Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Během přestávky mezi kovidovými vlnami si česká ekonomika výrazně polepšila

Rozbřesk: Během přestávky mezi kovidovými vlnami si česká ekonomika výrazně polepšila

02.12.2020 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ještě než začnou přicházet nová data za poslední čtvrtletí ovlivněná dalším částečným lockdownem, budeme se moci těšit alespoň těmi starými. A tím hlavním je samozřejmě HDP za třetí kvartál, který nakonec dopadl o poznání lépe, než naznačoval bleskový odhad. Na místo o 6,2 % česká ekonomika podle zpřesněných dat rostla o 0,7procentního bodu rychleji a současně tak i její meziroční pokles byl výrazně pomalejší. Hlavní zásluhu na tomto výsledku měl tentokrát průmysl následovaný obchodem, dopravou, restauracemi a hotely. Zbylá odvětví rovněž přispěla k oživení ekonomiky, i když podstatně menší měrou. Výsledky HDP tak ukázaly, že se hospodářství dokázalo velmi rychle oklepat z propadu druhého čtvrtletí, i když zcela vykrýt jej podle očekávání nemohlo.

Z celé sady včera zveřejněných podrobných dat stojí za pozornost zejména vývoj investic. Ty se totiž výrazně propadaly i v době, kdy ekonomika (byť jen na krátko) nabírala opět dech. Mezikvartální pokles investic o 5 % (meziroční o téměř 11 %) dává tušit, že firmy pod tlakem likvidity i negativních výhledů přehodnocovaly své investiční záměry. To by naznačoval jak slabší výsledek investic do strojů a dopravních prostředků, avšak nebylo by to vysvětlení úplné. Nelze totiž přehlédnout ani výrazně nižší investice do bydlení a výstavby vůbec, k jejichž omezování dochází vlastně už od začátku letošního roku. To docela dobře koresponduje s vývojem ve stavebnictví a konkrétně v bytové výstavbě, která již delší dobu slábne a ani vývoj nových stavebních povolení nenaznačují obrat k lepšímu.

Další zajímavé výsledky lze vyčíst z podrobných dat spotřeby domácností, které se sice rychle vrátily do obchodů a začaly i cestovat po ČR, nicméně jejich útraty za služby zůstaly i ve třetím čtvrtletí hluboko pod loňskou úrovní. S jistou mírou zjednodušení se dá říct, že zatímco za auta nebo zboží krátkodobé spotřeby jsme utráceli skoro stejně jako ve stejném období loňského roku, na službách jsme jako spotřebitelé i nadále výrazně šetřili. Tolik asi k novým a zároveň vlastně i starým číslům o HDP…

Je už v podstatě jisté, že oživení ekonomiky bylo jen krátkou přestávkou mezi dvěma vlnami pandemie a že poslední kvartál roku přinese opět ekonomický propad. Tentokrát ovšem výrazně menší, a to zejména díky silnému průmyslu, který se alespoň podle nejnovějších PMI těší z nových zakázek, byť si uvědomuje, že jeho vyhlídky jsou v důsledku rozšiřujících se lockdownů v Evropě v dalších měsících nejisté.


*** TRHY ***


CZK a dluhopisy

Koruna se během včerejšího obchodování pohybovala v okolí 26,25 EUR/CZK a postrádala impuls pro výraznější pohyb jedním či druhým směrem. Ani zpřesněná čísla za HDP ve třetím kvartále, která dopadla ještě lépe, než naznačoval bleskový odhad, ani další zvýšení indexu nákupních manažerů v průmyslu koruně k dalším ziskům nepomohly. Tím se i vyčerpala denní zásoba pozitivních domácích zpráv a odpoledne už přišel na řadu jen historicky nejhorší výsledek státního rozpočtu za prvních jedenáct měsíců. A vlastně to nebyl jediný rekord, protože samotné navýšení schodku za poslední měsíc o téměř 68 mld. korun posunulo hranici možného zase o něco dále.

Zahraniční forex

Eurodolar včera prolomil hranici 1,20 a směřuje k úrovni 1,21. Stalo se tak o něco dříve, než jsme očekávali, ale býčí choutky měnového páru byly zřejmé již několik dní, resp. týdnů. Globální oživení, které proběhne v roce 2021, by mělo euru dále pomáhat. Naopak dolaru již nepomáhají ani zprávy o možném přijetí dalšího fiskálního balíku (aktuálně se hovoří o 908 mld. dolarů), který bude Fed akomodovat.

Dnes budou ve hře data z amerického trhu práce, která mohou klidně popostrčit eurodolar výše, neboť další vlna pandemie zpomalila oživení.

Zlotý si dnes musí dát pozor na zasedání NBP, které se s ohledem na podzimní karanténní opatření ponese v holubičím duchu.


 

Čtěte více:

Krugman: Přichází Bidenův boom
26.11.2020 12:09
Následující měsíce nebudou v USA jednoduché, příčinou je pandemický vý...
Atradius: Světová ekonomika se letos propadne o 4,3 %
25.11.2020 17:35
Světová ekonomika se letos propadne o 4,3 procenta. Negativní dopad pa...
Spotřebitelská důvěra v Německu kvůli uzávěře dál klesá
26.11.2020 9:19
Spotřebitelská důvěra v Německu se dál zhoršuje. Rozsáhlá uzávěra zave...
Česká ekonomika se ve třetím čtvrtletí rychle vzpamatovala z kovidového šoku
01.12.2020 9:28
Podle nejnovějších dat statistického úřadu se po dramatickém propadu v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data