Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Život bez Google? V Austrálii se nyní nemyslitelné může stát skutečným

Život bez Google? V Austrálii se nyní nemyslitelné může stát skutečným

14.02.2021 15:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Představte si svět bez Google, vyhledávače natolik všudypřítomného, že je výchozím bodem pro více než pět miliard dotazů denně. To se může v Austrálii, kde tento technologický gigant hrozí odpojením své domovské stránky v patové potyčce s vládou, stát realitou.

Google se zde staví proti plánovanému zákonu, který by tuto společnost a Facebook donutil platit australským vydavatelům za zpravodajský obsah. Ultimátum tohoto internetového giganta místním zákonodárcům (změňte legislativu, nebo…) by mohlo po sobě zanechat digitální vakuum. Google totiž v Austrálii provádí 95 % internetových vyhledávání.

Potenciální dopad této potyčky sahá daleko za hranice Austrálie. Pokud Google, jehož globální dominance u reklamy z něj učinila terč regulátorů po celém světě, v Austrálii ustoupí, hrozí, že se zákon o placení za zprávy stane šablonou pro další jurisdikce, včetně Kanady a Evropské unie, které tuto hádku sledují a rovněž chtějí vedení společnosti Google omezit.

Zákaz pravděpodobně nejslavnějšího světového webu, by předal celou Austrálii do rukou jeho soupeřů, včetně Bing od Microsoftu a DuckDuckGo, kteří nedokázaly vytlačit Google jako vstupní bránu k webu. Tito konkurenti by najednou měli volné hřiště pro rozvoj a šanci prosadit se i na globální scéně.

Student softwarového inženýrství Patrick Smith znázorňuje závislost Austrálie na Googlu. Tento 24letý muž z Canberry řekl, že někdy udělá až 400 vyhledávání na Google denně, což mu pomáhá se studiem, čtení novinek a vyhledávání receptů. "Vyhlídky, že zmizí vyhledávání přes Google jsou přinejlepším děsivé," řekl Smith. "Už je to jako reflex, že si vygooglim něco, cokoli, čím si jsem aspoň trochu nejistý."

Vyhledávání „nejlepší pláže v Sydney“ ukazuje rozdíly ve výkonu mezi konkurenty Google. Prvním výsledkem společnosti DuckDuckGo je reklama na hotel v Queenslandu vzdálený více než 1 000 kilometrů odtud. Pod druhým reklamním odkazem jsou recenze na pláže v Sydney. Search Encrypt, který se chlubí svou ochranou dat, uvedl: „Vypadá to, že nemáme žádnou dobrou shodu“. A prvním návrhem od Bing byla pobočka pošty Bondi Beach. Pouze Google našel skutečnou pláž, Bondi, jako první výsledek.

Celosvětově první právní předpis

O této první legislativě na světě bude australský parlament uvažovat od týdne začínajícího 15. únorem poté, co klíčový senátní výbor v pátek přijetí zákona doporučil. "Vláda očekává, že všechny strany budou nadále konstruktivně usilovat o dosažení obchodních dohod," uvedl ministr financí Josh Frydenberg ve svém prohlášení.

Vláda uvedla, že místní mediální průmysl, včetně News Corp[.] Ruperta Murdocha a vydavatele Nine Entertainment, byl technickými giganty krácen na příjmech z reklamy a že by se za obsah mělo platit spravedlivě. Google tvrdí, že pohání provoz na jejich webových stránkách a že nutit jej platit za zobrazování úryvků zpráv porušuje princip otevřeného internetu. Rovněž se staví proti rozhodčímu modelu, který určuje, kolik by měl vydavatelům zaplatit. Facebook uvedl, že pokud bude zákon přijat, může Australanům zabránit sdílet zprávy na své platformě, což je bezprecedentní krok.

Celý výstup ekonomiky Austrálie je nižší než tržní hodnota Alphabetu, mateřské společnosti Google, ve výši 1,4 bilionu dolarů, takže může být překvapivé, že tento vzdálený a malý trh je najednou tak důležitý. Internetoví titáni však mají velkou snahu vyhnout se tomu, aby Austrálie vytvořila globální precedens.

Mezitím prezident Microsoftu Brad Smith a CEO Satya Nadella čichají příležitost. Smith řekl australskému premiérovi Morrisonovi, že Microsoft zasinvestuje, aby „zajistil, že Bing bude srovnatelný s našimi konkurenty“. Tento týden Smith ve čtvrtek ve svém blogovém příspěvku napsal, že by USA měly přijmout vlastní verzi tohoto australského zákona.

