Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie, před níž bledne i Tesla

Akcie, před níž bledne i Tesla

19.07.2017 16:33

Na trhu se obchodují dva typy firem. Ten první je schopen z toho, co vydělá na svém provozu, poplatit investice a ještě mu zbude na dividendy a odkupy. Druhý typ své investice svým provozem nepokryje. Musí tak čerpat již dříve vytvořené zdroje (snižovat zásobu hotovosti v rozvaze), zvyšovat své dluhy, či si říkat akcionářům o další peníze (vydávat nové akcie). Tento druhý typ pak můžeme rozdělit na dvě podskupiny. Ta první se dostala do nějakých vážných problémů a bojuje o to, zda se z nich dokáže dostat dříve, než jí úplně zničí. Ta druhá většinou přichází na trh s něčím novým a buduje si pozici pro budoucnost. O dvou dosti extrémních zástupcích této skupiny bude dnes řeč.

Sloupkařka Shira Ovideová se na Bloomberg Gadfly před několika dny věnovala absolutním přeborníkům v „pálení hotovosti“. Investoři u nich ale samozřejmě doufají, že o žádné pálení hotovosti nejde a namísto toho probíhá budování pozic pro zářnou budoucnost. Jinak řečeno, mělo by jít o společnosti a akcie vyloženě povídkové, u kterých trh hledí daleko, daleko do budoucnosti.

První zmíněnou firmou je Tesla, o které tu relativně často píšu a která je asi pro většinu investorů notoricky známým titulem. Ač toho stále mnoho nevyrábí, její kapitalizace si nezadá s největšími automobilkami na světě a příčinou je právě to, že nestojí na současné realitě, ale na vizích a snech o elektrické budoucnosti. Na konci prvního čtvrtletí tohoto roku jsme se dozvěděli, že Tesla za předchozích dvanáct měsíců „propálila“ téměř 1,6 miliardy dolarů. Jinak řečeno, její volný tok hotovosti (provozní tok hotovosti mínus investice) spadl do záporných 1,6 miliard dolarů.

Jak ale ukazuje následující graf, na trhu se mezi hodně známými a populárními akciemi najde ještě větší přeborník. Psal jsem tu o něm před delším časem a opět jde o společnost, která se snaží masivně investovat do budoucnosti. Nečiní tak ale v oblasti hmotné, jako Tesla, nýbrž v oblasti zábavy. Jde o Netflix a jeho schopnost nalévat hotovost do vizí a snů je s Teslou srovnána v následujícím grafu - za posledních dvanáct měsíců prodělal Netflix více než 2 miliardy dolarů:

js1

Proveďme nyní takové jednoduché cvičení. Kapitalizace Tesly je na 54 miliardách dolarů, Netflixu na 79 miliardách dolarů. Investoři počítají s tím, že jednou tyto firmy začnou pro své akcionáře generovat hotovost a v principu by současná hodnota této hotovosti měla odpovídat současné kapitalizaci. Netflix nyní prodělává více než Tesla, ale jeho kapitalizace je znatelně vyšší. To znamená, že investoři u něj čekají ještě mnohem znatelnější zlepšení výsledků než u Tesly. Dá se rozdíl nějak kvantifikovat?

Dejme tomu, že by obě firmy byly již v bodě, kdy generují hodně hotovosti, a jejich růst tržeb a cash flow bude postupně klesat z 20 % ročně na pouhá 2 % ročně. Hovoříme tedy o nějakém bodu ve vzdálené budoucnosti, kdy už půjde o relativně usazené dojné kravky, které by měly peníze hojně vracet namísto toho, aby je braly. Pokud by jejich kapitalizace byla v té době stejná jako nyní (černý scénář, z nějž by investoři asi radost neměli), musela by Tesla na své ospravedlnění generovat akcionářům 2,3 miliardy dolarů ročně (s následným růstem popsaným výše).

Pokud by investice Tesly v té době například odpovídaly současným investicím Fordu (cca 7 miliard dolarů), musela by Tesla na provozu vydělávat téměř 10 miliard dolarů (pak jí zbude oněch 2,3 miliard dolarů). Nyní je, co se týče provozního toku hotovosti, na červené nule (a po investicích na oněch záporných 1,6 miliardách dolarů). Netflix by pak na ospravedlnění své kapitalizace musel akcionářům vytvářet téměř 3,4 miliard ročně (namísto současných záporných více než 2 miliard dolarů).

Optimistické investory podobná čísla zřejmě nezajímají a je pravdou, že možných scénářů a modelů můžeme vytvořit bezpočet. Podle mne je ale i tak dobré občas si provést nějakou jednoduchou kalkulaci toho, co vlastně současné ceny, valuace a kapitalizace znamenají. V případě Tesly a Netflixu implikují mnohamiliardové obraty v hospodaření, za kterými by pravděpodobně musela stát stabilně velmi silná pozice na zdravém trhu, bez ničivého konkurenčního tlaku, která by umožňovala udržet hezké marže a volný tok hotovosti.

Hovoříme zde o firmách a odvětvích, kde je to možné?

 

Čtěte více:

Tesla prohloubila čistou ztrátu, tržby ale rostly
04.05.2017 8:45
Americký výrobce elektromobilů Tesla Inc. v prvním čtvrtletí prohloubi...
Muskovo velikášství? Tesla na něj může potřebovat miliardy
18.06.2017 16:26
Elektrický nákladní vůz, zbrusu nová továrna na automobily Model Y, ti...
Tesla a Čína jako dvě bubliny v jedné?
27.06.2017 14:03
Akcie ostře sledované společnosti Tesla si za poslední rok připisují a...
Elon Musk ukázal nový Model 3. První auta Tesla dodá ještě v červenci
10.07.2017 9:47
První sedan elektromobilu Model 3 americké automobilky Tesla sjel o ví...
Co se vlastně děje?
14.07.2017 11:43
Americké akcie jsou už od počátku června nerozhodné, německý DAX pomě...
Čína možná objevila ekonomický všelék, Evropou šumí jestřábí křídla
17.07.2017 18:53
Na hlavní straně dnešních Financial Times se můžeme dočíst dvě zajímav...
„Hybridní“ past na investory, či přehlížená příležitost?
18.07.2017 18:52
Volvo chce do několika let montovat do všech svých vozů elektromotory ...

Váš názor
  • přání otcem článku
    19.07.2017 18:36

    opět přání otcem myšlenky, Tesla jen obyčejný inovátorský podnik, který lidem zatemňuje myšlení počtem nul a iluzí o lepším světě, klasická bouda na investory, Čína je kolosální trh, který si drží národní opratě, srovnávat to, to by mě v životě nenapadlo, navíc příští rok vyjede tamní eletromobil, se supermoderními díly od úplně jiného státu než od toho nepodařeného hokusu pokusu s nepřáteli, tiskem a dolary, ten musí příštipkařit třeba s Aramcem a jeho novými ropovody přes Jemen do Afriky :-)))
    rob
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení