Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pimco: USA jsou a budou napřed, dolar půjde roky nahoru

Pimco: USA jsou a budou napřed, dolar půjde roky nahoru

19.06.2015 16:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Před rokem začala společnost PIMCO hovořit o tom, že se svět nachází v novém neutrálu, protože oživení po finanční krizi bylo už roky slabé. Minulý měsíc se setkali investiční profesionálové této společnosti, aby probrali dlouhodobější ekonomický výhled. Shodli se na tom, že teze nového neutrálu je stále relevantní. Scott Mather, který ve společnosti zastává pozici hlavního investičního ředitele pro Spojené státy, k tomu uvádí: „Klíčovým rysem nového neutrálu je to, že vyspělé ekonomiky by měly růst rozdílnými tempy, která budou obecně nižší, než tomu bylo před finanční krizí. V případě Spojených států by pak měla zmizet většina překážek vyššího růstu, které byly přítomny v prvních pokrizových letech. Výhled pro Spojené státy se tak do určité míry liší od zbytku vyspělých ekonomik.“

Mather tedy tvrdí, že Spojené státy mohou dosáhnout růstu, který bude převyšovat trend. Zároveň však dodává, že trendový růst se v posledních letech snížil kvůli nižším investicím, demografickému vývoji a regulaci. Nachází se tak nyní pod 2 % a tudíž je stále nepravděpodobné, že by se dosahovaný růst v případě americké ekonomiky pohyboval dlouhodoběji na hodnotách běžných před finanční krizí. Fed se pak začne pohybovat směrem k normalizaci monetární politiky, což podle současného výhledu společnosti PIMCO znamená zvyšování sazeb až k 2 – 2,5 %.

„Náskok USA pramení ze tří základních oblastí. Tato země byla nejagresivnější v reakci na finanční krizi na straně monetární politiky, prudce snižovala sazby a přikročila ke kvantitativnímu uvolňování. Za druhé, rozvahy soukromého sektory byly posíleny rychleji, i když se tak stalo přes defaulty. Za třetí, regulace donutila banky v USA k rychlejší rekapitalizaci, než tomu bylo v jiných zemích. Řada z nich nereagovala tak rychle a tudíž není překvapivé, že Spojené státy mají nyní náskok,“ tvrdí Mather. Řada investorů se podle něho stále zabývá dezinflací, která byla dominantním tématem předchozích šesti, sedmi let. PIMCO se ale domnívá, že tento faktor bude ztrácet na významu, protože monetární politika zůstává i nadále velmi stimulační a její dopad je někdy znát až s delším zpožděním.

PIMCO očekává, že Fed začne zvedat sazby na konci letošního léta, nejpravděpodobněji v září. Tímto krokem začne několikaletý proces normalizace monetární politiky. Ve srovnání s minulými cykly půjde o pomalejší proces. Pokud by se Fedu podařilo stabilizovat inflaci na 2 %, neutrální sazby by se pak mohly pohybovat kolem zmíněných 2 – 2,5 %. V tomto neutrálním bodě by monetární politika neměla být ani stimulační, ani kontrakční. Podle předpovědí Fedu se ale zdá, že chce zvedat sazby až k 3,5 %. To by znamenalo, že má před sebou dlouhou cestu a tudíž bude chtít začít se zvedáním sazeb už brzy.

„S každým dnem se politika mění, stává se více stimulační. Čím déle tedy bude Fed čekat, tím více roste pravděpodobnost, že nakonec bude muset zvednout sazby velmi rychle a pošle ekonomiku do recese. Jeho cílem by mělo být prodloužení fáze expanze, a dosáhne ho tím, že se sazby začnou pozvolna pohybovat směrem k sazbě neutrální. Čím dříve to Fed učiní, tím je větší pravděpodobnost, že dosáhneme nejdelší expanze po druhé světové válce,“ tvrdí Mather.

Investor se také domnívá, že dolar bude i nadále posilovat k euru a dalším významným měnám. Tento trend bude trvat minimálně několik let a roční tempo posilování může klesnout z 10 – 15 % na 5 %. „Trendy v pohybu dolaru obvykle trvají několik let a řada lidí zapomíná na to, že po více než deset let oslaboval předtím, než začal posilovat. Spojené státy navíc postupně utáhnou svou politiku, jiné země naopak sazby snižují a tudíž je rozumné očekávat, že dolar bude i nadále posilovat,“ říká Mather. Dodává zároveň, že se dá čekat volatilita, která bude pravděpodobně vyšší než v nedávné minulosti. Důvodem je právě prohlubující se rozdíl mezi monetárními politikami v hlavních světových ekonomikách.

Zdroj: PIMCO


Čtěte více:

Řecká krize: Klíčová data na cestě k možnému Grexitu
18.06.2015 14:30
Příští čtyři týdny budou rozhodující. Pět měsíců jednání mezi Řeckem a...
Wizz Air objednává u Airbusu A321neo; Airbus potvrzuje zájem i o obří A380
18.06.2015 14:36
Maďarský nízkonákladový dopravce Wizz Air dnes přiznal v Paříži na aer...
USA - počet nově nezaměstnaných pokračuje v poklesu
18.06.2015 14:38
Týdenní počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti se v týdnu konč...
Proč investovat do komodit? Diverzifikujte portfolio!
18.06.2015 17:07
Komodity jsou volatilní třídou aktiv, o tom není pochyb. I přesto mají...

Váš názor
  • Koudelaku ...napsat loosers
    22.06.2015 9:16

    dokáže jen velkohubý a namyšlený hlupák, který se snaží ohromit svojí znalostí angličtiny a při tom ze sebe udělá ouplnýho vola. Takoví dali svůj hlas Zlemanovi. Jak bys přeložil - pussy riot ?
    ..
  • Předpovědi - předpovědi - předpovědi
    21.06.2015 21:37

    proč mi to připomíná předpovědi nějaké KKK. A kde je ted' se svými kecy a předpovědí její tisícileté diskuze :)))
    ...
  • USA jsou a budou napřed, dolar půjde roky nahoru
    20.06.2015 2:18

    velkohubost a sebevědomost forever. good luck, loosers.
    koudelak
    • Re: USA jsou a budou napřed, dolar půjde roky nahoru
      21.06.2015 21:54

      nesnaž se chytračit a používat cizí slova když ti to myslí stejně blbě jako ti to píše.
      Sekyra
    • Re: USA jsou a budou napřed, dolar půjde roky nahoru
      20.06.2015 2:46

      ... jen hlupák může napsat: loosers.
      ☺lolek☺
      •  
        22.06.2015 9:21

        možná si chodí pro rozumy ke Kalce, která to zase má od svých anglických mluvčích.
        ..
      • 20.06.2015 3:32

        Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
        db
  • dolar 15,-Kč
    19.06.2015 19:18

    ropa šla také dolů o 40% minulý rok
    Eda
  •  
    19.06.2015 18:38

    ano, do roka očekávám dolar za 15,-Kč
    Eda
    • Edíku ...
      21.06.2015 21:58

      a můžeš nám taky napsat kde bude rubl ? At' se zasmějeme :o)))))
      ..
    •  
      19.06.2015 18:46

      Za rok oslabení téměř40%?????? Ale jdi..o)
      Velkamedvědice
      • ED
        19.06.2015 19:39

        Ano, ropu stlačovali plánovitě Saudi. Kdo stlačí rozbíhající se ekonomiku ČR? Viděl jsi prodej aut?
        Velkamedvědice
        • Re: ED
          19.06.2015 19:46

          Sorry, kecám, to kč podpoří.....Ale 40% mi přijde moc
          Velkamedvědice
      •  
        19.06.2015 19:34

        Jáj, medvedica, vidí sa ma, že na trhoch si nováčik, veru tak. Keď išiel dolár od jari 2007 do jari 2008 a rovnako od mája 2010 do mája 2011 o 30% nadol, prečo by nabudúce nemohol ísť o 40%, jáj veru hej. No, vraj sa majú dajaké tie sadzby zvyšovať, no tak možno to nebude onedlho, jáj.
        Šaňo
        • Šańo
          19.06.2015 19:41

          Tolik zkušeností jako Ty nemám, to je jasné. Přesto nevím proč by měl v momentální ekonomické situaci dolar stlačit korunu za rok o 40%. Nechám si od Tebe poradit.
          Velkamedvědice
          • Re: Šańo
            19.06.2015 20:05

