Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Sázky na úspěch Fedu a solární energetická cesta

Perly týdne: Sázky na úspěch Fedu a solární energetická cesta

03.06.2022 12:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle BofA nyní na měnových i akciových trzích rozhoduje sentiment, John Berger ze společnosti Sunnova míní, že řešením rostoucích cen energií mohou být residenční solární systémy. A investoři jeho byznysu podle něj nerozumí. Mike Vogelzang ze společnosti CAPTRUST zase míní, že je dobré mít sázky na to, že Fed se svou politikou uspěje. A také že je dobré využít poklesu valuací.

Rozhoduje sentiment: BofA tvrdí, že dolar se obecně pohybuje v závislosti na sentimentu rizika a to samé platí o akciích. V následujícím grafu banka porovnává vývoj kurzu dolaru ke koši měn a amerických akcií od poloviny roku 2020:

10
Zdroj: Twitter

Solární nepochopení a konkurence velkým utilitám: John Berger stojí v čele solární společnosti Sunnova a na CNBC vysvětloval, proč podle něj trhy „nerozumí fundamentu tohoto byznysu“. Sunnova je totiž „energetická společnost stejně jako třeba plynárenství. Měly by tak těžit z toho, že ceny energií jdou nahoru. „Nejsme internetová či technologická společnost“, dodal Berger.

Sunnova poskytuje rezidenční solární systémy a podle jejího ředitele může spotřebitel eliminovat budoucí růst cen energií právě tím, že investuje do takového systému. S tím, jak nabývají na popularitě elektromobily, se pak tento efekt může projevit i na ceně provozování motorového vozidla. Berger k tomu dodal, že poptávka po službách firmy roste a ta nyní generuje historicky nejvyšší tržby.

Expert zmínil negativní vliv cel na jeho odvětví. Dodal, že „tarify nikdy v historii nefungovaly“ a nyní tomu v USA není jinak. Měly by se jich tak co nejrychleji zbavit tak, „aby si spotřebitel mohl vybírat“. Za příkladný pak Berger považuje přístup guvernéra Floridy, který se „postavil na stranu solárních firem, protože nebude zvedat náklady za energie domácnostem tím, že poškodí jedinou konkurenci velkých utilit“. „Vláda musí jít z cesty“, uzavřel svůj projev Berger. CNBC doplnila jeho slova tím, že rezidenční solární systémy využívají v USA asi 4 % domácností, v Německu jich je 15 % a v Austrálii 20 %.

Ziskové výnosy a výnosy dluhopisů: Liz Ann Sonders v následujícím grafu ukazuje jeden z pohledů na valuaci amerických akcií. Jde o rozdíl mezi ziskovým výnosem (poměr zisků na akcii k cenám, tedy obrácené PE) a výnosem desetiletých vládních dluhopisů. Rozdíl jde vnímat jako relativní valuační měřítko – ukazatel atraktivity akcií ve srovnání s dluhopisy. Jeho současné hodnoty jsou z historického hlediska relativně nízko – ziskový výnos je ve srovnání s výnosy vládních obligací na poměrně nízkých hodnotách (PE vysokých).

11
Zdroj: Twitter


Valuační skepse: Mike Vogelzang ze společnosti CAPTRUST míní, že na akciovém trhu v USA vládne hluboká skepse ohledně příliš utažené monetární politiky a to se projevuje na valuačních násobcích. Na CNBC tvrdil, že více než 12 % firem z indexu Rusell 3000 se obchoduje s cenami nižšími než osminásobek zisků očekávaných pro příští rok. Minulý rok byla takových firem jen asi třetina.

Vogelzang podle svých slov chce mít ve svém portfoliu i sázky na to, že „Fed to udělá dobře“. Líbí se mu například Nextar Media, Williams – Sonoma, či Jefferies. Obecně hledá firmy, které mají zajímavou valuaci relativně k růstu, schopný management a dobrou alokaci kapitálu. Příkladem takové firmy může podle experta být právě Williams – Sonoma. Na její byznys sice může dolehnout útlum celé ekonomiky, ale to nemusí být podle investora důvod, aby se obchodovala s poměrem hodnoty společnosti k EBITDA na 4,2.

