Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Silicon Valley trpí komplexem vícecennosti a chce se odtrhnout od USA

Silicon Valley trpí komplexem vícecennosti a chce se odtrhnout od USA

06.11.2013 20:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Balaji Srinivasan je suverénní a velmi chytrý podnikatel v oboru technologií, který v současnosti přednáší i na Stanford University. Podle jeho názoru se nyní technologické odvětví nalézá pod útokem vedeným ze strany Wall Street, Washingtonu i Hollywoodu. Důvodem tohoto útoku by měla být snaha zabránit Silicon Valley, aby dosáhlo vyšší kulturní a ekonomické moci. Podnikatel tak navrhuje, aby si Silicon Valley vytvořilo svou vlastní společnost, kterou budou řídit právě technologie. Jeho nápady vypadají jako rozšířená verze návrhů, se kterými přišel Larry Page z Googlu a podnikatel Peter Thiel. Ten podporuje hnutí Seastead, jehož cílem je vytvoření technologicko-utopické ostrovní společnosti. Srinivasanovy myšlenky jsou ale více než pouhým oživováním předchozích nápadů. Chce totiž, aby Silicon Valley představovalo centrum moci s tím, že ti, kteří se technologiemi nezabývají, nejsou pro budoucnost země významní.

Silicon Valley trpí komplexem vícecennosti. Zapomnělo na to, co se dělo během dot.com bubliny a po jejím prasknutí. Jeho elity stále více věří svým schopnostem a nyní ztratily veškerou pokoru. Samozřejmě je pravda, že ať už se na význam Silicon Valley díváme z finanční či kulturní perspektivy, vede si asi lépe než zbytek země. Pod povrchem nám ale naznačuje, že pro něj neexistují žádná omezení a jeho kritika není možná.

A to je nebezpečná myšlenka i pro Silicon Valley samotné. Snažil jsem se to vysvětlit také panu Srinivasanovi, když jsem se s ním setkal v Palo Altu. Hovořili jsme spolu dvě hodiny a zjistil jsem, že je to sympatický člověk. Rychle uvažuje o všem počínaje ekonomikou a konče politikou. Podle svých slov zastává názor, že by mělo dojít k „pokojnému odchodu“ Silicon Valley podobnému tomu, co udělal jeho otec, když odešel z Indie do USA. Když jsem se ho ale zeptal, jakým hrozbám lidé jako oni čelí, že chtějí přikročit k tak dramatickému kroku, odpověď moc jasná nebyla. Poukázal na pár novinových článků o tom, že roboti mohou při práci nahradit lidi. To jsou podle něho důkazy stále silnější nepřátelského sentimentu vůči technologiím. A kvůli nim by prý Silicon Valley mělo mít připravenou ústupovou cestu.

Srinivasanovy myšlenky považuji za naivní. Celé technologické odvětví věří tomu, že robotika, umělá inteligence a podobné technologie od základu změní to, jak pracujeme a žijeme. Stejně jako Srinivasan se domnívám, že to vše nakonec povede ke zlepšení našeho života. V kratším období ale mohou přijít problémy jak ekonomické, tak sociální. Bylo by překvapivé, kdyby ti, kdo jsou nejvíce postiženi, proti změnám a technologiím neprotestovali.

Zástupci technologického sektoru mohou reagovat dvěma způsoby. Mohou spolupracovat se zbytkem ekonomiky a snažit se šok minimalizovat. Nebo mohou dál narušovat zaběhlý systém, ovšem bez toho, aby kázali o tom, jak je jejich sektor nadřazený. A pak také mohou hrozit, že pokud jejich nadřazenost nepochopíme, seberou si své saky paky a půjdou jinam. Jen tak provést „exit“ z USA ale asi nepůjde. Peníze, zákazníci a právní a technologický rámec, ze kterých Silicon Valley těží, jsou všechny poskytovány právě touto zemí. Vláda navíc financovala ranou fázi vývoje některých technologií. Pravda je ve skutečnosti taková, že Silicon Valley potřebuje tuto zemi více, než ona jej.

(Zdroj: WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m