Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Náročná volbá MMF ohledně Řecka

Project Syndicate: Náročná volbá MMF ohledně Řecka

18.06.2015 10:30

Hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Olivier Blanchard nedávno položil jednoduchou a důležitou otázku: “Jak moc se musí přizpůsobit Řecko a jak moc se musí přizpůsobit jeho věřitelé?” To však vyvolává dvě další otázky: Jak moc se již Řecko přizpůsobilo? A udělali vlastně vůbec něco jeho věřitelé?

Řecká vláda v květnu 2010 odsouhlasila fiskální korekci ve výši 16% HDP mezi léty 2010 a 2013. Výsledkem toho bylo, že se Řecko minulý rok dostalo z primárního rozpočtového deficitu (který nezahrnuje platby úroků z dluhů) ve výši více než 10% HDP do primární rovnováhy – jde o největší takový obrat v pokrizové Evropě.

MMF původně předpovídal, že se reálné HDP (očištěné od inflace) sníží v období 2010-2011 o zhruba 5%, stabilizuje v roce 2012 a dále pak poroste. HDP se však propadlo o 25% a nezvedlo se. A protože nominální HDP se v roce 2014 propadlo a dále klesá, poměr dluh/HDP, který se měl před třemi lety stabilizovat, pokračuje ve svém růstu.

Blanchard v roce 2012 poznamenal, že Řecko souhlasilo “s vytvořením dostatku primárního přebytku k omezení svého zadlužení“ a s přijetím “mnoha reforem, které by měly vést k většímu růstu.“ Tyto takzvané reformy zahrnovaly výrazně nižší veřejné výdaje, redukce minimální mzdy, privatizaci za nízké ceny, konec kolektivního vyjednávání a výrazné penzijní škrty. I když to Řecko udělalo, propad pokračoval.

MMF a další věřitelé Řecka dospěli k závěru, že masivní fiskální kontrakce má jen dočasný efekt na ekonomickou aktivitu, zaměstnanost a daně, a že sražení mezd, penzí a veřejných postů má magický efekt na růst. Tato domněnka se ukázala jako chybná. Ve skutečnosti vedly řecké úpravy po roce 2010 k ekonomické katastrofě a k nejhoršímu prediktivnímu selhání MMF vůbec.

Blanchard by měl vědět lépe jak na to, než přetrvávat v tomto fiasku. Jakmile je přerušeno pojítko mezi “reformou“ a růstem – jako bylo v případě Řecka – tak se jeho argument hroutí. Požadavek věřitelů o další 3,5% primárního přebytku HDP je bez cesty k růstu jen výzva k další redukci, která začne dalším prudkým propadem v letošním roce.

Nicméně, místo toho, aby si uvědomil tuto realitu a patřičně se přizpůsobil, Blanchard zdvojnásobil pokles penzí. Píše:

“Proč trvat na penzích? Penze a platy odpovídají zhruba 75% primárních výdajů; zbývajících 25% již bylo osekáno až na kost. Výdaje na penze tvoří více než 16% HDP a převody z rozpočtu do penzijního systému jsou téměř 10% HDP. Věříme, že redukce výdajů na penze o 1% HDP (z 16%) je potřebná a že je možné ji realizovat i při zachování ochrany nejchudších důchodců.”

Všimněme si prvního průkazného přiznání: kromě penzí a platů byly již výdaje “osekány až na kost.“ A připomeňme si: efekt tohoto přístupu na růst byl negativní. Takže, navzdory drtivým důkazům chce nyní MMF cílit na zbývající sektor (penze), kde se již masivní škrty – v mnoha případech více než 40% - odehrály. Nově požadované škrty by zasáhly velice tvrdě především ty nejchudší.

Výplaty penzí nyní tvoří 16% řeckého HDP právě proto, že je Řecká ekonomika o 25% slabší, než byla v roce 2009. Nebýt pěti let drastického vynuceného šetření, mohlo být řecké HDP o 33% vyšší než je nyní a penze by tak tvořily 12% HDP místo současných 16%. Počty jsou jasné.

Blanchard se po řecké vládě domáhá “opravdu spolehlivých opatření.“ Neměl by však MMF udělat to samé? Aby se penze snížily o jeden procentní bod HDP, stačil by nominální ekonomický růst ve výši pouhých 4% za rok po dobu dvou let – bez dalších škrtů. Proč nepřijmout taková “spolehlivá opatření“, která by dosáhla tohoto cíle?

Tím se dostáváme k Řeckému dluhu. Jak všichni v MMF vědí, dluhové břemeno je obrovská nekrytá daňová povinnost, která říká investorům: vstup na vlastní nebezpečí. Kdykoliv se může stát, že vaše investice, zisky a tvrdá práce mohou být zdaněny, aby upokojily minulé věřitele. Dluhy jsou blokádou růstu. Proto každá dluhová krize končí dříve či později jeho restrukturalizací nebo nesplacením.

Blanchard je průkopníkem v ekonomii veřejných dluhů. Ví, že řecký dluh nebyl v žádném okamžiku posledních pěti let udržitelný a že není udržitelný ani nyní. V tomto bodě se Řecko i MMF shodnou.

Řecko ale má věrohodný návrh na řešení dluhu. Za prvé, nechat Evropský stabilizační mechanizmus (ESM) půjčit €27 miliard ($30 miliard), s dlouhou dobou splatnosti, aby se ukončily řecké dluhopisy, které v roce 2010 pošetile nakoupila Evropská centrální banka (ECB). Za druhé, ze zisku z těchto dluhopisů vyplatit MMF. A za třetí, zahrnout Řecko do programu kvantitativního uvolňování ECB, což by mu dovolilo návrat na trhy.

Řecko by souhlasilo s férovými podmínkami pro půjčku od ESM. Nežádá o jediný cent dalšího oficiálního financování řeckého státu. Slibuje, že bude trvale fungovat v rámci svých prostředků a spoléhat na vlastní úspory a vnější prorůstové investice – což je daleko tomu, co by jakákoliv velká země, která kontroluje svou měnu, udělala, kdyby čelila srovnatelné pohromě.

Blanchard trvá na tom, že je čas na “těžké volby a obtížné závazky, na obou stranách.“ Opravdu to tak je. Řekové však již těžká rozhodnutí udělali. Nyní je řada na MMF a začít by mohl tím, že se rozhodne přiznat, že politiky, které uložil na periodu posledních dlouhých pěti let, vyústily v pohromu. Pro další věřitele bude nejtěžším krokem si přiznat – a MMF to dobře ví – že jejich řecké dluhy musí být restrukturalizovány. Nové půjčky za chybná opatření – momentální společný návrh věřitelů – pro ně ale žádným přizpůsobením nejsou.

James K. Galbraith, autor The End of Normal, je profesorem na Lyndon B. Johnson School of Public Affairs, University of Texas.


Copyright: Project Syndicate, 2015.
www.project-syndicate.org


Váš názor
  •  
    18.06.2015 12:01

    Konečně názor neovlivněný protiřeckou propagandou.
    ..
    • a nebo
      18.06.2015 13:35

      spíš nerealistický pohled na vyčůrané Řeky, vyjádřený poněkud komplikovaně pod výrokem nějakého Rusa, že "Rusko nemá zájem zneužívat krizi v Řecku k posilování svých pozic."
      lime
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data