Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pimco: Před Evropou se mějte na pozoru, ať roste jakýmkoli tempem

Pimco: Před Evropou se mějte na pozoru, ať roste jakýmkoli tempem

14.08.2017 17:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Před pěti lety pronesl Mario Draghi svůj přelomový projev, kde zmínil ono známé: „Uděláme vše, co bude třeba.“ Tím zažehnal další krizi v eurozóně a dal najevo, že ECB bude v případě potřeby jednat jako věřitel poslední instance pro vlády jednotlivých členských zemí měnové unie. Jeho krok poskytl celé eurozóně i některým zemím čas ke strukturálním reformám. Jakého pokroku bylo doposud dosaženo? Nad tím se zamýšlí Pimco.

Z našeho pohledu investora, píše Pimco, nebylo dosaženo ani zdaleka tolik, kolik by bylo třeba. Eurozóně sice prospělo zvolení Emmanuela Macrona francouzským prezidentem, ale výhled na prohloubení monetární unie je stále nevalný. Bez společného dluhopisu nebo „nadnárodního“ bankovního systému se budou obligace některých zemí na periferii v době vyšší averze k riziku stále chovat spíše jako korporátní obligace a ne jako vládní dluhopisy.

Co brání dluhopisům některých zemí na periferii získat pozici bezpečného aktiva? Existence jednoho významného rozporu. Pokud mají tyto ekonomiky snížit svou dluhovou zátěž, musí dosahovat rychlého růstu. Jestliže ale má být obnovena jejich konkurenceschopnost pomocí vnitřní devalvace, znamená to nízké tempo růstu. Tento rozpor by byl překonán pouze v případě, že by země s přebytky, jako je Německo a Nizozemí, generovaly více domácí poptávky. Jenže k tomu nedochází.

Zranitelnost periferie je dána negativní makroekonomickou a finanční dynamikou. Během období slabého růstu je zpochybňována udržitelnost její dluhové zátěže. Tato část eurozóny pak nemá potřebnou fiskální flexibilitu, se kterou by mohla reagovat na ekonomický útlum. K neschopnosti proticyklické fiskální politiky se přidává i vynucená vnitřní devalvace, která má obnovit konkurenceschopnost zemí na periferii. Jelikož průměrná inflace v eurozóně se nachází velmi nízko, vnitřní devalvace je bolestivá a vede k politické a finanční nestabilitě. Nízký potenciální růst a inflace navíc neumožňují snižování dluhové zátěže ani během fáze ekonomické expanze.

Zmíněný Draghiho projev přišel poté, co se evropští politici rozhodli vytvořit celoevropskou bankovní unii. Pokud by k tomu skutečně došlo, banky by byly odolnější, a to i v případě, že by se kvůli vysokým dluhům dostaly do problémů i jejich vlády. Výsledkem dosavadních snah bylo vytvoření jednotného regulátora, režimu vypořádání pohledávek a několika dalších nástrojů, které jsou krokem správným směrem. K izolaci bank od rizika spojeného se zadluženými vládami ale nedošlo. Evropský bankovní systém navíc stále dosahuje jen minimální ziskovosti a je mu zoufale třeba konsolidace.

Některé evropské banky nadále tíží vysoký objem špatných dluhů, konflikt mezi národními regulátory na straně jedné a nadnárodním regulátorem na straně druhé a nedostatečná politická vůle k vytvoření společného systému pojištění vkladů. Motivace k přeshraničním fúzím a akvizicím tak zůstává nízká. Banky v Evropě zůstávají nadále národními společnostmi, a to i v případě, že jim hrozí úplný zánik.

Podpora, kterou představuje program nákupu aktiv ze strany ECB, se blíží svému konci. Země, kterým bude i poté třeba finanční podpory, se budou muset obrátit na Brusel a v zájmu získání dalších financí se budou muset vzdát části své suverenity. K tomu ale pravděpodobně dojde až poté, co proběhne prudký růst rizikových spreadů u obligací zemí na periferii a po něm destabilizace bankovního sektoru. Investoři by ve vztahu k Evropě měli být stále velmi opatrní. O bezpečí tu nemůže být řeči, ať již evropská ekonomika roste jakýmkoliv tempem. 

 

Čtěte více:

Francie a Itálie ekonomicky zaostávají. Budou proto tlačit na federalizaci eurozóny?
05.08.2017 12:48
Francie i Itálie budou jen s velkými problémy schopny zabránit další d...
Riziko další krize je prý omezené. Investorům ale kazí radost něco jiného
06.08.2017 18:48
Janet Yellenová minulý měsíc v neobvykle dobrém rozpoložení uvedla, že...
Neil Irwin: S produktivitou je to možná obráceně, než jsme si mysleli
05.08.2017 18:18
Růst produktivity je v USA na nejnižších hodnotách od osmdesátých let....
Teslu čeká šestiměsíční výrobní peklo. Německé automobilky opak?
06.08.2017 12:50
Po novém vozu Tesla 3 je velká poptávka a otázkou je pouze to, zda ji ...
Víkendář: Možné dopady africké migrace na Evropu jsou lidským rozumem téměř neuchopitelné
06.08.2017 8:10
Francouzský prezident Emmanuel Macron byl na počátku července na summi...
Americká ekonomika bude přes zvyšování sazeb dál expandovat, Evropa naopak brzdit
09.08.2017 11:01
Když Fed a další významné centrální banky zvažují nastavení monetární ...

Váš názor
  • Globalizace
    15.08.2017 13:57

    "Země, kterým bude i poté třeba finanční podpory, se budou muset obrátit na Brusel a v zájmu získání dalších financí se budou muset vzdát části své suverenity". Ano o ztrátu suverenity v globalizaci jde. Právě z důvodu ohrožení vlastní suverenity v Británii proběhlo hlasování o brexitu.
    ..
  • Devalvace
    15.08.2017 9:07

    Vnitřní devalvace je nejen bolestivá, ale taky neproveditelná v potřebném rozsahu. V článku z politických důvodů nezaznělo, že problémem je euro : S národními měnami by slabé ekonomiky devalvovaly, zvýšily svou konkurenceschopnost, nastartovaly růst a snížily zadlužení (jak absolutní už samotnou devalvací, tak relativní růstem HDP). Takhle mají jedinou v článku zmíněnou možnost, a sice znovu a znovu se víc a víc zadlužovat a ještě za cenu ztráty suverenity. Otázkou je, zda toto nebyl cíl zavedení jednotné evropské měny od začátku. Nová "pomoc" ve formě dalších dluhů ale nikomu dlouhodobě nepomůže, ani lidem, ani státům.
    MrBurnes
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m