Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Minulý rok Tesla, letos Netflix?

Minulý rok Tesla, letos Netflix?

02.01.2019 17:32

CNBC připomíná, že první část minulého roku se na trzích nesla ve znamení zkratky FAANG. Nadšená poptávka po akciích společností Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Alphabet táhla jejich ceny prudce nahoru. A až nekritické nadšení bylo znát třeba i z některých reakcí na moje tehdejší úvahy o tom, jak moc by se muselo hospodaření některých společností zlepšit, aby ospravedlnilo jejich tehdejší valuaci. Nyní je situace po korekci dosti jiná a na CNBC jsme mohli zaznamenat názory, že Apple a Netflix jsou opět zajímavými tituly.

Šéf TradingAnalysis.com Todd Gordon na CNBC vychvaloval Apple, zatímco Erin Gibbsová z S&P Global Market Intelligence se zaměřila na Netflix. Líbí se jí kvůli růstovému potenciálu a také tomu, že tato společnost „nečelí tlaku regulátorů tak, jako třeba Apple, či Alphabet“. Růst ziskovosti by podle ní měl být tažen nejen růstem tržeb, ale i zvyšováním cen, „což je v tomto prostředí docela ojedinělé“. Investorka tak čeká, že cena akcie se na konci roku bude pohybovat kolem 400 dolarů, FactSet tvrdí, že průměrná očekávání analytiků jsou na 399 dolarech.

Nyní se vydejme na krátkou odbočku: Minulý rok se nenesl jen a pouze ve znamení FAANGu, tržnímu mediálnímu šumu asi nejvíce dominovala Tesla. Ve zkratce proto, že měla problémy s naplněním plánů na další výrobní expanzi a pohybuje se na hraně toho, co je ještě schopna ufinancovat (k tomu přidejme samorosta v jejím čele se vším, co to přináší). Bujely tak úvahy o tom, zda, popřípadě kdy si bude muset Tesla říci trhům o další peníze, či zda dokonce nezkrachuje (sám jsem zde přispěl svou trochou do mlýna). Ke konci roku se situace trochu uklidnila, ale základní Tesla „vzorec“ zůstává: Dokázala se stát silou, která mění jedno z největších a v tradicích nejzakořenějších odvětví ve světě, může mít před sebou obrovský potenciál, ale také ostrý tlak konkurence a finanční problémy, které plynou z toho, jak málo stále vydělává a jak moc musí investovat.

A návrat zpět k původnímu tématu: Netflix je sice z úplně jiného odvětví a hovoříme o úplně jiném podnikatelském modelu, v základních výše popsaných rysech je ale Tesle hodně podobný. Zejména pak v tom, jak musí/chce investovat a kolik je schopen vydělávat. Jeho volné cash flow je stále hluboko v záporu a to znamená, že jeho rozvahu tíží stále vyšší dluhy. V posledním čtvrtletí jen dlouhodobé dluhy dosáhly více jak 8 miliard dolarů, EBITDA za posledních 12 měsíců se přitom pohybovala kolem 1,6 miliardy dolarů.

Čtenář může samozřejmě podobně jako u Tesly namítnout, že všechny tyto investice se zúročí v budoucnu, protože firmě umožní expanzi a přechod do výdělečné fáze jejího životního cyklu. Podívejme se zajímavost, co konkrétně očekávají analytici podle Business Insider. Jak vidíme z následující tabulky, tržby by měly skutečně prudce růst, do roku 2022 by se měly více než zdvojnásobit. A ještě větší žně by měly nastat v oblasti ziskovosti: EBITDA, tedy ziskovost před odpisy, úrokovými náklady a daněmi (někdy vnímáno jako aproximace toku hotovosti), by se měla zvednout z cca 2 miliard na téměř 8 miliard dolarů v roce 2022. Vedle růstu tržeb by jí totiž mělo nakopnout prudké zvednutí marží ze současných cca 13 % na téměř dvojnásobných 24 % (!).

0

Ty nejdůležitější řádky ale nalezneme dole. Podle nich budou investice Netflixu stále růst, prudce zvyšovat by se mělo ale i provozní cash flow, do černé nuly by se mělo dostat v roce 2021 a již rok poté by firma měla vydělávat na provozu asi 2,5 miliardy dolarů. Volný tok hotovosti FCF, jako číslo nejdůležitější, které ukazuje, co firmě zbude po investicích do provozu, by se tam mělo k nule také dostat v roce 2021, a v roce 2022 by mělo dosáhnout 1,9 miliardy dolarů.

Vezměme v úvahu, že podle tabulky se bude firma ještě dva roky celkem mohutně zadlužovat a i když pak začne vydělávat, na tyto peníze si akcionáři stále nesáhnou, protože by měla dluhy co nejrychleji snižovat. Ale s tím se zřejmě u těch, kteří na ní sází, počítá. Otázkou ale i tak je, jak se tato čísla rýmují se současnou kapitalizací. Na to se spolu s dalšími úvahami podíváme zítra.

 

Čtěte více:

Víkendář: Edison, Musk a Tesla za deset let v náručí Amazonu
15.12.2018 7:08
Když Elon Musk v srpnu letošního roku napsal na Twitter, že zvažuje st...
Musk představil tunel pro superrychlou jízdu
19.12.2018 9:12
Americký miliardář Elon Musk v noci na dnešek SEČ novinářům a pozvaným...
Trump má dalšího nepřítele: elektromobily
28.12.2018 16:15
Larry Kudlow jako jeden z hlavních ekonomických poradců amerického pre...
Tesla v rámci dohody s regulátory rozšířila představenstvo
28.12.2018 15:55
Americký výrobce elektromobilů Tesla v rámci zářijové dohody s regulát...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m