Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soumrak evropského ocelářství: Čína drtí britskou produkci

Soumrak evropského ocelářství: Čína drtí britskou produkci

30.10.2015 16:16
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Ocelárny ve Velké Británii zaplavila vlna uzavírek a insolvencí. To jen poukazuje na fakt, že produkce oceli se v Británii ekonomicky jednoduše nevyplácí. Krize ocelářství v ostrovní monarchii, která stála u jeho zrodu však neškodí jen Británií samotné, ale i Evropě jako celku.

Severní Anglii, která byla dříve centrem světa oceli zbavila posledních zbytků lesku uzavírka další ocelárny společnosti Tata Steel, která zároveň oznámila další propouštění. Stoupající náklady na energie spolu s nárůstem levnějších dodávek z Číny jen zhoršily desetiletí trvající skomírání ocelářského průmyslu na evropském kontinentě. Ačkoliv se aktuálně pozornost soustředí hlavně na Spojené království, tento trend se pravděpodobně rozšíří i dále do Evropy. A opět tomu napomůže Čína. Vzhledem ke kolapsu domácí poptávky po oceli, která mizí neskutečnou rychlostí v návaznosti na zpomalení tamního hospodářského růstu, právě v Číně výrobci oceli posílají více své produkce za nižší ceny na globální trh. Čína tak letos vyveze více oceli než čtyři největší evropští producenti dohromady.

Objem čínského exportu produktů oceli
China export steel.png

Padající odvětví
Útlum evropského ocelářství není žádnou novinkou a graduje již nějakou dobu. Evropští producenti kvůli propadu cen snižují objem výroby. Kupříkladu největší světový producent oceli ArcelorMittal v posledních letech zavíral ocelárny v Belgii a Francii a snižoval produkci od Německa až po Španělsko a zároveň uvedl, že možná dojde na další uzavírky ve Východní Evropě. Zaměstnanost v odvětví se v Evropě od globální finanční krize snížila o 20 procent a poptávka v regionu se pohybuje asi 25 procent pod předkrizovou úrovní.

Současná situace by snad nemohla být vzdálenější zlaté éře britského ocelářství kdy do roku 1875 Spojené království vyrobilo asi 40 procent celosvětových dodávek oceli. Po první světové válce Británii zastínily Spojené státy a později Německo. Nevýkonné a zastarávající ocelárny vedly v sedmdesátých a osmdesátých letech k poklesu produkce o 64 procent na méně než 10 milionů metrických tun a objem produkce Spojeného království spadl pod úroveň té italské, francouzské nebo belgické.

Pravdou je, že britské společnosti se také potýkají s vyššími energetickými náklady na přeměnu železné rudy na ocel než kterákoliv jiná evropská země. Náklady na elektřinu velkoobjemových uživatelů včetně daní ve Spojeném království od roku 2008 stouply o 36 procent. Německo zaznamenalo nárůst o 22 procent a Francie jen o 8 procent. Navíc silnější libra, která proti euru dosáhla v červenci na sedmileté maximum snížila konkurenceschopnost britského exportu. Podle Světové asociace oceli však v období 2004 až 2013 klesla britská produkce o 14 procent, což je menší pokles než jaký zaznamenaly Španělsko, Francie nebo Itálie.

Produkce oceli v milionech tun v letech 2004 a 2013
Steel production europe.png

Celkový roční obrat evropského ocelářství činí zhruba 170 miliard eur a přímo toto odvětví zaměstnává asi 330000 lidí. Ročně v průměru vyrobí přibližně 170 milionů tun oceli. V Evropské unii se nachází více než 500 míst ocelové výroby.

Zdroj: BBG

 


Čtěte více:

Trh s luxusním zbožím: Nejslabší rok od pádu Lehman Brothers?
30.10.2015 12:26
Globální trh s luxusním zbožím se možná letos dočká nejslabšího roku z...
Výdaje Američanů zpomalují, ceny se snižují
30.10.2015 13:40
Osobní příjmy se ve Spojených státech za září zvýšily o 0,1 procenta p...
Chicago potěšilo růstem podnikatelské aktivity
30.10.2015 15:12
Index podnikatelské aktivity sestavovaný ISM v Chicagu se v říjnu sluš...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data