Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB naznačila konec zvyšování sazeb

Rozbřesk: ČNB naznačila konec zvyšování sazeb

04.02.2022 9:04
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

ČNB na svém prvním letošním zasedání zvýšila úrokové sazby podle očekávání o 75 základních bodů. Hlavní úroková sazba – dvoutýdenní repo – se tak dostala na své dvacetileté maximum 4,50 %. Ale to zdaleka není jediná zpráva ze včerejšího jednání centrálních bankéřů. Stejně napjatě jako na samotné sazby se tentokrát čekalo i na novou prognózu, která měla naznačit, kam až je ČNB ochotna v současném cyklu utahování měnové politiky zajít.

Ze slov guvernéra, a především pak z nového výhledu centrální banky, vyplynulo, že se úrokové sazby s největší pravděpodobností tímto dostaly na pomyslný strop. Tedy samozřejmě za předpokladu, že se nová prognóza začne skutečně naplňovat. V první řadě půjde o to, jestli inflace v prvních měsících roku zůstane pod hranicí deseti procent. ČNB předpokládá, že jen v lednu se spotřebitelské ceny zvýšily meziměsíčně o 4 %, meziroční inflace proto vyskočí na 9,4 % a postupně poroste až na březnových 9,8 %. Na březnovém zasedání tak už bude jasné, nakolik se tento předpoklad naplní, protože už za 10 dnů budeme znát inflaci za leden a do jednání ČNB bude k dispozici i inflace únorová.

ČNB ovšem nenaznačila pouze konec cyklu zvyšování sazeb, ale také výhled jejich brzkého snižování. Už ve druhé polovině letošního roku by totiž měly jít sazby podle prognózy velmi rychle dolů. Tříměsíční PRIBOR by se měl ve čtvrtém kvartálu vrátit na 3,8 % a dál klesat až na 3,3 % ve třetím čtvrtletí příštího roku. ČNB tak „plánuje“ velmi rychlý návrat sazeb k neutrální tříprocentní hranici.

Otázkou je, nakolik bude tento postup vlastně reálný s ohledem na korunu, u které centrální banka předpokládá posílení v situaci, kdy se tón ECB změnil z holubičího na jestřábí. Pětisetbodový úrokový diferenciál, který poskytuje koruně oporu, by se totiž mohl smrsknout poměrně brzy na polovinu. A je pak otázkou, jestli to bude síle koruny svědčit v době, kdy bude Fed vyprodávat aktiva ze své bilance a ECB už nebude na dluhopisovém trhu masívně nakupovat. Proto to s poklesem úrokových sazeb u nás nemusí být až tak horké, protože i když ČNB korunu nijak necíluje, přece jenom je to velmi významný faktor ovlivňující českou inflaci. Nyní nezbývá než si počkat na tu lednovou, která tak bude prvním testem nové prognózy ČNB.

TRHY
Koruna

Koruna má za sebou velmi zajímavý a napínavý den. Až do brzkého odpoledne posilovala a krátce se podívala dokonce pod hranici 24,10 EUR/CZK. Ve stejnou dobu, kdy ČNB oznámila své rozhodnutí zvýšit základní sazbu o tři čtvrtě procentního bodu, začala i „jestřábí“ tiskovka ECB, která odstartovala obrat nejenom koruny, ale vlastně i eurodolaru. Koruna se pak rychle vrátila k výchozí metě 24,30 EUR/CZK, kde následně setrvala. Česká měna tentokrát nezískala žádnou dodatečnou podporu od ČNB, která nejenže zvýšila sazby podle očekávání, ale také oznámila, že jsou (za určitých podmínek) v podstatě na vrcholu. Další směr koruně tak dá nejspíš až vývoj na zahraničních trzích, respektive prozatím pětisetbodový úrokový diferenciál na krátkém konci.

Zahraniční forex

Včerejší zasedání ECB bylo názornou ukázkou toho, že i mlčení může mít velké dopady na kurz. Postačilo, aby prezidentka ECB Lagardeová odmítla potvrdit, že její instituce nezvýší letos úrokové sazby a trh se vydal opačným směrem. Eurové sazby se pohnuly výrazně nahoru a s nimi i eurodolar.

Jestliže to včera bylo evropské dění, které ovlivňovalo eurodolar (také zvýšila sazby Bank of England a k tomu poslala jestřábí vzkaz), tak dnes by to měl být americký trh práce. Data za leden by měla být slabší, ale jakýkoliv kladný přírůstek nových pracovních sil může být pro dolar plus.


Čtěte více:

Rajan: Trhy ještě plně nevstřebaly, co bude Fed muset udělat
02.02.2022 12:34
Současný šéf Fedu Jay Powell si ve svých komentářích a projevech nechc...
Míra inflace v eurozóně v lednu nečekaně znovu na rekordu
02.02.2022 11:17
Míra inflace v zemích eurozóny v lednu vystoupila na 5,1 procenta, co...
ČNB zvedla základní sazbu na 4,50 %, nejvýše od 2002. Inflace bude letos 8,5 %, odhaduje nová prognóza
03.02.2022 14:37
Česká národní banka dnes v souladu s očekáváním zvýšila základní úroko...
ECB podle očekávání sazby nezměnila, potvrdila konec nouzových nákupů aktiv
03.02.2022 14:21
Evropská centrální banka dnes podle očekávání ponechala úrokové sazby...

Váš názor
  •  
    04.02.2022 9:24

    nemyslím si, že koruna bude dál posilovat.....dáreček v podobě kurzového závazku tu bude strašit ještě dlouho.....většina prognóz centrálních bankéřů je mimo míso, realita je vždy horší. Pokud nepřiletí černá labuť, reálné záporné úrokové sazby tu budou dlouho. Předluženost světa nedovolí rapidně zvýšit sazby.
    abc1
    • abc1
      04.02.2022 9:36

      Čtyři a půl procenta je poměrně dost. To by mohlo inflaci přibrzdit skrze zpomalení ekonomiky..
      Velkamedvědice
      • Re: abc1
        04.02.2022 9:49

        nominálně 4,5% vypadá hodně, ale pořád jsme dost v záporu a z mého pohledu dochází k podpoře ekonomiky. Nevěřím prognóze ČNB, že v druhé polovině příštího roku budeme na 2%. bylo by hezké pokud by ta inflace byla skutečně dočasná a přišla by stabilita.....ale myslím, že svět čeká chaos.
        abc1
    •  
      04.02.2022 9:31

      "Proto to s poklesem úrokových sazeb u nás nemusí být až tak horké....." To bude velmi záviset na létu 2022, kdy většině členů ČNB končí mandát a jak se vyspí pan prezident. Avizované potenciální jméno guvernéra ČNB Vladimír Dlouhý nevěští nic dobrého pro silnou korunu. Pan Dlouhý je typický kariérista co je schopen čehokoliv, bude loajální k exportérům, něco podobného jako Michl k Babišovi
      abc1
      • abc1
        04.02.2022 12:17

        Souhlasím, že je Dlouhý kariérista. Nemyslím si však, že půjde na ruku tuzemských subjektům. Ten bude loajální zahraničním pánům. A že jich je. Jako poradce investiční banky Goldman Sachs, člen Rockefellerovy Trilaterální komise a Bilderberského klubu a samozřejmě Aspen institutu, se bude mít co ohánět. Není druhého Čecha, který by se mohl pochlubit angažovaností ve všech jmenovaných institucích.
        Jan47
Aktuální komentáře
03.05.2024
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách