Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lowe`s by mohla dál dělat investorům radost

Lowe`s by mohla dál dělat investorům radost

10.12.2015 17:28

Lowe`s se dostala na seznam doporučovaných titulů pro příští rok od Goldman Sachs. Tento prodejce věcí, které mají „zlepšit vaše bydlení a domácnost” nemá nijak složitý podnikatelský model a spadá do obecně nijak složitého odvětví cykličtější spotřeby (i když beta této firmy je jen mírně nad hodnotou jedna). Akcie od roku 2012 generuje velmi zajímavou návratnost (značně převyšující návratnost trhu), současný dividendový výnos pak dosahuje 1,46 %. V GS se evidentně domnívají, že toto vítězné tažení by mělo pokračovat nadále a my se této tezi podíváme trochu na zoubek.

Lowes 1.jpg
Zdroj: FT

Lowe`s dovede už dva roky zvyšovat tržby poté, co předtím tři roky cca stagnovala. Zisky pak rostou už od roku 2010. Firma se také pyšní návratností investic ve výši 13,35 % a návratností vlastního jmění dosahující dokonce 31 %. Taková čísla jsou bez detailnějšího zkoumání vysoko nad návratností požadovanou, což by nám mělo přinést určité uklidnění co se týče efektivity nových investic.

Lowes 2.jpg
Zdroj: FT

Kde se vydělává a kde utrácí

Provozní tok hotovosti dosáhl v roce 2015 dlouhodobého maxima na necelých 5 miliardách dolarů. Mimochodem si všimněme, že firma jako každý „správný“ retailer dokáže generovat hotovost z pohybu pracovního kapitálu. Capex dosáhl 880 milionů dolarů a ostatní investice 208 milionů dolarů (celkové investice se tak pohybovaly na úrovni 1 miliardy dolarů, rok předtím to bylo 1,3 miliardy dolarů). Po CapEx pak Lowe`s vydělala v roce 2015 necelé 4 miliardy dolarů, v roce 2014 necelé 3 miliardy dolarů, v roce 2013 a v roce 2012 na tom byla podobně:

Lowes 3.jpg

Zdroj: FT

Co Lowe`s s vydělanými penězi dělá? Vrací je akcionářům a ještě jim k tomu něco přidá. V roce 2015 dostali akcionáři 822 milionů dolarů na dividendách a skoro 3,8 miliard dolarů na odkupech. Celkem jim tak firma vyplatila asi 4,6 miliardy dolarů. V roce 2014 to bylo asi 4,3 miliardy dolarů, v roce 2013 asi 4,7 miliardy dolarů. To neznamená nic jiného, než že tu máme další firmy, která musí sahat do rezerv. V tomto konkrétním případě to znamená, že musí navyšovat zadlužení. Dluh tak v roce 2015 vzrostl o 805 milionů dolarů, rok předtím o 1,3 miliardy dolarů.

Opět je tedy namístě si připomenout, kdy je podobný vzorec „vyplácím více, než vydělám“ vhodný, kdy neškodný a kdy škodný. O vhodnosti se dá hovořit v případě, že firma má příliš nízké zadlužení. Jinak řečeno, její hodnota může být vyšší v případě, že zvýší podíl dluhu na celkovém kapitálu. Neškodný může být tento vzorec zejména v případě, kdy by se měl prudce zlepšit fundament a objem vydělávaných peněz by se měl brzy dotáhnout na objem peněz vyplácených. Škodlivé je pak toto chování v případě, kdy se společnost dostala do přílišného zadlužení, její fundament se nemění (či dokonce horší), a relativně vysoká výplata hotovosti akcionářů je používána jako poměrně laciný nástroj ke krátkodobému nakopnutí ceny akcie. Do jaké škatulky patří Lowe`s?

Dluhové kalkulace

Hotovost k poslednímu čtvrtletí dosahovala výše 1,4 miliard dolarů, celkový dlouhodobý dluh asi 12,6 miliard dolarů (včetně části splatné do 12 měsíců). Čistý dluh tedy dosahuje asi 11,2 miliard dolarů. EBITDA roku 2015 dosahovala asi 6,4 miliard dolarů. To znamená, že poměr čistého dluhu k EBITDA dosahuje necelých dvou. I s ohledem na to, že celkově nejde o nějaké mimořádně rizikové podnikání tak o nadměrném zadlužení těžko hovořit.

Kdyby se firma chtěla s poměrem čistého dluhu k EBITDA dostat na hodnotu 3, může své zadlužení zvýšit ještě zhruba o 6 miliard dolarů. Kdyby tedy firma chtěla vyplácet akcionářům o celou miliardu více, než vydělá, může to dělat ještě šest let a svým zadlužením se nedostane na extrémně rizikové úrovně (při neměnném provozním fundamentu). Jinak řečeno, současný model cash flow může při nezměněném fundamentu pokračovat ještě nějaký čas.

Valuace

Soudě podle posledních dvou let může firma generovat volné cash flow pro akcionáře ve výši cca 3 – 4 miliard dolarů. Beta společnosti je podle FT na hodnotě 1,05, takže požadovaná návratnost by měla být kolem 8,1 %. Pokud by Lowe`s generovala 3 miliardy dolarů ročně bez růstu, či poklesu, je současná hodnota tohoto cash flow 37,1 miliard dolarů. Při 4 miliardách konstantního cash flow je to 49,5 miliard dolarů. A pokud by tento tok hotovosti rostl v souladu s celkovým růstem cen v ekonomice (2 % dlouhodobá inflace), je jeho současná hodnota 57,6 miliard dolarů

Kapitalizace společnosti je ale ještě výše - nyní dosahuje 70,24 miliard dolarů. Na toto číslo se dostaneme, pokud necháme 4 miliardy dolarů růst dlouhodobě o 3,7 % (3 miliardy by musely růst o 5,2 %). Soudě podle vývoje provozního cash flow a volného cash flow posledních let to není obrovská výzva. A pokud vezmeme v úvahu, že jde o nominální růst s tím, že dlouhodobá inflace by měla dosahovat 2 %, nezdá se být uvedená laťka vysoko ani pro budoucnost. Stačí, aby firma reálně zvedala své tržby, respektive cash flow o 2 – 3 % ročně.

Co krátkodobý výhled a sentiment? Ve třetím čtvrtletí tohoto roku vzrostly tržby společnosti o 5 % (Home Depot je zvedl o 7,3 %), zlepšovaly se i marže. Provozní marže ve výši 8 % je ale stále hluboko pod 14 % u HD (což můžeme ale brát i jako příležitost pro Lowe`s). Krátkodobý cyklický vývoj vypadá celkově povzbudivě, což dokazuje třeba následující obrázek s vývojem výdajů na opravy a zlepšování v oblasti bydlení:

Lowes 4.png

Zdroj: JCHS

Suma sumárum: Firma slušná, jednoduchá. Valuace se nezdá být našponovaná, nepočítá s nějakými závratnými růsty. Krátkodobý výhled je pravděpodobně také slušný, při znatelně zlepšeném fundamentu by firma nemusela v budoucnu výrazněji snižovat celkovou výplatu akcionářům. V opačném případě ale k tomu bude muset přistoupit a to trhy určitě nepotěší.

 

Čtěte více:

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) - aktualizace pro americký trh
10.12.2015 16:55
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Britské sazby zůstávají stabilní, ekonomika má držet tempo
10.12.2015 13:19
Úrokové sazby ve Velké Británii zůstávají beze změny. Hlavní sazba tak...
USA - Čerstvě nezaměstnaných nečekaně přibylo
10.12.2015 14:40
Z trhu práce USA dnes přišla po sérii velmi dobrých dat slabší statist...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.