Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Základ úspěchu Evropy – pokrok, zlodějina, nebo něco jiného?

Základ úspěchu Evropy – pokrok, zlodějina, nebo něco jiného?

05.09.2013 7:29

Před pár stoletími bylo těžké rozlišit Evropu od zbytku světa. Tedy alespoň co se týče ekonomické vyspělosti. Před pěti sty lety bychom ji dokonce mohli považovat za opozdilce. Střelný prach, kompas i tiskařský stroj mají pravděpodobně svůj původ v Číně. V 19. století už ale situace vypadala dost odlišně. Západní Evropa a severní Amerika byly bohaté, zatímco zbytek světa se stále potácel v chudobě. Ekonomové v této souvislosti někdy hovoří o „Velkém oddělení“. Jeho průběh je znázorněn následujícím grafem, který ukazuje vývoj HDP na hlavu ve Velké Británii, Nizozemí, Japonsku, Indii a Číně:

pokrok

Přesnější načasování onoho oddělení je předmětem debat. Podle některých začalo až kolem roku 1800, jiní se domnívají, že to bylo dříve. Podobné diskuse nebudou pravděpodobně nikdy u konce, klíčovou otázkou ale zůstává spíše to, co k odtržení vedlo. Zmiňovány jsou často kulturní faktory, německý sociolog Max Weber tvrdil, že rozhodující bylo náboženství. Zaměřil se zejména na kalvinismus, tedy jednu z větví protestantství. To podle něho klade důraz na spoření, racionální uvažování a materiální zisky. Mimo Evropu tyto hodnoty významnou roli nehrály, materiální bohatství velkou váhu nemělo a podnikání bylo považováno za něco nekalého. Podobně uvažuje Thomas Sowell ze Stanford University, který tvrdí, že Britové stojí za objevem samotné svobody a stáli v čele ekonomického rozvoje.

Někteří historici ale odmítají to, že příčinou velkého odtržení byla kulturní výjimečnost Evropy. Podle nich hrálo hlavní roli drancování zahraničních zemí. Americký historik James Blaut k tomu uvádí, že zlomovým bodem bylo Kolumbovo objevení Ameriky v roce 1492. Po něm totiž Evropa získávala ze zahraničí komodity a rozvoj zbytku světa záměrně brzdila. Ať už ale stála Evropa v čele díky své schopnosti stát v čele pokroku, či kvůli prosté zlodějině, rozhodující by v obou případech byly kulturní faktory. Je tu ale ještě další možnost.

Jared Diamond z University of California se domnívá, že zcela zásadní bylo životní prostředí. Evropa podle něho těžila ze širokého spektra rostlin a živočichů, které bylo jednoduché domestikovat. Její populace byla navíc imunní vůči chorobám a celkově tak bylo možné dosáhnout vyšší produktivity a větší hustoty obyvatelstva, která růst dále podporovala. Joel Mokyr z Northwestern University k tomu ovšem dodává, že je těžké vybrat jeden faktor, který hrál rozhodující roli. Jinak řečeno, velké odtržení nelze vysvětlit pouze kulturními faktory, z velké části šlo o náhodu. I dnes se často tvrdí, že kultura dané země určuje její ekonomický úspěch. Například problémy Řecka bývají připisovány lenosti Řeků. Čísla OECD však ukazují, že Řekové pracují více, než je tomu ve většině ostatních vyspělých zemí. Podobné „kulturní“ vysvětlení jsou velkým lákadlem, ekonomická historie ale ukazuje, že jen výjimečně mají pevný základ.

(Zdroj: Economist - Freeexchange)


Váš názor
  • vzdělanost
    05.09.2013 10:38

    na počátku rozhodně šířila monoteistická církev, že se později stala brzdou je o něčem jiném a naopak osvícenectví a postupná odluka států od církví v 18 stol. posunula vývoj vzdělanosti dál. Dalším faktorem jsou klimatické podmínky. Tam, kde neroste jídlo kam se člověk podívá člověk byl nucen tvořit zásoby a chránit se před zimou. Tam kde bylo zimy v zimě více se rozvoj mírně opožďoval, ale s průmyslovou revolucí, která byla nutností sever dohonil a začal předhánět jih a západ Evropy (západ, ovlivněný teplým Golfským proudem). Čínu i Japonsko ke ztrátě vedoucí role odsoudil jejich izolacionismus, Evropu sjednocovala byť rozdělená církev a vynucená soutěživost těchto církví.
    lime
  • Pokrok
    05.09.2013 8:52

    Ano, základem úspěchu západního světa byl důraz kladený na vědu, na nové objevy, na svobodu podnikání , na osvobození jednotlivce. Počátky tohoto procesu přišly už s Renesancí - Leonardo da Vinci. Tři geniální objevy Západu jej posunuly daleko dopředu před Asii i Afriku. Byl to nejprve parní stroj, pak vynález elektřiny a pak spalovacího motoru. Poprvé v dějinách tak těmito vynálezy mohl jediný Evropan vyrábět tolik co 10 000 Afričanů. To se zatím nikdy v dějinách nestalo. Ovšem náš náskok už končí, nové "tajné vynálezy nemáme" a napříkald Čína nás v bohatství během nějakých 20 let minimálně dohoní. Už nyní má nominální HDP na občana jako stát NATO- Bulharsko a je bohatší jak Ukrajina nebo Albánie.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • bolševický xylofon
      05.09.2013 11:47

      Jsi velmi nebezpečný nemocný člověk. K těm zvrhlostem, co píšeš o válkách se už , ani nevyjadřuji, nejsi schopen logické úvahy , překrucuješ čísla, popíráš realitu, viz. role USA v druhé světové válce a opakovaně lezeš do prdele post biloševickým totalitám. Nevím, proč pořád lžeš, nebo si opravdu tak neschopen? Velmi trapné je , že pro srovnání používáš postbolševické satelity a největší chudáky , jako Bulharsko. Ale budiž. chceš li se měřit ze zoufalci.Jak můžeš přes tvrdit, že číná má větší HDP na hlavu, než to toufalé Bulharsko, které sis trapně z evropy vybral?? Jestliže čína má kolem 6000, i to zoufalé rumunsko má 12800 a Bulharsko 142OO...
      Velkamedvědice
      • čínští komunisté
        05.09.2013 11:48

        http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/312407-cinsti-komunisticti-vysetrovatele-utopili-inzenyra-kdyz-z-nej-chteli-dostat-priznani.html
        Velkamedvědice
    • Vzdělanost
      05.09.2013 9:53

      Zvláštní, že nikdo nezmiňuje vzdělanost. Úprk od zbytku světa v produktivitě byl dosažen rozšířením strojů (Průmyslová revoluce), která představovala jen přirozený důsledek vzdělanosti převážně bohatých vrstev (díky církvi a jejím školám). Veškeré zásadní objevy lidstva na poli přírodních věd se odehrály právě na starém kontinentě. Dnes je základní výzkum (viz např. CERN) stále určujícím faktorem ale díky globalizaci to asijské země dohání lepším, efektivnějším aplikovaným výzkumem.
      Funtom
      • Re: Vzdělanost
        05.09.2013 10:05

        Milej zlatej, díky církvi římsko katolické se vzdělanost evropské populace značně zanedbala až do období po středověku. Kdo byl ve středověku myslitelem, vynálezcem, objevitelem a nebo jinak obdarován kreativitou, ten byl pod přísným dohledem církevních hodnostářů a inkvizice. Sama inkvizice nespadla z nebe, ale vznikala právě na dogmatech ŘKC. Měl na výběr - buď bude poslušně vyznávat církevní dogmata a nebo bude vyhlášen kacířem. V takovém presu se špatně vzdělávalo lidem, kteří se toužili vymanit z tmářství. Bez církve bychom byli mnohem dál... Uvedu malý příklad na Leonardo Da Vinchi. Jeho vynálezy byly díky "nepochopení" církve zavrhnuty. Dnes se ukazují jako geniální a ve své době by se rozvoj vědy a techniky znatelně urychlil... a že těch vynálezů, konstrukcí a objevů bylo mnoho desítek. A to prosím nezmiňuji mnoho dalších "kacířů", kteří nesměli propagovat "dábla":-)
        Jesse
  • Odolnost infekcím to určitě nebyla
    05.09.2013 7:39

    Mor kosil Evropskou populaci ve středověku, cholera ještě na začátku 19. století. Odolní jsou černí afričané - proto je také vozili jako otroky do Ameriky. Takže to asi ten důvod nebude. Ani zisky z kolonií nebudou to hlavní, to až ve 20. století. Ani kalvinismus- vždyť ve Velké Britanii zrovna nebyl. Nejspíše to bylo osvícenství a z něho plynoucí důraz na racionalitu, na vědy, a také na podnikání. I časově se shoduje - od přibl. roku 1750, viz Franklin, Francouzská revoluce, stavba kanalizace v Londýně a vymýcení cholery, vynález parního stroje a jeho rozšíření,...
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university