Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč investovat do komodit? Diverzifikujte portfolio!

Proč investovat do komodit? Diverzifikujte portfolio!

18.06.2015 17:07
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Komodity jsou volatilní třídou aktiv, o tom není pochyb. I přesto mají investorům co nabídnout. Faktem je, že investor s akciovým fondem, který sleduje americký index S&P 500 má přibližně 10 procent investic uloženo v komoditních společnostech jako jsou producenti ropy a plynu nebo těžaři kovů a minerálů. Investor do britského indexu FTSE 100 by se měl zajímat o vývoj na trhu s ropou vzhledem k tomu, že velké společnosti jako je BP a Shell naprosto dominují britskému akciovému trhu, na indexu FTSE 100 tak mají komoditní společnosti více než 20procentní podíl. Kdo si možná myslel, že investora do akcií nemusí komodity vůbec zajímat, ten se dosti zmýlil.

Rostoucí počet finančních poradců navrhuje, aby investoři alokovali část svého portfolia právě přímo do komodit. Tato rada se může jevit jako kontroverzní, ale pro ty, kteří se chtějí posunout za hranici „obyčejného“ portfolia složeného z akcií a dluhopisů jsou komodity poměrně zřejmou volbou ke zvážení.

Druhy komodit
Komodit, se kterými se dá obchodovat je velké množství, od aluminia až po zinek. Není pochyb o tom, že pro světovou ekonomiku jsou těmi nejdůležitějšími komoditami surová ropa a přírodní plyn. Investoři do energií si ale mohou zvolit i propan, etanol nebo topný olej. Další skupinou jsou komodity zemědělské, kde lze vybírat ze široké škály produktů, mezi nimiž nechybí káva, kakao, cukr, bavlna, sójové boby a mnoho dalších. Obchodovat lze i s nejméně půl tuctem průmyslových kovů, ale i s kovy drahými, mezi které se řadí i favorit všech spekulantů zlato.

Nahoru a dolů dílem mnoha faktorů
Společným rysem napříč rozmanitým spektrem komodit je jejich volatilita. Z komodit se nevyplácí dividendy, ani negenerují zisky jako podnikové akcie, nevytváří ani příslib výplaty úroků jako dluhopisy. Bez těchto pomyslných záchytných opor je jejich cena vydána na pospas divokým výkyvům v reakci na měnící se poptávku a nabídku.

Vezměme si kupříkladu ropu, jejíž cena za barel se během několika měsíců v loňském roce propadla o 50 procent a to v reakci na změnu politiky organizace OPEC. Investor do komodit rozhodně nesmí opomenout sledovat ani vývoj politické situace ve světě. Koneckonců velká část produkce komodit se nachází v oblastech náchylných ke konfliktům, jako například Blízký východ, na rozvojových trzích i v zemích s rozličným politickým režimem. Světová geopolitická situace však není zdaleka to jediné, co musí komoditní investor sledovat. Jsou zde další důležité faktory, mezi něž patří změny ve struktuře světového obchodu, výkyvy měnových kurzů, které jsou v poslední době velmi aktuálním tématem, ekonomické recese, války a v neposlední řadě i počasí. Poslední faktor je zásadní hlavně z pohledu zemědělských komodit, dlouhé období sucha či záplavy mohou totiž zničit celoroční úrodu. Kterýkoliv z těchto faktorů může ceny komodit poslat strmě vzhůru stejně tak, jako zařídit jejich volný pád.

Tato třída aktiv řízená primárně poptávkou a nabídkou značně utrpěla finanční krizí v roce 2008 a od té doby se ještě stále nepropracovala zpět na úroveň tehdejších maxim. Vyšší ceny komodit bylo během více než dekády možné ospravedlnit čínskou industrializací, která vedla k nenasytné poptávce po nových materiálech. Nyní se mnoho bank uchyluje k prodeji komoditních divizí a to jednak z regulatorních důvodů, ale také proto, že komodity již pro ně nejsou tak ziskové, jako bývaly.

I přes veškerou volatilitu jsou to právě komodity v portfoliu, které by investorům mohly v noci zařídit klidný spánek. A to z jednoho prostého důvodu. Faktory, které způsobují výkyvy na komoditách, jsou často nezávislé na faktorech, které hýbou akciovými a dluhopisovými trhy. Komodity by tak mohly být zajímavým polštářem v portfoliu v dobách, kdy akcie i dluhopisy klesají. Finanční poradci doporučují do komodit alokovat i 5 až 10 procent portfolia investic.

Přístup k obchodování s komoditami
Futures

Koupit si tanker plný ropy nebo sklad nacpaný k prasknutí například kávovými zrny je nemyslitelné a neproveditelné pro všechny vyjma profesionálních obchodníků. Přístup na komoditní trhy je však dnes pro individuálního investora snazší a cesta vede přes trhy s derivátovými kontrakty futures. I v dnešní době si tento způsob obchodování zachovává nádech pikantnosti. Páka, která je nedílnou součástí těchto derivátových kontraktů, neznamená nic jiného než, že investor může vydělat velké peníze na relativně malých výkyvech cen komodit. Na druhou stranu, jak snadno lze peníze vydělat, tak snadno o ně můžete i přijít. Špatné sázky se mohou velmi rychle prodražit, až po vás makléři budou požadovat značné sumy na pokrytí případných ztrát. To je ovšem riziko, které je s pákovým obchodováním neodmyslitelně spjato.

Komoditní fondy
Konzervativnější a rizikově averznější investoři si dnes mohou vybírat i z rostoucího množství komoditních fondů včetně těch burzovně obchodovaných (ETF), které se dají koupit a prodat stejně snadno jako akcie. Databáze ETF.com nabízí 149 takových fondů a to pouze v USA. Takové fondy se soustřeďují buďto na jednu komoditu anebo sledují vývoj ceny širšího koše komodit. Výkonnost takových fondů se může výrazně lišit od hlavní ceny za určitou komoditu a to hlavně z dlouhodobého hlediska. Obzvláště pokud tento fond investuje do futures kontraktů namísto fyzické komodity.

Ačkoliv uplynula desetiletí od doby, kdy centrální banky a vlády používaly zlato ke krytí papírových měn, udržuje si tento drahý kov na komoditním trhu jedinečnou pozici. Lidé jsou jednoduše ke zlatu historicky přitahováni. Zlato zůstává tou pravou investicí v době finanční krize, investoři, kteří tuší, že inflace je za dveřmi budou vždy zvažovat zlato jako formu zajištění před poklesem reálné hodnoty jiných aktiv. Dva největší burzovně obchodované fondy na světě jsou zlaté fondy. Navíc žádná jiná investice nevyvolá tak vášnivou debatu. Cena zlata je ovšem stejně kluzká, jako ceny jiných komodit. Stejně tak, jako i jiné komodity, je zlato spíše než dlouhodobou investicí spekulativním obchodem.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Tři signály, že Grexit je za rohem
17.06.2015 15:00
Nekonečná politická vyjednávání Atén s mezinárodními věřiteli se táhno...
IPO Recap - 2 firmy, které chtějí lidstvu dát lék na Alzheimera a Parkinsona
17.06.2015 16:25
V minulém 24. týdnu se na burzovní vlny vydalo hned několik bárek s ce...
Project Syndicate: Náročná volbá MMF ohledně Řecka
18.06.2015 10:30
Hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Olivier Blanchard nedávno p...
Řecká krize: Klíčová data na cestě k možnému Grexitu
18.06.2015 14:30
Příští čtyři týdny budou rozhodující. Pět měsíců jednání mezi Řeckem a...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m