Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Yamaha – překvapivě výkonný akciový sysel

Yamaha – překvapivě výkonný akciový sysel

25.08.2015 17:45

Mohlo by se zdát, že psát v současném prostředí o fundamentu jednotlivých akcií je ztráta času. Vše plošně padá, na nějaké konkrétní vybírání titulů většina investorů nemá ani pomyšlení. Stejně jako pokaždé předtím se ale současné propady změní v nákupní příležitosti, jde jen o to, kdy. Ještě nedávno byly valuace na trhu hodně našponované a řada firem měla sice silné rozvahy, silný tok hotovosti, dobrý výhled a další „klady a pozitiva“, cena ale už nebyla na atraktivních úrovních. To se nyní v řadě případů mění.

Minulý týden jsme se zde dívali na dvě „motorkářské“ akcie – Harley Davidson a Polaris (ten je za posledních 10 dní dole o cca 10 %). Rozhodoval jsem se, zda v tomto motorkářském tématu ještě pokračovat Yamahou. Pro Yamahu jsem se nakonec rozhodl, ale z úplně jiného kouta trhu. Jak ukazuje následující obrázek, Yamaha Motor už několik měsíců znatelně trpí, zatímco Yamaha Corp. dostává zabrat až v posledních dnech a předtím se chovala jako raketa.

y1

Zdroj: FT

Yamaha Corp. Vyrábí hudební nástroje a vybavení. Firma nevykazuje žádný raketový růst tržeb, ani zisků. Dokonce ani návratnosti na úrovni ROE a ROI nejsou na nějak výjimečných úrovních (i když náklad kapitálu je podle nich pokryt):

y2

Zdroj: FT

Fiskální roky 2014 a 2015 byly pro Yamahu z hlediska toku hotovosti žněmi, což mírně naznačují i výše znázorněné zisky, ale celý obrázek vykresluje právě až tok hotovosti. Velice pravděpodobně se tyto výsledky podepisují i na výjimečném chování akcie popsaném v prvním grafu.

Na provozní úrovni firma v posledních dvou letech vydělala více než 30 miliard jenů. CapEx přitom dosáhl 11 – 12,5 miliard jenů a po CapEx tak Yamaha vydělala cca 20 miliard jenů. V roce 2014 velkou část toho odčerpaly ostatní investice, ale i tak zbylo ještě asi 10 miliard jenů. Z nich Yamaha vyplatila jen 2,4 miliard na dividendách, splatila trochu dluhu a o celých 8 miliard jenů zvýšila zásobu hotovosti v rozvaze. Ve fiskálním roce 2015 firma razantně zvýšila dividendu na 6,3 miliard jenů, i přesto jí ale hotovost v rozvaze vzrostla o celých 18 miliard jenů.

y3

Zdroj: FT

Pokud se má paměť neplete, většího sysla jsme tu ještě neměli. Výše popsaný finanční model a provozní výsledky dostaly firmu do bodu, kdy má v rozvaze téměř 80 miliard jenů a v podstatě žádný dluh. V dokonalém světě by tak bylo zaděláno na masivní vracení peněz akcionářům. Je pravda, že v takovém dokonalém světě by to nikoho nepřekvapilo, protože všichni by mimo prosté ziskovosti studovali i tok hotovosti. Ale v reálu by asi zvýšení toku hotovosti k akcionářům v takovémto případě přece jen vyvolalo určité pozitivní překvapení.

Máme tu tedy případ zralý na pozitivní překvapení, nebo sysla, u kterého spíš převažují obavy z toho, kde hotovost propálí? S vracením hotovosti mají problémy i některé americké firmy (někdy to platí v opačném směru) a o japonských to v řadě případů platí dvojnásob. Není žádným tajemstvím, že japonská podnikatelsko – korporátní kultura je poněkud specifická a nakládání s hotovostí do ní zapadá. Popasovat se s tím, jaký druh sysla Yamaha je, tak není jednoduché. Nic to ale nemění na tom, že je překvapivě výkonný a jeho zásoby jsou enormní.

Jak je to s valuací? Pokud by byl rok 2015 směrodatný z hlediska krátkodobé schopnosti generovat cash flow, měly by firma být schopná generovat cca 20 miliard jenů volného toku hotovosti na vlastní jmění. S minimálními výnosy JPN vládních dluhopisů a betou na hodnotě 1,24 se zde požadovaná návratnost pohybuje kolem 7,32 % (používám rizikovou prémii ve výši 5,5 %, která reflektuje „standard“ a ne současné tržní vlnobití). Pro ospravedlnění současné kapitalizace by pak stačilo, aby zmíněné CF dlouhodobě rostlo o 3,7 %.

Při zveřejnění posledních výsledků firma uvedla, že tržby a zisky letošního roku by měly být o lepší, než v roce minulém (provozní zisk o cca 16 %). Je otázka, jak do toho zasáhne současný vývoj v Číně. V posledním grafu je shrnutí tržeb za hudební nástroje minulého roku a očekávaný vývoj v roce letošním. Prezentuji ho zde i proto, že podle mne dobře ukazuje obecný obrázek toho, jak moc jsou japonské firmy závislé na zahraniční poptávce a jaký je v tomto ohledu význam jednotlivých regionů. Yamaha nyní čeká, že prodeje v Japonsku v roce 2016 klesnou, tržby ale potáhne vzhůru poptávka v Severní Americe a v Číně (Evropa a zbytek světa zhruba stagnují). V Severní Americe hovoříme o jevu cyklickém, v Číně bychom měli hovořit o jevu strukturálním, ale těch otazníků je v této oblasti dlouhá řada:

y4

Zdroj: Yamaha


Čtěte více:

Prodeje nových domů v USA opět rostou, zvyšují se také ceny nemovitostí
25.08.2015 16:14
Počet prodaných nových domů (předstihový indikátor pro prodeje staršíc...
Důvěra amerických spotřebitelů nejvýš od ledna, ale ještě před šokem z akcií
25.08.2015 16:28
Nálada amerických spotřebitelů v srpnu pozitivně překvapila. Index ses...
Zeman slíbil významné investiční dohody s Čínou
25.08.2015 16:31
Evropská unie musí chránit své hranice před běženci, řekl dnes v proje...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.