Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSOB v pololetí skoro zdvojnásobila zisk. Velký zájem byl o hypotéky, rostly vklady i aktiva ve správě

ČSOB v pololetí skoro zdvojnásobila zisk. Velký zájem byl o hypotéky, rostly vklady i aktiva ve správě

05.08.2021 14:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Skupina ČSOB hospodařila v prvním pololetí s čistým ziskem 6,6 miliardy Kč díky vysoké kvalitě úvěrového portfolia. Objem klientských vkladů i aktiv pod správou meziročně nadále rostl a vysoká poptávka byla i po úvěrech na bydlení. ČSOB se zaměřila na rozvoj digitalizace a inovací s cílem přinášet ještě kvalitnější a bezpečnější služby a podporu udržitelného podnikání. Bankovní skupina to uvedla v dnešním sdělení.

„I když má pandemie covid-19 na naše životy a podnikání nadále významný vliv, jsme rozhodně o rok zkušenější a mnohem méně zranitelní. Lidé ve stále větší míře dávají přednost digitálním nástrojům a bezkontaktnímu placení, což je bezpečnější, a vedle toho i jednoduché a pohodlné. Počet uživatelů mobilního bankovnictví vzrostl o více než 40 procent a desítky tisíc klientů využívají naše aplikace pro nakupování a investování. Spustili jsme novou aplikaci ČSOB Smart pro mobilní bankovnictví s virtuální asistentkou Kate, jako jedna z prvních bank jsme spustili možnost přihlašování do služeb státní správy i firem pomocí bankovní identity. Našim klientům vycházíme co nejvíce vstříc. Zrušili jsme poplatky za vedení našich vlajkových účtů pro stávající i nové klienty, zavedli Stavebko bez limitů a nabízíme i možnost navýšení hypotéky kvůli strmému zdražování stavebních materiálů. Důvěru našich zákazníků dokládá i zdvojnásobení počtu prodaných hypoték,“ uvedl generální ředitel ČSOB John Hollows.

Výsledky skupiny ČSOB v číslech:

Čistý zisk skupiny ČSOB se meziročně zvýšil o 91 %. Objem úvěrů na bydlení činil 471 mld. Kč, meziročně byl vyšší o 6 %. Celkový objem úvěrů překročil 804 miliard Kč (meziroční růst o 2 %). Objem vkladů se zvýšil na 1 161 mld. Kč, o 9 % proti stejnému období loni. Objem aktiv pod správou se zvedl meziročně o 13 % na 268 miliard Kč.

Provozní výnosy dosáhly 16,4 miliardy a meziročně se snížily o 12 %. Provozní náklady činily 10,3 mld. Kč. Meziročně se zvedly o 6 %, po očištění o bankovní daně se jedná o meziroční nárůst o 4 %.

ČSOB drží silnou kapitálovou pozici a podle svých slov také vynikající likviditní polštář. Kapitálový poměr Tier 1 je 23,7 %. Poptávka po odkladech splátek byla minimální a úvěry s odklady tvořily jen 0,2 % z celkového portfolia úvěrů.

čsob 

ČSOB představila jednotnou mobilní alikaci ČSOB Smart pro klienty ČSOB i Poštovní spořitelny, jejíž součástí je i virtuální asistentka Kate. Skupina také naplnila svůj dlouhodobý závazek odchodu z uhelných aktivit a již nemá žádnou úvěrovou expozici vůči podnikům spojeným s uhlím.

Růst úvěrů na bydlení a vkladů

Úvěry na bydlení, tedy hypotéky a úvěry ze stavebního spoření, meziročně narostly o šest procent. Počet prodaných hypoték se v prvním pololetí více než zdvojnásobil a skupina ČSOB zůstává v celkovém objemu poskytovaných úvěrů na bydlení jedničkou na trhu. „Poptávka po vlastním bydlení a investování do nemovitostí je mimořádná. Nových rekordů letos dosahují hypotéky i úvěry ze stavebního spoření. Naše ČSOB Stavební spořitelna díky tomu překonala historický milník, když objem poskytnutých úvěrů překročil půl bilionu korun,“ sdělil Jan Sadil, člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail.

Celkové portfolio úvěrů narostlo o dvě procenta. Objem vkladů stoupl o devět procent a objem aktiv pod správou se zvýšil o třináct procent. Největším fondem na trhu byl nadále ČSOB Bohatství s majetkem 37 miliard korun.

Prudký růst mobilního bankovnictví

Počet aktivních uživatelů mobilního bankovnictví Smartbanking se meziročně zvýšil o 42 procent a počet transakcí narostl o 60 procent. Klienti stále více platili bezhotovostně, nakupovali online a naopak méně využívali bankomaty.

