Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
(I)racionální dluhopisové emise: Na sklonku éry nízkých sazeb?

(I)racionální dluhopisové emise: Na sklonku éry nízkých sazeb?

03.10.2017 6:23
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

ČNB po deseti letech přikročila ke zvýšení sazby v srpnu o 0,20 procentního bodu a k dalšímu zvýšení dojde pravděpodobně v listopadu. Fed v září lehce zaskočil trh se svým úmyslem zvyšovat sazby opravdu tak, jak už delší dobu plánuje. Bank of England se již nemůže dále dívat na rostoucí inflaci a pravděpodobně zvýší sazby také. ECB sice neví, jak sundat nohu z plynu, ale k omezení měnové expanze se, pod tlakem nebývale silného hospodářského růstu, schyluje nejpozději zkraje příštího roku. 

Jen pro připomenutí – zvyšování úrokových sazeb je negativní zprávou pro držitele dluhopisů. Očekával bych, že investoři se v současné době budou investicím do dluhopisů raději vyhýbat. Jen malá změna úrokových sazeb (očekávaný růst) může vymazat veškerý kupónový výnos. Dluhopisové trhy se nám však v posledních týdnech připomněly pozoruhodnými emisemi. Považte sami. 

Rakousko vydalo stoleté dluhopisy. To už je samo o sobě překvapivé, vždyť země pod Alpami se letos dožívá pouhých 99 let. Přestože má Rakousko vysoký rating AA+ od S&P , stoletá emise nese 2,1 % ročně! Nikdo není schopen předvídat, jaké bude v zemi státní zřízení, měna či průměrná míra inflace až do splatnosti v roce 2117. (Ostatně, jak to číslo na vás působí?)

Tesla Motors má bohaté zkušenosti s emisemi akcií, ale nyní si troufla i na dluhopisový trh. Emise s ratingem B- od S&P (junk neboli odpad) nese 5,5 % s osmiletou maturitou. Vzhledem k dlouhodobě negativnímu cash flow jde o velmi štědrou investorskou nabídku managementu firmy. 

Irák s ratingem B- od S&P (kreditní kvalita stejně jako výše zmíněná Tesla) rozprodal dolarové dluhopisy s výnosem 6,75 %. Emise byla sedminásobně přeupsána. Kurdské referendum nebo válka s Islámským státem se zřejmě jeví investorům jako nepříliš podstatné faktory. 

Víte, kde se nachází Tádžikistán (B- od S&P)? Pokud ne, jste na tom stejně jako většina správců majetku v Londýně. Delegace z této země, sdílející hranici například s Afghánistánem, Pákistánem a Čínou, obcházela investory v Londýně s mapou sebe sama. Zjevně úspěšně, neboť emise s cílem vybrat peníze na stavbu hydroelektrárny byla šestinásobně přeupsána. Dolarový výnos 7,125 % ročně a splatnost deset let. Dluhopisy jsou „sinkable“, v investorské hantýrce to znamená klesající nominál. Při psaní těchto řádků jsem si vzpomněl na Titanik. Za uplynulých 10 let se totiž tádžická měna, zvaná Somoni, potopila o více než 60 % (proti dolaru).

Připomněla se rovněž Ukrajina (B- od S&P) s návratem na mezinárodní dluhopisové trhy. Od poslední nabídky investorům si země prošla Majdanem, anexí Krymu a restrukturalizací dluhu. Hlavní riziko, vztahy s Ruskem, je dobře popsáno a v prospektu k emisi bylo zmiňováno mnohokrát. Patnáctiletá emise roce byla nakonec upsána s dolarovým ročním výnosem 7,38 %.

Je nesporné, že nízké úroky jsou pro dlužníky požehnáním a leckdo je ochoten půjčit i nespolehlivým subjektům. Nic se ale nemá přehánět. Je třeba uvažovat obezřetně i ve zdánlivě poklidných časech. Například nabídka 6% výnosu na 5 let se nemusí zdát vyloženě přehnaná, je třeba mít na paměti, že takové sazbě dnes odpovídá riziko selhání značně vyšší než 50 %. Podílové fondy i jiní institucionální investoři mají problém, že pokud od téměř nulových výnosů dluhopisů kvalitních emitentů odečtou náklady, přinesou s pravděpodobností hraničící s jistotou sice mírně, ale přece jen záporný výnos. Proto se snaží zamíchat do portfolií správným způsobem i rizikovější dluhopisy, protože pak přece jen dluhopisová investice začne dávat smysl a lze očekávat kladný výnos. Výše zmíněné emise však do našich portfolií ani zdaleka nepatří. 

Článek byl sepsán s využitím dat a komentářů od agentury Bloomberg.

Jaroslav Vybíral
Twitter: @JaroslavVybiral

Investiční analytik ČSOB Asset management

Autor v současné době působí jako akciový a kreditní analytik s regionální specializací na středo a východoevropské trhy s velkým důrazem na Turecko. Je součástí týmu strategické a analytické podpory pro fondy KBC a ČSOB v regionu. V minulosti působil ve společnosti PwC, kde se věnoval advisory a auditu finančních institucí. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze (Obor statistika a pojistné inženýrství), absolvoval studijní pobyt na Université catholique de Louvain v Belgii. 

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE


Čtěte více:

Petrolejový princ
04.07.2017 7:29
Zkuste si to představit – je vám jednatřicet a právě vás povýšili na š...
Hodnotové nebo růstové akcie?
17.07.2017 17:05
Rozdělení akcií na hodnotové a růstové je jednou z nejstarších klasifi...
Bohatí bohatnou a chudí chudnou? Globalizace a příjmová nerovnost
16.08.2017 12:56
Již delší dobu se mluví o rozevírajících se nůžkách mezi bohatými a ch...
Dolar umí převrátit výnosy naruby (a nejen dolar)
05.09.2017 6:16
Když se podíváme na vývoj hodnoty amerického dolaru, zjistíme, že leto...
Hypotéka nebo pronájem? Složité dilema
15.09.2017 15:24
Téma týkající se rozhodování, zda si pořídit byt na hypotéku nebo bydl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení