Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Česká inflace předčasně na cíli

Rozbřesk: Česká inflace předčasně na cíli

11.12.2018 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Finanční trhy si v úvodu jednoho z posledních týdnů letošního roku rozhodně na nedostatek událostí stěžovat nemohou. Hlavní domácí ekonomickou zprávou byla listopadová inflace, která výrazně zaostala za nejnovější (nedávno zveřejněnou) prognózou centrální banky. Na rozdíl od ČNB předpokládaných 2,5 % poklesla inflace na 2,0 %, a to především zásluhou příznivějšího vývoje cen potravin. Dostala se tak výrazně dříve na cíl, než předpokládala centrální banka, nicméně podle ČNB zůstávají „celkové fundamentální inflační tlaky v tuzemské ekonomice silné, a to zejména v souvislosti s výraznou mzdovou dynamikou…“.

Prozatím to však vypadá tak, že odezněl vliv dříve zdražujících potravin a pohonných hmot a nyní už jsou jednoznačně dominantní faktorem inflace náklady na bydlení; nájemným počínaje, energiemi konče. A právě bydlení generuje polovinu současné inflace a zdaleka ještě neřeklo své poslední slovo. I proto můžeme považovat aktuální pokles inflace za dočasný, protože už v úvodu roku se inflace pravděpodobně opět dostane na krátký čas nad hranici 2,5 %. Ani tento výkyv by ovšem neměl mít dlouhého trvání a už ve druhé polovině příštího roku by se meziroční inflace mohla vrátit zpět k cílové hodnotě centrální banky.

Velkou neznámou samozřejmě zůstává další vývoj nákladů na bydlení v úvodu roku, kdy bude znovu docházet k úpravám tržních nájmů i ceníků energií směrem nahoru. Vzhledem k tomu, že do výpočtu inflace vstupuje 530 cen spojených s elektrickou energií a 80 cen plynu, je výhled nákladů na bydlení až do začátku roku jen indikativní. Přesto si nemyslíme, že by vývoj inflace však musel centrální banku nutit k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb, zvlášť když ekonomiky našich hlavních obchodních partnerů vykazují docela jasné známky ochlazování. Proto jediným stimulem, který přiměje ČNB k dalšímu zvýšení sazeb, může být snad jen koruna i nadále ignorující model centrální banky. Proto i nadále odhadujeme pouze jedno navýšení sazeb centrální banky v příštím roce.

Rizika pro další vývoj naší ekonomiky a trhů vidíme především v zahraničí a jedním z těch největších zůstává brexit. A po včerejšku je vlastně možné úplně vše. Británie může o své vůli v EU i nadále setrvat, stejně jako z něj může bez aktuálně vyjednané „dohody“ vlastně odejít. A tak jedinou jistotou v tuto chvíli je, že se o brexitu dnes v britském parlamentu hlasovat nebude.



TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna si během včerejšího obchodování připsala drobné zisky a dostala se až pod hranici 25,90 EUR/CZK. O zásadních změnách nálad na trzích zatím netřeba spekulovat, stejně jako o obratu postoje ČNB. Ta sice hovoří o možných protiinflačních rizicích v podobě současné nižší inflace, nicméně současně dodává rizika proinflační reprezentované rychle rostoucími mzdami. Proto netřeba měnit výhled na úrokové sazby, které ČNB nejspíše už v únoru „pod tlakem“ koruny znovu zvýší. 

Zahraniční forex

Akciový trh a s ním spojené dolarové úrokové sazby spolu s kauzou brexitu včera generovaly volatilitu eurodolaru. Ten začal týden nad 1,14, avšak v momentě, kdy bylo jasné, že se britské parlamentní hlasování o brexitu odsouvá neurčito, začalo euro (proti dolaru ztrácet). Dolaru ovšem rovněž pomohly americké akcie, které v průběhu včerejší seance našly půdu pod nohama.

Velmi volatilní byla včera samozřejmě britská libra, nicméně i ta se může lehce zklidnit, neboť teď se bude čekat na další kolo jednání britské premiérky Mayové s EU (dnes by měla jednat v Bruselu s D. Tuskem a J.C. Junkerem).

Libra a především eurodolar tak přece jenom může věnovat větší pozornost příchozím datům. V případě eurodolaru to znamená sledovat dopoledne německý index podnikatelské nálady ZEW a odpoledne výrobní ceny v USA. 

Ropa

Ropa Brent včera ztratila tři procenta a její cena opět klesla pod 60 USD/barel. To vše navzdory výpadku produkce v Libyi (až 400 tis. barelů denně), kde militantní protivládní skupina obsadila ropné pole El Sharara. Výrazněji zatím ropě nepomáhá ani dohoda států OPEC+ z minulého týdne. V tomto případě tak trhy nejspíše vyčkávají na první čísla o poklesu těžby, která by potvrdila odhodlání kartelu rebalancovat ropný trh. 

Dnes přijde na řadu sledovaný měsíční report americké EIA. Pozornost bude upřena zejména na výhled na růst americké těžby, která byla v posledních měsících pravidelně revidována směrem nahoru s tím, jak dynamicky domácí těžba expanduje. 


 
 

Čtěte více:

Potopí akcie nakonec ropa?
10.12.2018 17:34
Nabídková křivka ropného trhu, či přesněji řečeno křivka mezních nákla...
Mayová se rozhodla odložit hlasování parlamentu o brexitu
10.12.2018 15:37
Britská Dolní sněmovna o brexitové dohodě v úterý hlasovat nebude. S o...
Francouzi vyšli do ulic, chtějí nižší daně. Ignorují ale ekonomickou realitu
11.12.2018 5:42
Ve Francii v posledních dnech probíhaly masové protesty proti vysoké d...
Po slabém začátku dne se situace na trzích dál zhoršuje. Koruna je ovšem stabilní
10.12.2018 17:18
Začátek týdne charakterizuje prodloužení negativního vývoje po páteční...
Macron po protestech avizoval daňové úlevy i zvýšení mezd
11.12.2018 8:33
V reakci na protesty hnutí takzvaných žlutých vest, které už více než ...

Váš názor
  •  
    11.12.2018 13:54

    nedávno jsem si koupil oblíbenou sušenku....koukám, že ten obal na sušence je nějak plandavý....no a podívám se podrobněji a ejhle!!!! místo 100 gramů má sušenka 90 gramů......ale páni "experti" "ekonomové" budou tvrdit, že nemáme inflaci.....
    abc1
Aktuální komentáře
29.04.2024
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y