Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Investiční tip mezi pivovary: Zajímavý fundament i technika, cenu srazila korekce trhů

Investiční tip mezi pivovary: Zajímavý fundament i technika, cenu srazila korekce trhů

07.03.2018 10:24, aktualizováno: 7.3. 10:39
Autor: Jan Mihulka, Patria Finance

Aktualizováno

Prudká korekce akciových trhů z přelomu ledna a února neušetřila ani pivovary. Největší z nich, Anheuser-Busch, v jednu chvíli odepsal až 10 % hodnoty. Poslední publikované kvartální výsledky nám však potvrdily naší investiční tezi, což při nynější ceně otevírá možnost pro vstup do tohoto odvětví.

Fundamentální důvody

Synergie z akvizice SAB Miller ve formě nákladových úspor jsou plánovány až do výše 1,9 mld. USD. Většina připadá na samotný Anheuser (1,4 mld. USD) a zbytek tvoří stále běžící úsporná opatření v SAB Miller (0,5 mld. USD). Prostor pro škrty se pak naskýtá ve vývoji, distribuci, administrativě a pracovním kapitálu. Zmiňovaných 1,9 mld. USD by odpovídalo 17 % tržeb SAB Miller a až 30 % jeho nákladů. Srovnání s minulými akvizicemi (průměrně 13 % tržeb a 18 % nákladů převzaté entity) ukazuje, že se sice jedná o ambicióznější cíl, nicméně z našeho pohledu pořád splnitelný.

Dominantní postavení na trhu (56% tržní podíl) skýtá potenciál pro růst tržeb přibližně v rovině předešlých čtyř let (2014 – 2016 +5 % ročně). V kombinaci se zmiňovanými synergiemi bychom se mohli dočkat průměrného ročního růstu ukazatele EBITDA v příštích letech o 9 %, v případě čistého zisku na akcii až o 13 %.

Poslední kvartální výsledky dopadly neočekávaně dobře. Organický růst tržeb dosáhl až 8,2 % v ročním srovnání (zkratka yoy), zatímco trhy počítaly s +6 % yoy. Objem vytočeného piva se posunul vzhůru o 1,5 % yoy především zásluhou regionu Latinské Ameriky. To nejzajímavější však přichází při pohledu na ukazatel EBITDA. Jeho 21% yoy nárůst nechal predikce trhu postavené na 16 % daleko za sebou. Za rok 2017 tak EBITDA narostla o 13,5 %, což je lepší výkon, než udávaly naše odhady.

Potvrzená dividenda implikuje roční dividendový výnos 4 %, jenž je pohodlně krytý ročním výnosem volného cashflow na úrovni 6 %. Do budoucna navíc počítáme s nárůstem volného cashflow, jenž kromě odměňování akcionářů umožní také postupně snižovat dluh vzniklý po akvizici SAB Miller. Poměr čistého dluhu a EBITDA by se tak již v roce 2020 mohl nacházet zpátky na úrovni 3x (nyní 4,7x).

Technické důvody

Akcie Anheuser Busch se po několik let držely v bočním trendu v mantinelech 95 až 120 EUR, což je typické pro dividendové tituly, které vydělaný zisk přerozdělují mezi své akcionáře. Nicméně na začátku roku 2018 akcie tento trend opustily a zastavily se až na silné technické podpoře na dostřel hodnotě 80 EUR. V současné chvíli akcie svádějí lítý boj o návrat do bočního kanálu, který v grafu reprezentují dvě zelené horizontální linie. Návrat nad hodnotu 95 EUR by znamenal býčí vítězství a akciím by se zpřístupnily ztracené rezistence na hodnotách 110 resp. 120 EUR.

Oscilátor relativní síly (RSI – v grafu označen číslem 1) míří směrem vzhůru, což potvrzuje růstový trend. Navíc druhá použitá technická analýza MACD (v grafu s číslem 2), která často slouží pro potvrzení signálů, nám naši nákupní tezi potvrzuje. Děje se tak, když dolní světlá linie ze spodu protne pomalejší červenou linii, přesně jako v grafu níže.

Čtyřletý jednodenní graf

0 

Zdroj: Bloomberg

V detailu čtyřhodinového grafu vidíme vůli cenného papíru vracet se zpět k silné technické podpoře na hodnotě 95 EUR. Její úspěšné pokoření by z této rezistence vytvořilo novou supportní úroveň, což je vlastně takový odrazový můstek v dobývání nových ztracených maxim. I v případě, že by se akcii nedařilo vymanit z klesajícího trendu (v grafu bílý kanál), dá se zde kalkulovat pohyb k hodnotám 95 resp. 100 EUR, což implikuje potenciální růst od současných cen o 5 resp. 11 %.

