, kterou vede on a majoritně vlastní francouzský ropný koncern Total SA, letos svou hodnotu zatím zečtyřnásobily.

Dalším, co podle znalců odvětví čínským levným producentům uškodilo, byla orientace na Evropu a její nyní postupně opouštěný boom vládních podpor obnovitelné, zejména solární energii. Globální investice do „čisté energie“ ve druhém čtvrtletí roku oproti předchozímu čtvrtletí vzrostly o 22 %, nejvíce ve Spojených státech, Číně a Jižní Africe při propadu v Evropě. Proinvestováno bylo 53,1 miliardy dolarů, což je stále podstatně méně proti 63,1 mld. USD před rokem, kdy ještě byly evropské podpory v plném proudu. Teď jsou evropské výdaje na šestiletém minimu a investice do čisté energie na kontinentu klesly proti prvnímu čtvrtletí roku o 44 % na 9,5 miliardy dolarů. Tím, kdo je drtí do hlubin, jsou zejména velké ekonomiky Německa a Španělska. Minulostí zřejmě již jsou někdy úsměvně rozklíčovaná data, která ukazovala, že u některých španělských dotovaných projektů byla vykazována produkce, která znamenala plnou efektivnost zařízení i během noci, někdy dokonce nestačilo 24 hodin denně plného produkčního výkonu instalace.

Stejných 9,5 miliardy dolarů investic bylo ve 2Q13 dosaženo ve Spojených státech. Tam ale číslo znamená mezikvartální růst o více jak 150 % a ne propad skoro na polovinu. Podpora v oblasti daňových úlev pomohla růstu investic v USA i boomu akcií typu Tesla. Akcie Tesly a IPO novozélandského geotermálního developera Mighty River Power nafoukly investice veřejného trhu do projektů čisté energie na 3,8 miliardy dolarů z 1,4 mld. USD ve 2Q13 proti 1Q13. Je to nejvyšší kvartální objem za poslední dva roky.

Čína se obrací na domácí trh, celkové investice do „čisté energie“ včetně solární vzrostly o 63 % na 13,8 miliardy dolarů. V jižní Africe narostly na 2,8 miliardy dolarů z téměř nuly. Globální investice do solárních a větrných parků dle údajů Energy týmu Bloomberg ve 2Q proti 1Q narostly o 39 % na 31,9 miliardy dolarů, přesto je to meziročně o 21 % méně. Investice ze strany venture kapitálu a private equity do sektoru padly o 48 % na 1,3 miliardy dolarů. Tento segment dle odborníků obzvláště slyšel na státní podporu a nyní své investice de facto zastavil. 

 
(Zdroj: SunPower, Yingli, Suntech, Bloomberg, MidAmerican Energy)


Čtěte více:

Německé domácnosti dotují levnou elektřinu sousedům
15.04.2013 17:17
Rozhodnutí německé vlády odejít od jaderné energie a sázka na obnovite...
EK přitvrzuje vůči čínským solárním výrobcům. Na panely hodlá uvalit 40% clo
06.05.2013 18:18
Evropská komise (EK) v čele s komisařem pro obchodní vztahy chce uvali...
Řecko opět snížilo subvence solární energetice, tentokrát na polovinu
10.05.2013 17:58
Řecká vláda dnes snížila cenové subvence solární energetice téměř na p...
Vitásková (ERÚ): Nynější podpora obnovitelných zdrojů je nad možnosti české ekonomiky
15.05.2013 13:34
Současný systém podpory obnovitelných zdrojů přináší náklady, které js...
Siemens radí Merkelové: Odklon od jádra je dobrý nápad, ale mohl by stát o 150 miliard eur méně
05.06.2013 18:38
Podpora obnovitelných zdrojů energie vyjde letos Německo na rekordních...
Energetiky: Berlín musí omezit neúnosné náklady zelené energie
10.06.2013 17:51
Německá vláda musí zastavit růst nákladů na elektrickou energii, plyno...
IEA: Obnovitelné zdroje energie do tří let předstihnou plyn
26.06.2013 18:11
Produkce energie z obnovitelných zdrojů v příštích letech poroste, a t...
Německo přestane subvencovat solární proud do 2018, míní ministr
08.07.2013 18:14
Německý ministr životního prostředí Peter Altmaier předpokládá, že Něm...
ERÚ: Kontrola solárních elektráren našla u většiny závažné nedostatky, žádáme trestní řízení
09.07.2013 11:43
Energetický regulační úřad při kontrole solárních elektráren odhalil u...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data