Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Infineon Technologies: Další akciová sázka na slabé euro

Infineon Technologies: Další akciová sázka na slabé euro

16.07.2015 17:45

Další z možných akciových sázek na slabé euro by podle Commerzbank měla být německá společnost Infineon Technologies (viz i předchozí článek této série). Jde o „výrobce polovodičové techniky a systémových řešeních pro automobilový průmysl, průmyslovou elektroniku, čipové karty, bezpečnostní systémy a také pro různé aplikace v komunikační technologii“. Akcie této firmy jsou volatilnější než celý trh, jejich beta dosahuje hodnoty 1,17. I návratnost je vyšší, za posledních pět let si připsaly více než 130 % a dividendový výnos se nyní pohybuje kolem 1,3 %.

1

Zdroj: FT

V roce 2014 se firmě podařilo dosáhnout znatelného růstu tržeb poté, co předtím tržby dva roky klesaly. Podobný mustr vykazuje ziskovost a nyní se návratnost vlastního jmění pohybuje na 12,12 %. Podobně jako u předchozí Linde tak i zde můžeme konstatovat, že nejde o žádná závratná čísla, s ohledem na požadovanou návratnost ale určitě nevidíme žádný propadák.


2

Zdroj: FT

IT je poměrně spolehlivým generátorem hotovosti. V roce 2014 provozní cash flow výrazně vzrostlo, přispěl k tomu ale i pohyb pracovního kapitálu (tedy položka často rozkolísaná a jednorázová, na kterou se často dlouhodobě nedá spoléhat). IT také patří mezi společnosti, které bez problémů pokrývají své investice provozním tokem hotovosti. V roce jí po CapEx zbylo více než 300 milionů eur (981 – 668 milionů eur). K tomu přidala 395 milionů eur z divestic a protože vyplatila jen 129 milionů eur na dividendách a splatila 60 milionů eur dluhu, zbylo jí více než 500 milionů eur na syslení v rozvaze. Tam ke konci minulého roku držela asi 2,5 miliardy eur, dluh přitom dosahuje jen několika stovek milionů eur. Takže na rozdíl od Linde tu máme společnost, která by mohla jak s ohledem na její schopnost generovat tok hotovosti, tak s ohledem na akumulované rezervy výrazně navýšit své dividendy.



3

Zdroj: FT

Požadovaná návratnost se tu bude pohybovat kolem 7,5 %. Kapitalizace dosahuje 12,6 miliard eur. Tok hotovosti po CapEx tu je dost rozkolísaný, poslední dva roky se pohybuje zhruba mezi 200 – 300 miliardami eur (dividendy zde tak dobrým měřítkem hodnoty akcií nejsou). Pokud by firma pro akcionáře krátkodobě generovala 200 milionů eur, musela by tato částka na ospravedlnění současné kapitalizace dlouhodobě růst asi o 5,8 %. Pokud by generovala 300 milionů eur, růst by musel dosahovat asi 5,1 %. Vidíme, že zde trh čeká znatelně více než u předchozí sázky na slabé euroLinde. S ohledem na aktivity firmy a dané odvětví je to asi pochopitelné. Tato úvaha přitom nezahrnuje vliv, který bude mít na výsledky akvizice International Rectifier (viz níže) respektive implicitně předpokládá, že tento vliv bude neutrální).

Do jakého kontextu ony implikované růsty (a tudíž celou valuaci) zasadit? Co se týče dlouhodobějšího výhledu sama firma tvrdí, že by průměrný růst tržeb během cyklu měl dosahovat asi 8 %. A poslední obrázek ukazuje detailnější výhled na Q3 2015 a celý letošní rok. Tržby by měly (i kvůli akvizici International Rectifier) růst o 36 % (plus mínus dva procentní body). Marže by se měla držet na už dříve dosahovaných 15 % a investice by měly dosáhnout asi 800 milionů eur.

4

Celkově tedy i u této firmy najdeme dobrou schopnost generovat cash flow, pojí se ale i s vysokými hotovostními rezervami z minulosti a větším potenciálem zvýšení dividend z toho, co je IT už nyní schopna generovat (ve srovnání s Linde). Ani jedna z těchto dvou společností není sázkou na nějaké obrovské pozitivní překvapení generující vysoké zisky. Jde spíše o takové relativně konzervativní „německé“ investice - pomalu, ale jistě kupředu. To vše je nyní okořeněno oním příběhem slabšího eura. Ale neměli bychom zapomínat, že jde spíše o příběh vyvažování negativního vlivu, který má současný útlum EM.


Čtěte více:

Intelu klesl čtvrtletní zisk, příjem ale překonal odhady
16.07.2015 9:07
Americkému výrobci počítačových čipů Intel klesl čistý zisk ve druhém ...
Citigroup v 2Q15 zaknihovala nevyšší zisk za na posledních 8 roků, premarket +2,3 %.
16.07.2015 14:52
Další z amerických bankovních obrů, skupina Citigroup, dnes před otevř...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university