Půlroční čtyřhodinový graf

0

Zdroj: Bloomberg

Preferovaný scénář: Long pozice. Akcie narazila na spodní hranici trendového kanálu, od kterého se začala vracet zpět do jeho středu. V současné chvíli má akcie nakročeno zpět k silné technické úrovni na hodnotě 95, resp. 100 EUR. V zády s dobrými kvartálními výsledky by mohla tuto úroveň prorazit, a ne jen tuto hodnotu, ale mohla by i otestovat horní hranici trendového kanálu. V takovém případě vidíme první příležitost k realizaci části výnosu na hodnotě 100 EUR. Pokud cena klesající trend protne, tak další realizaci připouštíme na hodnotě 110 EUR.

Alternativní scénář: Short pozice. V případě, že se akcie v dílčím růstovém trendu neudrží a spadne zpět pod stodenní klouzavý průměr (na obrázku zelenou), mohla by akcie dál klesat až na hodnotu 80 EUR, kde se nachází silná technická podpora a kde vidíme další atraktivní příležitost k nákupu.

Zpracoval team Patria Research



Základní údaje
Datum zpracování: 6.3.2018
ISIN: BE0974293251
Sektor: Zboží krátkodobé spotřeby
Poslední závěrečná cena:  87,09 EUR
Disclaimer
Tento dokument byl vytvořen analytickým oddělením společnosti Patria Finance, a.s., licencovaným obchodníkem s cennými papíry regulovaným Českou národní bankou. Patria vycházela z důvěrných externích zdrojů, zejména databáze agentury Bloomberg. Patria však za úplnost a přesnost takto převzatých informací neodpovídá. Při přípravě dokumentu Patria použila kombinaci všeobecně uznávané metody oceňování jako je diskontování budoucího volného cash-flow, diskontování budoucích dividend porovnání ve skupině srovnatelných společností a screeningový systém. Tituly uvedené v tomto dokumentu představují investiční tipy analytiků Patrie. Doporučení makléřů Patrie ohledně těchto titulů v konkrétním okamžiku však mohou být odlišné, a to zejména s ohledem na investiční profil konkrétního klienta, kterému je poskytována služba investičního poradenství, ale také s ohledem na současný, resp. očekávaný budoucí, vývoj na finančních a kapitálových trzích. Finanční nástroje nebo strategie zmíněné v dokumentu nemusí být vhodné pro každého investora. Názory a doporučení zde uvedené neberou v úvahu situaci jednotlivých klientů, jejich finanční situaci, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní cenné papíry, finanční nástroje nebo strategie konkrétním investorům.

Tento dokument má sloužit investorům, u nichž se očekává, že budou činit vlastní investiční rozhodnutí a budou se o výhodnosti investic do jakýchkoli investičních nástrojů zde uvedených rozhodovat samostatně, zejména na základě náležitého zvážení ceny, případného nebezpečí a rizik, jejich vlastní investiční strategie a vlastní právní, daňové a finanční situace. Hodnota, cena či příjem z uvedených aktiv se může měnit anebo být ovlivněna pohybem směnných kurzů. V důsledku těchto změn může být hodnota investice do uvedených aktiv znehodnocena. Úspěšné investice v minulosti neindikují ani nezaručují příznivé výsledky do budoucna. Pro další informace viz ZDE.

Více k technické analýze naleznete ZDE.

 

Čtěte více:

Technická analýza: Odzvonilo už vysokým cenám ropy?
02.03.2018 14:32
Komentář: Středa přinesla studenou sprchu v podobě reportu statistik z...
Technická analýza: Dolar po uvalení amerických cel padá
02.03.2018 17:52
EURCZK Euro kontinuálně nabírá zisky vůči koruně a nepolevuje ze vzest...
Warrena Buffetta zlákaly reality v Berlíně. Ceny rostou pomaleji proti dalším evropským metropolím
07.03.2018 8:49
Americký miliardář a známý investor Warren Buffett vstupuje na berlíns...
Průzkum Reuters: Koruna do roka vystoupá nejvýš od 2012, středoevropské měny celkově budou zpevňovat
07.03.2018 9:00
Hlavní středoevropské měny by měly v příštích 12 měsících posilovat dí...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení