Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Příležitosti v hotelových akciích

Příležitosti v hotelových akciích

14.04.2016 17:45

Najít v současném prostředí na akciových trzích nějaké jasné „koupit“ je mírně řečeno složité. Zacks se toho ale nebojí a poměrně hodně optimistický názor má na americké hotely obecně a zejména na pár firem z tohoto odvětví. Jaké jsou hlavní argumenty? Pokračující ekonomické oživení a pozitivní vývoj na trhu práce podporují současnou poptávku po hotelových službách. Podle Hyatt Hotels a Hilton Worldwide Holdings dokonce dochází k tomu, že růst poptávky v USA převyšuje růst na straně nabídky. Je tak možné zvyšovat ceny, což by mělo vést k růstu tržeb na disponibilní pokoj (RevPAR). Smith Travel Research konkrétně odhaduje, že poptávka v USA by měla letos růst o 2,2 %, zatímco nabídka o 1,4 %.

Američtí hoteliéři se navíc snaží o expanzi do zahraničí a zejména na rozvíjející se trhy. Minimálně krátkodobě určitě nejde o bezrizikovou strategii. Připomeňme si, že EM jsou nyní mezi hlavními riziky, kterým globální ekonomika čelí a příčinou je zejména jejich dolarové zadlužení, citlivost na americké zvedání sazeb a v řadě případů závislost na cenách komodit. Nicméně Čína prý i přesto poskytuje lukrativní příležitost k růstu a v případě Starwood Hotels a Marriott International už nyní výrazně přispívá k růstu tržeb. Vedle ní je velký zájem i o expanzi do Indie, která by měla i přes nižší příjmy mít větší dlouhodobý potenciál k růstu.

Ke zlepšení dochází i na evropském trhu. Zde je mimochodem vidět, jak málo stačí k tomu, aby se změnil globální pohled na atraktivitu jednotlivých regionů. Na mysli mám hrozby teroristických útoků a jejich dopad na strategii nadnárodních společností. Není to totiž tak dávno, co jsme o této hrozbě uvažovali u řady zemí, ale Evropa byla spíše na opačném konci bezpečnostního spektra – byla považována za poměrně hodně bezpečné místo. Rok se s rokem sejde a analýzy trhu už hovoří o tom, že „Evropa je atraktivní i přes teroristické útoky a bezpečnostní obavy“.

Podle analytiků ze Zacks bude mít u hotelů stále větší váhu značka. Trh je totiž prý stále více saturovaný (pak by ale zmíněný převis poptávky nad nabídkou musel být jen relativně krátkodobý cyklický jev!) a hotely se tedy budou muset snažit o diferenciaci. „Značky, které mohou nabídnout něco originálního, pravděpodobně zvýší svůj podíl na trhu, klíčem k úspěchu bude schopnost inovací“, píší analytici s tím, že firmy jako Starwood Hotels, Marriott International, Belmond, Hyatt Hotels či The Marcus Corporation se o to všemožně snaží. Významnými tématy jsou prý například ekologické wellness.

Osobně podobné úvahy vnímám spíše jako další důkaz naší obecné přesaturovanosti, na kterou nabídková strana trhu reaguje často až zoufalou snahou o odlišení se a poskytnutí nějaké dodatečné „hodnoty“. Nejlepším příkladem toho, kam tato snaha vede, jsou přeelektronizovaná auta. Ale možná se zde mýlím, v hotelu jsem konec konců nebyl už hodně dlouho, a možná je skutečně možné v této oblasti objevit ještě nějakou smysluplnou konkurenční výhodu. Konec konců jí může představovat i snaha o budování „hotelových butiků“, které těží z infrastruktury mateřské značky, ale mají přesnější zaměření na některou skupinu zákazníků.

Má tedy veškerý výhled nádech růžové? Samozřejmě ne a mezi hlavní rizika a zádrhele patří tlak na marže, který přetrvává i přes pozitivní vývoj v oblasti RevPAR. Tlak také už vyvíjí firmy jako Airbnb, které mají nižší fixní náklady a nečelí tak velké regulaci. K tomu se přidává i to, že situace na EM je skutečně mince o dvou stranách. Zmínit bych pak zde asi měl i vývoj v USA a ve vztahu k možnému příliš zbrklému utažení monetární politiky. Stále ale věřím, že Fed si je tohoto rizika vědom a bude se podle toho chovat.

Kam se konkrétně vrtnout?

Zacks vyloženě věří akciím Intrawest Resorts Holdings, Inc., které jsou dle něj „silným koupit“. „Koupit“ pak doporučuje Marriott Vacations Worldwide Corp. a Red Lion Hotels Corporation. Pohled na graf ukazuje, že Intrawest si za poslední cca dva roky, během kterých je obchodovaná, nevede zrovna nejlépe. V dalším díle této série se na ní podíváme, už nyní je ale jasné, že by šlo spíše o kontrariánskou sázku, o nějakém honění trendů nemůže být řeči. Což ale není nic a priori negativního.

Marriott dělal až do poloviny roku 2015 svým akcionářům velkou radost, pak se ale situace prudce změnila. Red Lion je, co se týče pohybu akcie, takovým jeho utlumeným bratrem a všimněme si, že v roce letošním se u obou titulů dostavila určitá rally. Takže zde můžeme na rozdíl od Itrawestu už uvažovat u naskakování na trend. Na své si tak v následujících dílech přijdou oba investiční tábory.

Hotely.png

Zdroj: FT


Čtěte více:

Stock Spirits představil výsledky za 1Q16 - solidní výkon potvrzuje nabrané momentum
14.04.2016 9:00
Stock Spirits Group PLC publikovala detaily o svých firemních výsledcí...
Burberry: Luxus čekají těžké časy; Akcie -7 %
14.04.2016 10:21
I největší britský výrobce luxusního zboží Burberry ve druhé polovině ...
Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2016 - Akcie
14.04.2016 16:00
V pondělí jsme se v rámci bilancování prvního kvartálu letošního roku ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university