Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Výrobce čipařských strojů ASML prý valuačně zmohutní. Pro koho je jasnou volbou a kdo by ho měl obejít?

Výrobce čipařských strojů ASML prý valuačně zmohutní. Pro koho je jasnou volbou a kdo by ho měl obejít?

12.10.2021 16:15
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Nizozemská společnost ASML, výrobce vysoce specializovaných strojů používaných při výrobě polovodičů, valuačně naroste. Podle dvou investorů do technologií, na které se odvolává CNBC, se její tržní hodnota v příštím roce zvedne na více než 500 miliard dolarů. Dnes valuace přesahovala 262 miliard eur. Pro všechny investory bez rozdílu ale tento titul vhodný není, upozorňuje analytik Patrie.

Zmíněnými investory, které zmiňuje CNBC, jsou Nathan Benaich a Ian Hogarth. První z nich je zakladatelem butikové venture capital společnosti Air Street Capital, a druhý prodal svůj AI start-up Songkick společnosti Warner Music Group. Oba dnes ve své výroční zprávě věnované AI napsali, že ASML, největší evropská technologická společnost je v globálním polovodičovém sektoru jenom nepříliš známým svorníkem.

ASML poskytuje výrobcům čipů nezbytné příslušenství, software a služby potřebné k výrobě čipů. Firma, založená v roce 1984, má v podstatě monopol na litografické stroje potřebné k leptání nejpokročilejších čipů. Každý její stroj pro extrémní ultrafialovou litografii má více než 100.000 součástek. A cenovka? 150 milionů dolarů.

"Když jde o dlouhodobou sázku na rostoucí význam čipů v globální ekonomice, těžko se najde lepší volba než holandské ASML," tvrdí akciový analytik Patria Finance Ján Hladký. "Díky své unikátní technologii EUV (extrémní ultrafialová) litografie má v rukou v podstatě monopol na prodej zařízení vyrábějících nejpokročilejší čipy v nejbližších několika letech. Jednoduše řečeno, pokud chce lidstvo dále navyšovat výpočetní výkon a snižovat cenu a energetické nároky čipů, bez ASML se neobejde," domnívá se také.

Akcie společnosti narostly letos o zhruba 60 procent, podle Hogartha ale mají pořád prostor pro růst. Ani tržní hodnota nizozemské společnosti není ve stejném měřítku, jako tomu je u Nvidie nebo TSMC. Investor to vysvětluje obecně nižším valuacemi technologických společností v Evropě, ale také tím, že technologie od ASML není tolik na očích.

Letošní výkonnost akcií ASML na burze v Amsterodamu:

1

Velká většina čipů se ve světě nyní vyrábí v Asii. Podle investorů budou růst ASML budou pohánět zájmy státu zmírnit závislost na cizích zemích.

„Když lidé investují do tohoto trendu v polovodičích, stále kritičtějšího k globálním dodavatelským řetězcům, hledají alphu a (ASML) vypadá jako jasný kandidát,“ uvedl Hogarth podle CNBC.

„Pokud se Čína chystá postavit ekvivalent toho, co má dnes TSMC nebo ostatní vedoucí americké polovodičové firmy, budou těchto (EUV) strojů potřebovat hodně,“ uvedl Hogarth. „Čím více zemí bude o této technologii uvažovat jako o části své klíčové suverenity, tím víc přístrojů se prodá.“

ASML minulý měsíc upozornila, že v následující dekádě čeká boom tržeb. Roční příjmy do roku 2025 podle nového výhledu dosáhnou 24 až 30 miliard EUR a hrubá marže bude mezi 54 a 56 procenty. Společnost kromě toho očekává, že v této dekádě dosáhne ročního růstu tržeb kolem 11 procent.

Pouhý optimismus ale není na místě.

"I ASML se musí řídit základními zákony hospodářského cyklu, kterým pravidelně prochází čipové odvětví. Cesta vzhůru nebude lineární a osobně si myslíme, že ochlazení kapitálových výdajů v tomto sektoru by mohlo přijít příští rok, což by mělo negativní dopad i na zisky a valuaci ASML. Do nejbližších kvartálních výsledků (20. října) můžou určitě zasáhnout i problémy s dodavatelskými řetězci, které se skloňují v posledních měsících," domnívá se analytik Hladký z Patrie. "Sečteno a podtrženo, investoři, kteří mají krátký investiční horizont nebo jen hledají bezpečné místo pro své peníze, by proto měli ASML radši obejít. Pro ty dlouhodobé, kteří se nebojí případné ztráty doředit (a můžou si to dovolit), je ASML při současné ceně jasné volba," uvedl také.

Analytici společnosti New Street Research na konci září vyslovili názor, že očekávání v polovodičích jsou přepjatá a sama ASML má na rok 2022 jenom omezený prostor pro růst, protože je v EUV nadále „nabídkově omezená“. V pětiletém horizontu sice tato firma vidí ASML pozitivně, doporučení pro tento titul ale nyní takticky snížila na „neutrální“. Stejné, tedy neutrální doporučení má také UBS. I její analytici ale ve středním horizontu ASML věří.

Přehled změn cílových cen pro ASML podle anaytiků, které sleduje Bloomberg:

01

Podle Hogartha analytici ignorují geopolitický rozměr a nepřipouštějí si, kolik peněz chtějí státy utratit za získání vlastní suverenity, pokud jde o polovodiče. Benaich a Hogarth loni předpověděli, že akvizice britského vývojáře čipů Arm společností Nvidia bude regulátorům trnem v oku, což se také stalo. Letos předpokládají „vlnu konsolidací“ v sektoru polovodičů a AI. Alespoň jednu z firem jako Graphcore, Cerebras, SambaNova, Groq nebo Mythic podle nich koupí velká technologická společnost.

Zdroje: CNBC, Patria, Bloomberg

 

 

 
 
 

Čtěte více:

Objednávky vybavení ASML dosáhly díky neustále rostoucí poptávce po čipech vysokého rekordu
21.07.2021 10:02
Společnost ASML Holding, klíčový dodavatel vybavení pro výrobce čipů j...
Výsledky ASML: Ve světle rekordních objednávek
21.07.2021 14:21
Holandský výrobce strojů nutných pro výrobu čipů má za sebou sice slab...

Váš názor
  • ASML
    12.10.2021 19:51

    no já nevím. Už dnes má ASML P/E = 74. Pokud se má valuace zvednout na dvojnásobek a přitom má být růst tržeb 10%, bude za 5 let P/E někde u 100. Chápu, že výrobní náplň firmy a její jedinečnost cenu zvyšuje. Ale takhle? To už nikoho nezajímají zisky? To už se to kupuje jako šperk? Až jednoho dne zase zisky a schopnost platit atraktivní dividendy přijde do módy, bude muset i toto letadlo přistát na zemi :-)
    lunatic with skateboard
    • Re: ASML
      12.10.2021 20:32

      Divi velmi skromná, ale týden co týden ve opakujícím se objemu: https://finance.yahoo.com/news/asml-reports-transactions-under-current-120000217.html
      indurain
      •  
        13.10.2021 17:20

        tomu asi nerozumím. Jak to myslíš divi týden co týden? :-)
        lunatic with skateboard
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university