Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Způsobuje technologický pokrok deflaci?

Způsobuje technologický pokrok deflaci?

28.02.2014 11:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Občas můžeme zaznamenat, že někdo dává do vztahu například pokles cen počítačů a obecnou deflaci, tedy pokles cenové úrovně. Technologický pokrok ale není přímou příčinou deflace. Tento pokrok má za důsledek zvýšení množství vyráběného zboží, deflace představuje zvyšování hodnoty peněz. Rozdíl mezi oběma si můžeme nejlépe ukázat na jednoduchém příkladu.

Představme si velmi jednoduchou ekonomiku, kde existují pouze dva produkty – pšenice a ryby. Farmáři pěstují pšenici, rybáři chytají v moři ryby. Pokud je dobré počasí, urodí se více pšenice a její cena (vyjádřená počtem ryb) klesá. Jestliže jsou v moři dobré proudy, rybáři uloví více ryb a jejich cena (relativně k pšenici) klesá. Jde ale o čistě relativní změny. Je také možné, že se zvýší výlov ryb, ale ještě více se díky dobrému počasí zvýší sklizeň pšenice. Ceny ryb pak i přes dobrý úlovek porostou.

Nyní si v této ekonomice představme ještě jeden statek a tím budou zlaté mince. Pokud nyní vzroste úroda, cena pšenice denominované ve zlatých mincích klesne. To samé se stane s cenou ryb v případě dobrých úlovků. Kombinace dobrého počasí a pro lov příznivých proudů v moři tak může vést k celkové deflaci (měřené na základě zlatých mincí). To znamená, že pokud se společnost rybářů a farmářů rozhodne pro zlaté mince, nastane v popsaném případě deflace – jde o důsledek jejich volby.

Kdyby farmáři a rybáři místo zlatých mincí používali jiné oběživo, třeba dolary, klesla by v případě dobrého počasí dolarová cena pšenice. Ale pouze tehdy, že by se centrální banka nerozhodla, že bude tisknout další dolary. Celková kombinace dobrého počasí a proudů také vyvolá dolarovou deflaci. Ale pouze v případě, že centrální banka netiskne další dolary. Celý tento příklad demonstruje to, že v systému fiat měn je deflace pouze důsledkem toho, jakou politiku sleduje centrální banka. Nemá nic do činění s tím, zda není na trhu příliš vysoká nabídka nějakého zboží. V případě dobrého počasí je pak rozumnou politikou tištění peněz v takovém množství, že dojde ke stabilizaci cenové úrovně. Komodita, jejíž nabídka roste pomaleji, pak bude čelit poklesu ceny. A naopak.

Autorem je Matthew Yglesias.

(Zdroj: Slate)


Váš názor
  • Jak se natištěné peníze dostanou do oběhu,
    28.02.2014 13:11

    to je to nejdůležitější. Pokud by stát mohl chybějící peníze dotisknout, aby deflace nenastala, a ponechat si je místo daní, mohl by na tom profitovat. Mohl by v deflačním prostředí snížit daně a přitom nezůstat bez peněz. To se ale nestane, protože právo tisknout peníze získali soukromníci, a ti už dávno zajistili v demokratických parlamentech, jak prosadit zachování tohoto systému. Jak mají tlouci hubama, aby ospravedlnili to, že si stát bude muset od nich půjčovat tyto navíc vytisknuté peníze na úrok.
    VeleOp
  • "rozumnou politikou
    28.02.2014 12:22

    je pak (regulované) tištění peněz""... ovšem jen v případě, že se natištěné peníze rozdělí mezi lidi, aby mohli mohli kupovat, a tak zvyšovat poptávku (potažmo ceny). Neplatí v případě, že natištěné peníze zůstanou obíhat v bankách...
    Kalka.
    • Re: "rozumnou politikou
      28.02.2014 12:47

      článek je hezkou ukázkou toho, jak si ekonom zjednoduší realitu do modelu tak, že model ve výsledku realitě vůbec neodpovídá. V realitě je totiž výrobků v bilionech a část se pochybuje cenově dolů (např. elektronika) část nahoru (např. odvětví související se zdravím). Představa, že to nějaká banka spočítá, výjde jí nějaké čislo s 27 destinými místy a v tomto objemu navýší objem pěněz je zcela naivní. Odpověd je jednoduchá - ano technologický pokrok způsobuje deflaci. Tato deflace je přirozená a nic by se s tím nemělo dělat. Je to totiž vyváženo inflací v jiných oborech / výrobcích, resp.přesunem "ušetřených prostředků" do jiných výrobků, jejichž cena díky zájmu vzroste. Nebo si tu někdo opravdu myslí, že např. iphone stojí výrobně 50 x více než starší nokia ? Samozřejmě že ne, prostě peníze, které lidem zbyly díky deflaci obyčejných mobilů (nokií) přesunuly do módních smartphonů, jejichž vysoká cena "vyrovnává deflaci" v oboru mobilních telefonů.
      dorcas
  •  
    28.02.2014 12:05

    Velmi, zajímavý článek. Zajímalo by mě jak by to vypadalo kdyby centrální bynkéři neměli hladký mozek a měli ho normálně lidsky rýhovaný.
    Homo
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.