Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Verizon se konečně domluvil s Vodafonem. Za odkup podílu ve Verizon Communications zaplatí 130 mld. USD a zvýší dividendu

Verizon se konečně domluvil s Vodafonem. Za odkup podílu ve Verizon Communications zaplatí 130 mld. USD a zvýší dividendu

02.09.2013 18:42, aktualizováno: 2.9. 19:25

Aktualizováno

Dohoda mezi americkou společností Verizon (47,38 USD, -0,92%) Communications a jejím britským partnerem Vodafone (2,55 EUR, 6,04%) Group konečně nabyla finální podoby. Společnost Verizon odkoupí od Vodafonu 45procentní podíl ve společném podniku Verizon Wireless a získá tak plnou kontrolu nad největším mobilním operátorem v USA. 

Transakce v objemu 130 mld. USD se skládá z 58,9 mld. USD v hotovosti, 60,2 mld. USD je ve formě akcií Verizonu. Zbylá část je kombinací dluhopisů a blíže neupřesněných zdrojů. Verizon bude transakci financovat pomocí překlenovacího úvěru ve výši 61 mld. USD od bank JPMorgan  Morgan Stanley, Bank of America a Barclays. Součástí dohody je i prodej 23procentního podílu společnosti Verizon v italské dceřiné společnosti Vodafone zpět Vodafonu za 3,5 mld. USD. Dohoda zároveň obsahuje pokuty pro Verizon, pokud závazkům transakce nedostojí. Pokud například Verizon nezíská pro transakci financování, hrozí mu pokuta 10 mld. USD.

Firmy Verizon Communications a Vodafone Group společný podnik Verizon Wireless vytvořily v roce 1999. V současnosti má Verizon Wireless zhruba 100 milionů zákazníků. Verizon odhaduje, že díky této transakci zvýší ihned svůj zisk na akcii o zhruba 10 %. Společnost zároveň navýší čtvrtletní dividendu o 2,9 % na 53 centů na akcii. Transakce by měla být dokončena v 1. čtvrtletí roku 2014.

Verizon chtěl koupit zbylý podíl ve Verizon Wireless již řadu let, obě firmy se však dosud nikdy nebyly schopny dohodnout na ceně ani dalších aspektech. Finální dohoda znamená třetí největší korporátní akvizici v historii a zároveň odchod firmy Vodafone z amerického trhu. Ta se chce zaměřit na své evropské aktivity, další investice v USA však nevylučuje.

Akcionáři Vodafonu mají získat 71 % domluvené hodnoty transakce - tedy 84 mld. USD. Z toho má být 23,9 mld. USD v hotovosti a 60,2 mld. USD ve formě akcií Verizonu. Právě akcie Verizonu však mohou být pro některé investory komplikací. Někteří manažeři evropských fondů se ihned začali ozývat, že ve svých fondech nejsou oprávněni držet akcie amerických společností. Podle agentury Bloomberg pochází 60 % akcionářů Vodafonu ze zemí mimo USA, z toho více než polovina je z Evropy. Ti, kteří nebudou moci akcie Verizon držet nebo budou preferovat hotovost, tak mohou způsobit tlak na cenu akcií a svou odměnu tak částečně znehodnotit. Podle dohody se akcie Verizon vydané akcionářům Vodafonu poté, co bude transakce uzavřena, budou pohybovat v rozmezí 47 USD a 51 USD za akcii. Akcie Verizon uzavřely na americkém trhu 30. srpna na úrovni 47,38 USD, dnes je americký trh uzavřen.

CEO společnosti Vodafone Vittorio Colao prohlásil, že chce zbylé peníze z prodeje podílu použít k rozvoji datové strategie. Chce například navýšit investice do 4G sítí a více investovat do rozvíjejících se trhů. Akvizice bude Vodafone podle něj zvažovat pouze pokud to bude znamenat "vytvoření hodnoty". CFO společnosti Vodafone Halford oznámil, že zbylých 30 mld. USD bude použito ke snížení dluhu.


Zdroj: Verizon Communications, Vodafone Group, Bloomberg, ČTK



Čtěte více:

Jednání o dokupu podílu Vodafonu americkou Verizon jde do finále
02.09.2013 8:00
Americká společnost Verizon Communications je blízko k získání plné ko...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data