Udržitelnost a zelené produkty

Skupina ČSOB je lídrem v udržitelnosti a šetrném přístupu k životnímu prostředí. V březnu se připojila k Memorandu České bankovní asociace pro udržitelné finance. ČSOB Kampus vyhrál cenu Environmentálně šetrný projekt v 22. ročníku soutěže Best of Realty. V červnu ČSOB naplnila svůj dlouhodobý závazek odchodu z uhelných aktivit a již nemá žádnou úvěrovou expozici vůči podnikům spojených s uhlím. „Nejvyšší prioritou je podporovat podniky i jednotlivce při realizaci změn směrem k udržitelnosti a snižování emisí. Vedle toho ale samozřejmě vnímáme i tlak prostředí na nás samotné. V lecčem jsme o krok napřed. Co se týče spotřeby energií i uhlíkové stopy, jsme dokonce lídrem na trhu,“ zmínil Ján Lučan, člen představenstva zodpovědný za vztahové bankovnictví.

V prvním pololetí vzrostl mezičtvrtletně objem investic do společensky odpovědných fondů (SRI) o 28 procent. Financování energeticky úsporných domů mezičtvrtletně stouplo o 13 procent a ekologických automobilů o osm procent. ČSOB má největší podíl v konsorciu bank, které financuje dostavbu dálnice D4 mezi městy Příbram a Písek. Jedná se o první dálniční stavbu v ČR, jež vznikne formou partnerství veřejného a soukromého sektoru, tzv. PPP. Z pozice věřitele se ČSOB zavázala poskytnout financování v celkové výši přes pět miliard Kč.

Ochrana zdraví

Přes výrazný pokles počtu nakažených covid-19 a naopak růstu očkovaných zůstává stále důležitou prioritou ochrana zdraví a bezpečí klientů i zaměstnanců. V prvním pololetí pracovalo z domova v průměru 69 procent zaměstnanců skupiny ČSOB. Pobočková síť funguje po celou dobu bez přerušení a dodržují se přísná bezpečnostní a hygienická opatření. Pro zaměstnance, jejichž přítomnost je na pracovišti nezbytná, je zajišťováno pravidelné testování. V prvním pololetí bylo uskutečněno přes 90 tisíc covid testů, z nichž bylo méně než 0,2 procenta pozitivních případů.

Výsledky matky

ČSOB je součástí belgické bankovní skupiny KBC, která dnes také reportovala výsledky svého hospodaření. KBC za první pololetí vykázala čistý zisk 1 350 mil. eur, z toho 793 mil. eur ve druhém čtvrtletí. V prvním pololetí letošního roku čistý úrokový výnos meziročně mírně poklesl, poklesly také ostatní výnosy, zatímco výnosy z poplatků a provizí a pojistné výnosy meziročně vzrostly. Provozní náklady bez bankovních daní meziročně mírně vzrostly. Výrazně pozitivní příspěvek k zisku mělo čisté rozpuštění dříve natvořených opravných položek k úvěrům. Pokračoval nárůst obchodních objemů - klientských depozit (meziročně +14%), aktiv pod správou (meziročně +13 %) i úvěrů (meziročně +3 %).

Ukazatel nákladů na úvěrové riziko poklesl na -0,22 % (negativní hodnota značí pozitivní příspěvek k výsledku). Likviditní pozice KBC zůstává nadále velmi silná, stejně jako kapitálová přiměřenost (ukazatel CET1 ve výši 17,5 %), která je výrazně nad požadavky regulátorů.

Zdroj: ČSOB

Skupina ČSOB
je vedoucím hráčem na bankovním trhu v České republice. Naše motto „Digitálně a s lidmi“ nejlépe vyjadřuje probíhající investice do inovací a digitalizace, díky nimž neustále zjednodušujeme a zkvalitňujeme obsluhu našich klientů v online prostředí i na pobočkách. Naše služby jsou k dispozici 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. Stavíme na unikátním bankopojišťovacím modelu, který nabízí pod jednou střechou vše pro řešení finančních potřeb – od bankovních služeb pod značkou ČSOB či Poštovní spořitelna přes pojištění od ČSOB Pojišťovny, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Asset Management, ČSOB Factoring a Patria Finance. Své služby poskytujeme všem typům zákazníků – fyzickým osobám, malým a středním podnikům i korporátní a institucionální klientele. Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy.

V oblasti bydlení je ČSOB největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Díky Hypoteční bance a ČSOB Stavební spořitelně, které jsou částí skupiny ČSOB, jejich celkový objem dosahuje cca 500 miliard korun. Naším cílem je nabídnout klientům veškeré služby spojené s bydlením jednoduše a pod jednou střechou – od úvěrů na bydlení, po hypotéky, stavební spoření a související služby jako je pojištění hypotéky, nemovitosti apod.

 
 
 
 

Čtěte více:

ČSOB v prvním čtvrtletí: Růst úvěrů na bydlení, vkladů i rychlý nárůst digitalizace
11.05.2021 14:01
Skupina ČSOB hospodařila v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 2,7 miliar...
Jak banky chrání klima? ČSOB je ve srovnání českých bank na špičce
08.07.2021 15:50
Šest z osmi největších bank působících v České republice nechce půjčov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.