Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Váhající Harley Davidson

Váhající Harley Davidson

18.08.2015 17:45

UBS zvedla hodnocení akcií Harley Davidson na konci června na „koupit“. Ale zase taková Morningstar dává těmto akciím jen jednu hvězdu z možných pěti. I když tato doporučení nejsou o tom samém, zdá se, že akcie není zrovna předmětem konsenzu. Patří mezi ty, které sleduji a nyní bych se s vámi rád podíval na poslední vývoj. Hovoříme o titulu, který v letech 2011 – 2013 generoval mimořádně vysokou návratnost. Beta je zde přitom jen o málo vyšší než 1, takže tu o nějakém vysokém (systematickém) riziku hovořit nemůžeme. V roce 2014 ale nastal zlom a od té doby už titul akcionářům velkou radost nečiní (dividendový výnos je na 2,1 %):


HD 1.png

Zdroj: FT

HD dovede soustavně zvyšovat tržby, zisky jsou sice rozkolísanější, ale také rostou. Návratnost na úrovni ROI i ROE je dost vysoko. ROE je zhruba na trojnásobku požadované návratnosti, což jen potvrzuje to, co víme – HD je dobrá značka, má svůj segment na trhu a na něm dovede dosahovat zajímavých marží, respektive návratnosti kapitálu.

HD 2.png

Zdroj: FT

Co ukazují poslední kvartální výsledky? Následující tabulka ukazuje čtvrtletní vývoj toku hotovosti a výsledovku. Zatímco tržby i zisky ve druhém čtvrtletí tohoto roku meziročně klesly, provozní cash flow vzrostlo z 571 milionů dolarů na 614 milionů dolarů. To je ale následně vyváženo vyššími celkovými investicemi. Na výsledcích se projevují zejména konkurenční tlak a silný dolar.

HD je určitě velmi silná značka, hodně nyní záleží na tom, zda vidíme silný dolar jako přechodný jev, či jako něco, s čím se budou muset trhy a firmy vyrovnávat delší dobu (nedávno jsem o tom zde hovořil ve vztahu k Mattelu). Pokud bychom věřili v pouze přechodně silný dolar, firmy jako HD by nyní měly představovat příležitost. Pokud je tu silný dolar na delší dobu, situace je jiná. Platí to pro zisky z Barbie i z Road Glide Ultra.

HD 3.png

Zdroj: FT

V minulém roce HD na provozní úrovni vydělal 1,15 miliardy dolarů, po CapEx mu zbylo 915 milionů dolarů a po celkových investicích 405 milionů dolarů. Na dividendách vyplatil 238 milionů dolarů a pokud nedojde k významnému zhoršení výsledků firmy (což je v tuto chvíli spíše nepravděpodobné), hovoříme tu o společnosti, která má co se týče výše dividend ještě velké rezervy. Na druhou stranu zadlužení určitě není na nějakých hodně konzervativních úrovních (pravděpodobně jde o hlavní důvod oné jedné hvězdy od Morningstar).

Mimochodem si všimněme, že v roce 2014 došlo k výraznému růstu dividendy, ale akcii to moc nepomohlo. Nevíme sice, jaký by byl vývoj bez tohoto kroku, ale od počátku roku 2014 už přišla jen cenová stagnace, či pokles. Kombinace rostoucí dividendy a špatně si vedoucí akcie podle mne není triviálním varovným znamením.


HD 4.png

Zdroj: FT

Pokud bychom se při valuačních úvahách odrazili od dividendy, dojdeme k následujícímu: Kapitalizace HD nyní dosahuje 12,2 miliard dolarů S betou na hodnotě 1,16 se požadovaná návratnost pohybuje kolem 8,5 %. Současná dividenda ve výši odpovídající minulému roku by tak na ospravedlnění kapitalizace musela dlouhodobě růst asi o 6,6 %. Volné cash flow, respektive cash flow po CapEx je tu dost rozházené, ale jak jsem uvedl výše, jeho standard se nachází znatelně nad dividendami. Pokud bychom tedy „ospravedlňovali“ kapitalizaci tímto CF, implikovaný růst by byl znatelně nižší. HD se co se týče budoucího růstu tržeb, zisků a hlavně toku hotovosti bude mimo jiné hodně spoléhat na nový model Street, který je na obrázku (jako by si HD vzal částečnou inspiraci od Jawy 350 TS):


HD 5.png
Zdroj: HD

Jak bylo uvedeno, HD je citlivý na vývoj dolaru (přímo přes prodeje a marže v zahraničí), jde ale stále hlavně o sázku na US ekonomiku. Patrné je to z posledního obrázku, který ukazuje vývoj celkových prodejů a vývoj prodejů v USA. Mimo jiné je zřejmá relativní cykličnost, kterou bychom u výrobků tohoto typu čekali. Otázkou tak je, jestli je při současné fázi cyklu americké ekonomiky dobrý krok kupovat cyklické firmy. A v neposlední řadě nesmíme zapomínat, že silný dolar se promítá i do domácích tržeb a/nebo marží, protože i v této oblasti zvýhodňuje konkurenci ze strany zahraničních firem.


HD 6.png
Zdroj: HD

Suma sumárum: Silná značka, silný tok hotovosti, ne tak silná rozvaha, konkurenční a měnové tlaky, ta nejlepší část cyklu možná už za námi. Podívejme se příště na hodně přímého konkurenta HD, který u nás není zase tak znám – firmu Polaris. Napoví více.


Čtěte více:

IPO Recap - další farmaceutická společnost vypálila ostatním rybník
18.08.2015 12:49
Minulý týden nejlepšího výkonu dosáhla společnost Global Blood Therape...
Home Depot představil 2Q výsledky; zvyšuje odhad pro celoroční výkon
18.08.2015 12:59
Společnost Home Depot dnes představila svoje kvartální výsledky. Čistý...
Project Syndicate: Jak MMF zklamal Řecko
18.08.2015 13:06
Demokracie spočívá ve skutečné možnosti volit. Řeckému lidu však byla ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů