Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Příští týden očekávám debatu o zvýšení sazeb o 50 či 75 bodů, říká viceguvernér Nidetzký

Příští týden očekávám debatu o zvýšení sazeb o 50 či 75 bodů, říká viceguvernér Nidetzký

26.10.2021 13:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Utažený trh práce, vysoká jádrová inflace, uvolněná fiskální politika i slabší kurz koruny tvoří společně faktory, které přimějí členy bankovní rady České národní banky, aby po zářijovém utažení o 75 bazických bodů na svém jednání příští týden opět rozhodovali mezi zvýšením hlavní sazby o 50 či 75 bazických bodů, uvedl viceguvernér Tomáš Nidetzký.

Nidetzký v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že ačkoli globální nákladové cenové šoky dříve či později odezní, domácí inflační tlaky si vyžádají ze strany ČNB ostřejší postup, takže úrokové sazby by mohly dosáhnout neutrální úrovně v rozmezí 2,5% až 3,0% už na prosincovém nebo únorovém měnovém zasedání.

To by znamenalo zvýšení hlavní dvoutýdenní repo sazby o dalších 100 až 150 bazických bodů ze současných 1,50%. Na minulém měnovém zasedání 30.září bankovní rada rozhodla o překvapivě razantním utažení hlavní sazby o 75 bazických bodů, zatímco na předchozích dvou zasedáních v létě ji zvedla vždy o standardních 25 bazických bodů.

"Určitě to nebude standardní 'hike'," řekl Nidetzký. "Myslím, že nyní v listopadu bude ta debata stejná (jako v září), buď 50, nebo 75 bazických bodů."
"Pokud se nestane nic zásadního, budeme směřovat k neutrálním úrokovým sazbám 2,5-3,0%. Teď nedokážu říci, zda to bude už koncem letošního roku nebo začátkem roku příštího."

Bankovní rada bude na nadcházejícím zasedání 4. listopadu debatovat o nové inflační prognóze a Nidetzký řekl, že má pocit, že by rada mohla být i při zvýšení o tři čtvrtě procentního bodu stále o něco opatrnější, než bude doporučení měnové sekce.

"Myslím, že s cílem vyslat signál k ukotvení inflačních očekávání to doporučení (měnové sekce pro listopad) může být více než 75," řekl.

Meziroční spotřebitelská inflace v září zrychlila na 4,9 %, vysoko nad horní hranici cílového pásma centrální banky i nad 3,2 % očekávaných v její prognóze. Ukazatel jádrové inflace dosáhl ještě vyšší hodnoty, a sice 5,8 %.

ČNB v červnu spolu s Maďarskou národní bankou jako jedna z prvních zahájila cyklus utahování měnové politiky, posléze následovaly také centrální banky Polska, Rumunska, Norska, Islandu či Jižní Koreje.

Nidetzký řekl, že aktualizovaná prognóza pravděpodobně vykreslí do budoucna obrázek vyšší inflace a pomalejšího růstu, a to i kvůli uzavírkám výroby v automobilovém sektoru z důvodu výpadků dodávek čipů. Stávající prognóza počítá s růstem HDP o 3,5 % v letošním a o 4,1 % v příštím roce. Nová vlna případů nákazy covidem-19 by podle něj už neměla mít na ekonomiku významný dopad.

Inflace se bude do konce roku pohybovat kolem 6 % a na těchto úrovních se udrží i v lednu, kdy se do indexů promítnou nárůsty regulovaných cen, uvedl viceguvernér. "Potom se postupně inflace začne snižovat - pravděpodobně se do cen propíše to, že samotní spotřebitelé dají trhu zpětnou vazbu a postupně se začnou uklidňovat i dodavatelsko-odběratelské problémy," řekl Nidetzký s tím, že protiinflačně poté začne působit také přísnější měnová politika ČNB.

"Myslím, že v nové prognóze budeme opět snižovat výhled růstu pro letošní rok. Také aktivita očekávaná v budoucnu bude nižší - na rozdíl od inflace," uvedl Nidetzký. "Pokud se podaří inflaci dostat v druhé polovině příštího roku do cílového pásma, tak to bude velký úspěch."

Koruna za nás práci neudělá

Koruna v posledních týdnech už nedokázala těžit z prohlubujícího se rozdílu mezi úrokovými sazbami ČNB a Evropské centrální banky a v úterý zapsala čerstvé tříměsíční minimum na 25,748 za euro.

Nidetzký řekl, že díky úrokovému diferenciálu, který ČNB vytvořila přísnější politikou ve srovnání s okolními centrálními bankami, nejsou ztráty koruny tak prudké jako například oslabení forintu nebo zlotého. Očekává nicméně, že měny regionu zůstanou nadále pod tlakem mimo jiné kvůli očekávanému zahájení zpřísňování měnové politiky amerického Fedu, kdy se zájem investorů se přesune do dolaru. Tento sentiment se podle něj už nyní promítá do kurzu koruny.

"Neočekávám, že by koruna něco odpracovala za nás, a to samozřejmě podle mě bude zohledněno i v nové prognóze a bude to mít samozřejmě i nějaký dopad do trajektorie našich úrokových sazeb," řekl Nidetzký v rozhovoru.

Viceguvernér dále uvedl, že k inflačním tlakům přispívá také stále uvolněná fiskální politika. Dodal, že nová vláda i přes možnou snahu nebude schopna realizovat významná fiskální opatření dříve než v roce 2023 s novým rozpočtem.