DuckDuckGo, vyhledávač, který údajně nesleduje své uživatele, se také snaží urvat si svůj kus. „Narůstá celosvětová poptávka po online soukromí a Australané nemusí čekat na vládní opatření“, aby přestali používat Google, uvedl DuckDuckGo e-mailem. Také Search Encrypt říká, že jeho výsledky vyprší po 30 minutách nečinnosti.

Byly také navrženy i neziskové alternativy. Australská strana zelených tento měsíc požádala vládu, aby zvážila zřízení veřejného vyhledávače, místo aby zapojila Microsoft. „Neměli bychom hledat dalšího zahraničního giganta, který by tuto mezeru zaplnil,“ uvedla senátorka Sarah Hanson-Young.

Čína bez Googlu

Austrálie by jistě nebyla prvním národem na světě bez Googlu. V Číně, kde je web blokován, funguje jako přední vyhledávač Baidu. Přesto by odchod Googlu mohl zemi vrátit roky zpět, pokud jde o rychlý přístup k informacím. Se dvěma desetiletími dat v trezoru a zpracováváním asi 5,5 miliardy vyhledávání denně je Google považován za bezkonkurenční v přizpůsobování výsledků jednotlivcům a jejich odlišnostem.

"Bing nebude schopen konkurovat Googlu, pokud jde o kvalitu," řekl Daniel Angus, docent pro digitální komunikaci na Queensland University of Technology v Brisbane. "Australané se možná budou muset znovu naučit, jak používat vyhledávače."

Mírnější postoj

Existují náznaky, že nekompromisní postoj společnosti Google se zmírňuje. Morrison uvedl, že jeho setkání se společností bylo „konstruktivní“. Google odmítl schůzku komentovat. Ve svém prohlášení však uvedl, že navrhuje kompenzace vydavatelům prostřednictvím svého produktu News Showcase, podle kterého společnosti platí vybraným mediálním výstupům za zobrazení upraveného obsahu.

Někteří starší Australané, kteří žili ve světě ještě před Googlem, mají menší obavy. Gino Porro, 58letý majitel baru a restaurace Li’l Darlin v Sydney v Darlinghurstu, Google používá a neslyšel o žádných jiných vyhledávačích. Pokud Google vypne svou domovskou stránku, očekává návrat ústních doporučení namísto online recenzí. "Zákaznický servis je důležitý, ne Google," řekl.

Student Smith z Canberry je možným vypnutím a tím, jak by výměna fungovala, mnohem více znepokojený. "Upřímně cítím, že můj život bude podstatně obtížnější," uzavřel.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Seznam požaduje po Googlu náhradu škodu 9,07 miliardy za zneužití dominance
10.12.2020 8:40
Česká internetová jednička Seznam.cz v předžalobní výzvě firmu Google ...
Technologickým gigantům hrozí v Evropě pokuty až 10 % ročního příjmu
14.12.2020 15:51
Technologičtí giganti by podle aktuálního návrhu regulace mohli čelit ...
Deset amerických států žaluje Google, prý zneužívá pozice na trhu
17.12.2020 8:19
Texas včera společně s devíti dalšími americkými státy podal žalobu pr...
Google bude francouzským deníkům platit za autorská práva
21.01.2021 9:42
Americký internetový gigant Google podepsal dohodu o placení autorskýc...
Alphabet výrazně zvýšil čtvrtletní zisk i tržby
03.02.2021 8:29
Americká společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledá...
Komentář: Matce Googlu není za čtvrtý kvartál co vytknout
03.02.2021 16:43
Rovnou zkraje si můžeme říct, že matce Googlu není ve 4Q20 vlastně co ...

Váš názor
  • Chudák student Smith
    14.02.2021 19:27

    Student ASmith by se holt musel naučit "žít" s jinými vyhledávači. Ale vážně, situaci nechápu. Jak to, že Google hrazení poplatků za obsah v Austrálii tak vehementně odmítá aby nevznikl precedens, když ve Francii k tomu již došlo?
    Ullsperger
    • Re: Chudák student Smith
      14.02.2021 21:35

      Asi záleží na provedení. Ve Francii myslím platí za zprávy co používají v nějaké aplikaci. Takže když to používat nebudou tak nebudou platit. V Au možná přišli s verzi platit za odkazy ve vyhledávání nebo nějaký paušál prostě jen za existenci.
      HenryFord
Aktuální komentáře
16.04.2024
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  
7:03Výsledková sezóna v USA začala. Toto je výběr taktických akcií podle Goldman Sachs  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m