Jefferies je podle Vogelzanga investiční banka která získává podíl na trhu na úkor větších konkurentů a přitom její akcie nejsou nijak drahé. Podobné tituly pak lze podle něj vnímat jako levné call opce na to, že Fed se svou monetární politikou dosáhne úspěchu a nenastane recese. Na závěr pak investor v narážce na mediálně známé technologické investice společnosti ARK Invest dodal, že jím zmiňované tituly „v jejich portfoliu nikde nenajdete“.

Švýcarské hodinky letos jedou: V níže uvedeném obrázku vidíme sezonní vývoj exportů švýcarských hodinek. Do popředí vystupuje zejména propad vývozů během prvního pololetí 2020. Obvykle prodeje během roku rostou se znatelným propadem v srpnu a prosinci. Znatelně se odlišuje i vývoj letošního roku, ale tentokrát směrem nahoru:

13
Zdroj: Twitter

 

Čtěte více:

Photon Energy zdvojnásobila tržby. Přechází na prodej elektřiny za nyní vysoké tržní ceny
11.05.2022 17:55
Mezinárodní solární skupina s českými kořeny Photon Energy snížila v l...
Total kupuje podíl v Clearway Energy a expanduje na trhu obnovitelných energií v USA
25.05.2022 9:29
Francouzská společnost TotalEnergies se dohodla s investičním fondem G...
Aktualizovaný plán Bruselu může zvýšit výdaje za solár a větrnou energii
26.05.2022 15:51
Vestas, Wacker Chemie, SMA Solar. Toto jsou někteří z evropských produ...
Bloomberg: Problémy EDF s jádrem mohou zkomplikovat odklon EU od ruského plynu
27.05.2022 13:02
Problémy francouzské energetické společnosti EDF s jadernými elektrárn...
Rusko by mělo snížit těžbu ropy, aby dosáhlo lepší ceny, říká zástupce Lukoilu
30.05.2022 13:50
Rusko by mělo snížit těžbu ropy o 20 až 30 procent zhruba na sedm až ...
Míra inflace v eurozóně v květnu vystoupila na rekordních 8,1 procenta
31.05.2022 11:40
Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v květnu zrychlil na 8,...

Váš názor
  • Solár na střechu
    03.06.2022 13:30

    Zrovna před pár dny jsem to počítal, jaká je návratnost i za těchto cen elektřiny a s dotací. Nechápu, kde se berou různé PR řeči o návratnosti do pár let či dokonce pár měsíců. Nonsens. Ale možná, že to dělá jenom převis poptávky po solárech. I jen kit DIY vychází návratností na desetiletí. Ale možná, že to počítám blbě. Každopádně jako doplněk k elektřině ze sítě v rámci risku je to O. K., si myslím.
    Želvák Burzovní
    • Re: Solár na střechu
      06.06.2022 15:26

      Asi to počítáš dobře. Mám známého co využil i dotace a návratnost spočetl na cca 15 let a to by se mu nesmělo nic podělat na systému. Počítal to za nynější ceny kW plus, mínus. Nevím jak dlouho vydrží aku a měniče ale 15 let je typuji skoro maximum, pak přijdou další výdaje. Tak babo raď :o)
      karel777
      • Ne, jsem to počítal blbě
        06.06.2022 15:42

        Jsem si to tam zapomněl ještě vynásobit. Každopádně dle statistiky z elektráren 1kWp panely dají ročně asi 1MWh. Instalace od firem vychází asi na 30 tisíc za 1kWp panely s haraburdím okolo. Výkup je za max. 2,- za kWh teď. Cenu elektřiny bych nechal na těch 100 EUR za MWh plus to okolo. Takže při čistém prodeji elektřiny je návratnost cca 15 - 30 let (wau!). Pro vlastní spotřebu se to vrátí cca do 5 let. Když si člověk nainstaluje 5 kWp panely a bude to 50:50, tak by se mohl i do dekády snad vejít. Ale takové ty PR žvásty o měsících jsou nonsens. Nepočítám dotace a daně.
        Želvák Burzovní
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data