Zdroj: Reuters

 

Čtěte více:

Zářijová inflace byla oproti prognóze ČNB výrazně vyšší, povede k mnohem rychlejšímu zvyšování sazeb
11.10.2021 13:52
Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla v září 2021 cenová hladina mezi...
Ještě není čas na zvyšování sazeb, míní Dědek a Michl. Benda je pro
13.10.2021 8:34
Vhodná doba pro zvyšování úrokových sazeb zpět k normální úrovni dos...
Zvýšení sazeb bylo nutné, tvrdí člen rady ČNB Holub
18.10.2021 10:39
Zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou (ČNB) bylo nutné, aby ...
FX strategie: Koruna má i po navýšení sazeb našlápnuto k negativní korekci. Evropská PMI mohou zatopit eurodolaru
18.10.2021 17:06
Index podnikatelské nálady v eurozóně se může kvůli nedostatku některý...
ČNB obnoví po devíti letech odprodej části výnosů z devizových rezerv
21.10.2021 16:12
Česká národní banka od ledna začne opět prodávat části výnosů z devizo...

Váš názor
  •  
    27.10.2021 10:54

    Za mě pokud ted zvednou o 0,75 a do léta budeme na 3,5%, tak to ke zkorocení inflace stačit bude. Zatím dělá ČNB dobrou práci. Kurzový závazek sice zbytečně prodlužovali, ale jestli padne na hubu český automotive tak se ještě může ukázat jako velmi štastné (rozhodně bych neřekl prozíravé) rozhodnutí.
    ..
  • čnb kašpárci
    26.10.2021 21:02

    při 10% inflace je už jedno zda 0,5 nebo 0,75 pokud by chtěli skutečně něco udělat, tak by museli sazby měnit jako při covidu jen na druhou stranu, nahoru o 200 by byl signál jinak je to zase jen plácnutí do vody a koruna se nam bude sesouvat :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • To jakože
    26.10.2021 16:11

    To jakože ta hlavní repo sazba, co je nyní 1,75 %, by už v listopadu byla 2,50 %? A na ní navázané všechny další sazby, např. hypotéky atd? Rozumím tomu dobře?
    SajzeKatze
    • Re: To jakože
      26.10.2021 16:24

      ano, ale nyní je repo sazba 1,5, ne 1,75%....jen ať to jde svižně nahoru.....růst ekonomiky založený na záporných reálných sazbách je cesta do pekel
      abc1
      • abc1
        27.10.2021 0:07

        Uvidíme, kdo bude dříve v pekle. Zda Američané, Japonci, Britové, Švýcaři, eurozóna nebo my.
        Jan47
        • Re: abc1
          27.10.2021 8:18

          inflace je zlo a vede k bídě, stačí se podívat kde řádila......ztratit důvěru ve fiat měny je velmi jednoduché, získat ji zpět je hodně náročné. Amíci těží z toho, že jejich měna je rezervní, my si nemůžeme nechat dovolit mít sazby na 0% a mít inflaci 7%....to by ta kritizovaná králíkárna Havlem za chvíli stála pětinásobek současné ceny
          abc1
          • abc1
            27.10.2021 9:58

            Inflace vede k bídě, ale ČNB před ní svět neochrání, když hlavní světové centrální banky nemají sebemenší zájem situaci řešit. V takovém případě jdeme do pekla my. A ceny těch králikáren půjdou nahoru stejně. Postarají se o to zahr. spekulanti, kteří je budou skupovat a Češi jim budou platit vysoký nájem. Vyšší než splátky hypotéky, kterou jim však banky nedají pro nedostatečný příjem.
            Jan47
            • Re: abc1
              27.10.2021 10:40

              ČNB ochrání, ne 100%, ale aspoň částečně, pokud by nedělala nic, jaký by byl asi kurz??? proč by zahraniční spekulanti investovali do českých králíkáren, když v době vysoké inflace by tu byla bída....přečtěte si něco o hypreinflaci a jejich dopadech v Německu ve 20 letech....peněz tu je jako hnoje, určitě tato republika nepotřebuje takto extrémně uvolněnou politiku. mít EURO byla by tady cenová hladina stabilnější. Podívejte se do Turecka, ten m.gor Erogan tam prosadil nedávno snížení sazeb z 18 na 16% na reakci liry a 10 letých dluhopisů
              abc1
              • abc1
                27.10.2021 11:40

                Hyperinflace hrozí tam, kde se bezhlavě tisknou peníze a to se děje na Západě, ne u nás. Právě proto potřebují západní investoři inflační dolary a eura do něčeho reálného vložit. Ostatně se to už děje. .............. https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/cizinci-nemovitosti-v-cesku-byty-rusove-italove.A180319_390088_ekonomika_div .............. https://www.hypoindex.cz/kratke-zpravy/cizinci-kupuji-tretinu-ceskych-bytu/
                Jan47
                • Re: abc1
                  27.10.2021 12:09

                  ano Honzo kupují (četl jsem, že i Češi jsou akční s nákupy v zahraničí) díky tomu, že kačka je levná, pokud necháme sazby na 0% kačka půjde k 30 za Euro a ceny nemovitostí poletí ještě výše
                  abc1
      •  
        26.10.2021 20:38

        bude 0,75 brzdit lze později i rychleji; trapné by bylo nyní přibrzdit a na konci roku opět akcelerovat kdyby mezitím jiní neposvětili dodávky via NS2; říjnové ceníky energií se budou v číslech projevovat v lednu-únoru ale bijí se s očekávaným českým čip-poklesem HDP už dnes, mezitím magický leden zvyšuje inflaci tradičně rostou-li energie... vše je jen o validních informacích a těžko si představit, že ČNB má ve stejném okamžiku tytéž co politická ECB
        Mudr.c
Aktuální komentáře
02.05.2024
14:40Seidler z ČBA: ČNB dnes dle očekávání snížila sazby o 0,5 p.b.
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.