Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přišla doba pádu starých chrámů

Přišla doba pádu starých chrámů

23.07.2018 18:35

Americký prezident si stěžuje na monetární politiku Fedu. Podle svých slov konkrétně „není nadšen“ ze zvedání sazeb v době, kdy se on sám snaží podpořit ekonomický růst. Celé bychom to mohli odbýt s tím, že na standardy současné hlavy USA jde o velmi umírněný projev a vlastně ukazuje, že monetární politiku hodlá víceméně nechat na pokoji. Pár úvah bych ale v této souvislosti přece jen rád prezentoval.

Trhy, stratégové a analytici si zmíněný komentář přebrali v duchu výše uvedeného – nic moc se neděje. Zdá se tedy, že nevěří v eskalaci rétoriky a kroků americké vlády vůči Fedu a/nebo věří v odolnost Fedu vůči potenciálním agresivnějším útokům. To je samozřejmě možný scénář a doufejme, že pravděpodobný. Podle dosavadních zkušeností je ale také možné, že prezidentovo vnímání toho, co je „umění vyjednávat“, k eskalaci povede i zde. Konec konců, podobný scénář vidíme u obchodních tenzí a potyček. Dlouho se na tomto poli téměř nic nedělo, všichni se nechali ukolébat a nyní se rozjíždí spirála, která už má značně reálné obrysy. Tím vším se pak stále jasněji prolíná jedna významná věc, jeden silný trend.

Je podle mne zřejmé, že jsme vstoupili do doby, která vytváří velký tlak na existující struktury, systémy, myšlenkové vzorce a podobně a to na jejich nejslabších, nejméně funkčních místech. Platí to o tradičním „korýtkovském“ a demokracii dusícím rozdělení moci ve státě, EU, eurozóně, všemožných druzích parazitování, sebepoškozování, závislosti na mikro i makroúrovních. Jelikož nositeli tohoto tlaku se nestaly tradiční „elity“ (ryby si rybník nevypustí), doba k tomu využívá ty, kterým se říká populisté. Ti někdy střílí úplně mimo terč, někdy se jim ale povede trefit do černého, nebo alespoň hodně blízko. Podívejme se na pár příkladů.

Příkladem toho druhého jsou u Spojených států možná obchodní tenze. Tématu obchodních potyček jsem se tu věnoval nedávno, jen krátce tak shrnu svůj pohled: Tyto potyčky jsou obecně vydávány za politiku protekcionismu, jako kdyby protekcionismus měl být cílem sám o sobě. Jenže tak podle všeho není: Američané jasně řekli, že jim jde o vyrovnání cel, či ještě lépe jejich úplnou eliminaci a v neposlední řadě o odstranění nefér praktik, které používá Čína. Tedy o cíle těžko kritizovatelné. Jenže „partneři“ takové kroky odmítají – jsou podle nich nereálné, nefér, naivní, apod. V minulosti by se vše v této fázi rozplynulo, jenže USA začaly tlačit na pilu. Z pohledu Evropy, či Číny je ale namísto sebereflexe samozřejmě pohodlnější vše prezentovat jako Americký protekcionismus.

Pak tu máme řadu kroků, u kterých až čas ukáže, zda byly „populistickou“ trefou do černého, či šly úplně mimo a mnohem více uškodily, než prospěly. Já sem zatím řadím třeba politiku USA vůči Severní Koreji, či Iránu. A nakonec jsou kroky, které jsou škodlivé a pramení buď z ignorance, či arogance. Příkladem v USA je velice pravděpodobně fiskální expanze v době, kdy se ekonomika téměř přehřívá (či snahy o deregulaci bank/finančního sektoru - máme velmi krátkou paměť). Racionální by tato expanze vedená zejména přes snižování daní byla pouze v případě, kdy by spolu s poptávkou výrazně stimulovala i nabídku a zvýšila produkční kapacity v ekonomice. Pravou motivací ale tu ale spíše byla jakási pudová, či dogmatická snaha snižovat daně za každou cenu (nic proti, ale vše má svůj čas a místo).

Možné pokusy o politické ovlivňování strategie Fedu by pak jednoznačně padaly do této kategorie škodlivých střel mimo. To neznamená, že Fed a centrální banky obecně nejsou strukturou, které by neprospěly změny. Nositeli změn a tlaků by ale asi neměli být lidé, kteří třeba ještě nedávno hlasitě kritizovali výši vládních dluhů, nyní je ale bez váhání nakopnou svou fiskální politikou. Či lidé, kteří dlouho hloupě tvrdili, že Fed svou expanzivní politikou v době téměř deflační ničí dolar. A nyní, když Fed se svou politiku s ohledem na narážení do ekonomického potenciálu správně utahuje, provedou fiskální stimulaci a ještě by si přáli uvolněnější monetární politiku. To by byl skutečný recept na devalvaci dolaru a ne jen cyklickou, ale strukturální.

Populisté vidí často věci černobíle. Ale pokud je vnímáme stejným černobílým (respektive jen černým) mustrem, děláme stejnou chybu jako oni. Čím dříve s jejich pomocí, či bez ní zboříme „chrámy“, které již neslouží, a postavíme nové, tím lépe. Za ony známé tři dny to ale asi nebude. Pozor ale i na druhý extrém, kterým je falešné revoluční nadšení, které vyvolává dojem, že nic nefunguje a je třeba se všeho zbavit – z finanční oblasti jeden příklad za všechny: nekritické kryptoměnové modlářství.

 

Čtěte více:

Na první pohled nevinný budíček medvědů
16.07.2018 18:22
Budíčkem pro medvědy na akciovém trhu by se podle nejednoho názoru moh...
Zombie akcie, která by strčila do kapsy Apple, Berkshire Hathaway i ropné giganty
18.07.2018 18:35
Bloomberg nedávno psal o „zombie IPO“ a na mysli měl dlouho plánované ...
Sedmnáct akcií pro dlouhodobější investory
19.07.2018 18:22
Před pár týdny přišel Morgan Stanley se 17 akciovými tipy, které by po...
Akcie ztrácí na atraktivitě, firmy hromadí stále více hotovosti
20.07.2018 18:24
Investiční společnost Pimco právě zveřejnila svůj nový výhled pro dalš...

Váš názor
  • Není válek nebude krize
    24.07.2018 16:49

    Trump vystřílel hodně střel, teď zpracovává odezvu, dále se zaměří na setrvání v úřadu na další 4 roky jako každý před ním, nejdříve šili do něho pak on do nich a jejich free tradu, nyní nastane období klidu v kapitalismu nevídaného, a pokud ne nezávidím těm co si sami podříznou větev, ani se svými mega zásobami zlata si nepomohou
    rob
  •  
    24.07.2018 8:17

    No jasně, jak jinak pane Soustružníku. Jak pak Vy víte, že ti tzv. populisté vidí věci "černobíle". A co to vůbec podle Vás znamená, vidět černobíle ? Já to naopak vidím tak, že nálepku "populista" dostává od lidí jako Vy ten, kdo chce věci změnit k lepšímu - dle svého názoru a úsudku. A pak jou právě ti všichni tluští kapři, co si rybník sami nikdy nevypustí a budou stávající systém bránit zuby nehty.
    Peté13
    • Zuby nechty jako Putík s Medědikem
      27.07.2018 11:01

      Ti dva jsou nejdemokratější, ti si to předávají ala já na bráchu brácha na mě jako po tom Zeman s Hrabišem prahne.
      ..
    •  
      24.07.2018 9:12

      Peté, pláčete hezky, ale na špatném hrobě. Přečtěte si, jsem přesně napsal. Hezký den.
      js
  • Úroky jsou na místě
    23.07.2018 21:25

    Ať poškrtá ty zbytečné transfery migrantů a živení Afriky.Nemá to cenu a rozhazují naše daně.
    mc
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.