Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šokovat a ohromit

Šokovat a ohromit

13.02.2015 17:30

Úvahy o tom, že Evropa se vydává (či nevydává) cestou Japonska, tu budou ještě dlouho. Ony ty japonské ztracené dekády nebyly takové utrpení, jak by se někdy mohlo zdát. Asi by je brala řada rozvíjejících se ekonomik a třeba i my. Ale ve srovnání s potenciálem to skutečně nebylo a není nic moc. První graf ukazuje dosavadní vývoj jádrové inflace a mezd v eurozóně a je ohledně dosavadní japonizace dostatečně vypovídající:

sous1

Historie je za námi, důležitý je další vývoj. Porovnávání s Japonskem má relevanci nejen ohledně vývoje inflace, ale i ohledně boje s jejím nedostatkem. Druhý dvojgraf ukazuje index spotřebitelských cen v Japonsku (menší graf) a vývoj velikosti rozvahy japonské centrální banky BoJ. Použil jsem přímo CPI a ne jeho změnu (tedy inflaci), protože je z něj hezky vidět, jak se dá dívat na cenovou stabilitu. Japonsko od počátku devadesátých let zažívá ze statistického hlediska pozoruhodnou stabilitu. Z ekonomického hlediska to je ale problém - existuje poměrně široký a ve svém základě rozumný konsenzus tvrdící, že pro ekonomiku je nejlepší mírný růst cen.

sous2


Z většího grafu už vidíme, že do roku 1998, respektive 2001 japonská centrální banka rozvahu v boji se ztracenými dekádami výrazně „kvantitativně“ nepoužívala. Pak přišel růst, který byl ale před rokem 2007 prudce korigován tak, že se vše vrátilo zhruba na trend. A z menšího grafu je vidět, jaký to celé cvičení mělo efekt na CPI: Z pohledu více let nulový. Nyní jde o to, jak celou věc interpretovat. Můžeme tvrdit, že jde o jasný důkaz, že QE a podobné programy nefungují. Pokud tuto interpretaci přijmeme, je bláhové, že před nedávnem BoJ rozjela další program růstu rozvahy, tentokrát mnohem, mnohem agresivnější. Nebo je tu možnost, že poprvé to neudělala dobře, tudíž se nic nezměnilo. A nyní se snaží své předchozí chyby korigovat.

Dnes už se na to tak trochu zapomnělo, ale průvodním rysem prvních kol kvantitativního uvolňování v USA bylo heslo „šokovat a ohromit“. Logika byla jednoduchá: Pomalé otáčení kormidlem nikam nevede, bylo třeba ukázat razantní obrat, rozhodnost, nekompromisnost. Jen tak se totiž dá pohnout směrem otáčení sebenaplňujících se proroctví v prostředí silných deflačních tlaků. Má interpretace vývoje v Japonsko je tudíž taková, že BoJ dříve takto jednat nedovedla, nebo spíše nechtěla. Výsledkem je nakonec jen to, že o pár let později se musí snažit „šokovat“ ještě více. Paralela s eurozónou je pak jasná. I ECB si v pokrizových letech prošla obdobím rychlejšího růstu rozvahy, pak jí ale nechala zmenšovat. V podstatě to dopadlo stejně jako v Japonsku. A nyní se dostáváme ke klíčovému bodu: Vyvolal v nás nový program ECB dost ohromení? Byli jsme dost šokováni? Stejně jako v Japonsku se na odpověď bude ještě čekat.

Jsem si vědom toho, že hovořit ve spojení s institucemi, jako jsou centrální banky, o nutnosti vyvolání úžasů a šoků může znít jako vrchol nezodpovědnosti. Můžeme dokonce tvrdit, že (kdysi dávno) to byly právě centrální banky, kdo rozjel neustálé kolo boomů a recesí, nikdy nekončících šlapání na brzdu a zase na plyn. Pak by současná snaha o šoky byla jen posledním šíleným krokem. Dlouhodobá data ale ohledně přínosu centrálních bank k volatilitě a vyhlazování cyklů hovoří jinak a já sám historický vývoj jako cestu k monetární politikou docílené zkáze nevnímám. I když se někdy učíme bolestivě.

Často se také hovoří o tom, že podobné stimulace brání tomu, aby se ekonomika vyčistila od málo produktivních oblastí, firem, a pod. Ono se s tím ale musí opatrně. Ohledně Japonska o tomto tématu pěkně píše ekonom Noah Smith v článku zde uvedeném pod názvem „Japonsko potřebuje hlavně kreativní destrukci“. Netvořme z toho ale přímé vazby mezi makroekonomickým útlumem a čistěním ekonomiky. Právě Japonsko ukazuje, že ani desetiletí útlumu ekonomiku nevyčistí, spíše naopak. A naopak není důvod předpokládat, že se ekonomika nikdy nečistí v dobách, kdy se jí vede dobře. Hlavním čističem totiž má být konkurence a ne plošný (!) nedostatek poptávky. Agregátní útlum, či deprese nečistí, ale hubí a jeho rozlišovací schopnost nemusí být zase tak velká. K čemu očištění mrzáci?


Čtěte více:

TopFiveTech - Apple jako první překročil magických 700 mld. USD
13.02.2015 15:00
Nová produkce o technologickém sektoru bude v pěti krátkých zprávách ...
Spotřebitelská důvěra v USA klesá se zdražující se ropou
13.02.2015 16:14
Index spotřebitelské důvěry sestavovaný Michiganskou universitou dle p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university