            Koľký rok ty už čakáš tvrdé pristátie ekonomiky komunistickej Číny? Čo si ja tak pamätám, tak päť rokov, čo som to od teba neraz čítal. Čiže napríklad z tohto dôvodu by mohla ísť ekonomika USA k recesii do niekoľko rokov. Nehovorím, že dolár pôjde nadol o 30 - 40% do júla 2016, hovorím jasne, že za rok kľudne. Jáj, zvyknem ja tuna veľmi dobre hovoriť k ekonomickým otázkam, ktorými sa gádžikovia zapodievajú, veru hej.
            Šaňo
            • Šaňo
              19.06.2015 20:21

              Moje vyjadřovací schopnosti jsou proti Tvým logicky mizerné. O tvrdém přistání Číny jsem nic nepsal, maximálně o zpomalení prudkého růstu, čím více mají výše srovnávací základnu. Podle Hdp na hlavu mají pořád prostor k růstu. Směješ se mi, že nečekám v ročním horizontu prpad Usd 4O% přičemž ho sám nečekáš. Co dodat. Hezký víkend.
              Velkamedvědice
              • Re: Šaňo
                19.06.2015 20:42

                Jáj, medvedica, keď si vtedy písal o tom, že očakávaš tvrdé pristátie čínskej komunistickej ekonomiky, išly články o veľkých mestách pre duchov, ktoré Čiňania stavajú. Na to som ja vtedy napísal, že Čiňania uvolnia politiku jedného dieťaťa a ty si napísal, že Šaňo čaká grupáč Číňanov. Tejto diskúsie sa účastnil aj ruphejko, no nemám ju zapísanú, čiže kľudne môžeš hovoriť, že si nič také nepísal. Jáj, medvedica, nesmejem ja sa ti, že nečakáš prepad dolára, že o rok bude o 40% nadol. Ja som napríklad nečakal na jar 2007, vo februári 2009, v máji 2010, že dolár bude o rok o 30% nadol, no vždy sa tak stalo, veru hej.
                Šaňo
                • šaňo
                  19.06.2015 20:52

                  O úrovni Číny si nyslím pořád svoje, i akualně jsem kritizoval současné poměry, kdy minulý měsíc nešel koupit ve velkém městě verrcajk a připravenost na montáž linky. O prázdném městě jsem osal a trvám na tom. Povolení druhého dítěte grupáč neavizuje. Uvedená fakta nijak nesouvisí s růstem s nízké základny. Ale jak chceš Ty.
                  Velkamedvědice
                • šaňo
                  19.06.2015 20:52

                  O úrovni Číny si nyslím pořád svoje, i akualně jsem kritizoval současné poměry, kdy minulý měsíc nešel koupit ve velkém městě verrcajk a připravenost na montáž linky. O prázdném městě jsem osal a trvám na tom. Povolení druhého dítěte grupáč neavizuje. Uvedená fakta nijak nesouvisí s růstem s nízké základny. Ale jak chceš Ty.
                  Velkamedvědice
          • Re: Šańo
            19.06.2015 19:55

            Kurva, koruna stlačit dolar...Už nebudu pít, všechno motám.
            Velkamedvědice
            •  
              19.06.2015 20:07

              To nič, medvedica, ja som na tvoje vyjadrovacie schopnosti zvyknutý, veru hej.
              Šaňo
      •  
        19.06.2015 18:51

        dolace za 15 ?? tak prikupime...mnoho :D
        OPTIMISTA
        • optimista
          19.06.2015 18:54

          Čau brácho! Cestou z hospy mi buráceli Progres, tak jsem na Tebe a Brno myslel o)
          Velkamedvědice
          • Re: optimista
            19.06.2015 19:05

            Brno je zlata lod...ted jdu prave na pivo ...kam ??? :D
            OPTIMISTA
          • Re: optimista
            19.06.2015 18:59

            JJ. takový "kladiv chór" by se hodil na hodně míst...
            el mrcoch
            • El Mrcoch
              19.06.2015 19:09

              Zdravím Tě. Hezký víkend.
              Velkamedvědice
              • Re: El Mrcoch
                19.06.2015 19:25

                Čau , Tobě taky...snad to avax přežil, dneska mu čezík musel udělat radost...https://www.youtube.com/watch?v=aSsqavYIgNc
                el mrcoch
                • EL
                  19.06.2015 19:36

                  https://www.youtube.com/watch?v=rksvm80aXRE&list=RDrksvm80aXRE#t=7
                  Velkamedvědice
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m