Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko je v platební neschopnosti, potvrdila ratingová agentura Moody's

Rusko je v platební neschopnosti, potvrdila ratingová agentura Moody's

28.06.2022 9:55, aktualizováno: 28.6. 12:45
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ruská federace je v platební neschopnosti, protože věřitelé nedostali na účet platbu úroků. Uvedla to mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service, která je jednou z autorit, která může takové prohlášení učinit. Moskva selhání u obsluhy zahraničního dluhu dosud odmítala s odkazem na to, že peníze odeslala, ale věřitelé je nedostali kvůli západním sankcím uvaleným na Moskvu.

Rusko mělo 27. května zaplatit úroky ze dvou emisí zahraničních dluhopisů v celkovém objemu zhruba 100 milionů dolarů (asi 2,3 miliardy Kč), ale věřitelé peníze nedostali. V neděli večer uplynula 30denní lhůta, kdy Rusko ještě mohlo sjednat nápravu.

"Dne 27. června, kdy skončila ochranná lhůta třiceti kalendářních dnů, neměli držitelé ruských dluhopisů platbu kuponů ze dvou emisí eurobondů za 100 milionů dolarů. To podle naší definice považujeme za událost selhání," uvedla v pondělí večer Moody's, z jejíhož oznámení citují zahraniční tiskové agentury. Další selhání při obsluze ruského dluhu podle Moody's lze ještě očekávat.

Kvůli sankcím, které západní státy na Rusko uvalily za jeho invazi na Ukrajinu, nemá Rusko přístup k mezinárodní finanční infrastruktuře, platby do zahraničí tedy nemůže dokončit. Rusko se tak ocitá v platební neschopnosti u závazků vůči zahraničí poprvé od bolševické revoluce před více než 100 lety.

Kurz rublu na mezibankovním trhu v Moskvě dnes dopoledne vykazoval mírný růst a dolar se prodával za 53,27 rublu. Ztrácel tak proti rublu asi 0,2 procenta. Podobně k euru si rubl připisoval 0,3 procenta na 56,13 rublu. Kurzy jsou ale do značné míry umělé a neodrážejí skutečnou nabídku a poptávku. Po invazi totiž Kreml zavedl omezení pohybu kapitálu a mimo jiné nutí exportně orientované ruské firmy povinně směňovat většinu získaných deviz na ruble. Teď se navíc blíží konec měsíce, kdy se platí měsíční zálohy daní, což poptávku po rublech zvyšuje, uvedla agentura Reuters.

usdrub 

Akcie na burze v Moskvě dopoledne vykazovaly podle hlavního indexu RTS denominovaného v dolarech pokles o 0,4 procenta na 1422 bodů. Index MOEX, který má stejné složení, ale je denominovaný v rublech, ztrácel 0,6 procenta na 2403 bodů.

Omezení pohybu kapitálu v Rusku je jedním z důvodů, proč si rubl v letošním roce vede ze všech měn ve světě nejlépe. Mimo jiné to pomáhá mírnit dopady platební neschopnosti na ekonomiku, které podle analytiků i tak nebudou velké. Rusko sice už nějaký čas nemá kvůli invazi přístup na mezinárodní kapitálové trhy, podle agentury Bloomberg si žádné peníze v dohledné době ale ani půjčovat nemusí, protože má vysoké příjmy z prodeje nerostných surovin, zejména ropy a zemního plynu.

Rusko od začátku sankcí opakuje, že peníze na zaplacení má a že je ochotno své závazky vůči zahraničí i nadále plnit. I proto nepanovala shoda v tom, zda se Rusko dostalo do platební neschopnosti, či nikoliv. Státy se do ní zpravidla dostanou tak, že buď nemají peníze, anebo nejsou ochotny zaplatit. Na Rusko se ale nevztahuje ani jedna z těchto podmínek. Čekalo se proto, až vynese verdikt některá z autorit.

Zda je země v platební neschopnosti, může rozhodnout například Mezinárodní sdružení pro swapy a deriváty (ISDA) se sídlem v New Yorku, často ale verdikt vynese některá ze tří uznávaných ratingových agentur. Vedle Moody's to může být ještě S&P Global Ratings a Fitch Ratings. Kvůli západním sankcím teď ani jedna z nich nemůže rating Ruska poskytovat, Moody's ale svůj verdikt k ruskému dluhu přesto vynesla, uvedl server časopisu Forbes.

Peníze, které Moskva věřitelům odeslala, kvůli sankcím uvaleným na Rusko neprošly přes mezinárodní vypořádací centrum Euroclear v Belgii. To zajišťuje hladký průběh zahraničních plateb. Peníze tak nyní leží v ruském centrálním depozitáři, kde teoreticky mohou být tak dlouho, dokud se spor mezi Ruskem a Západem nevyřeší.

Moskva neuznává, že je v platební neschopnosti. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov už v pondělí řekl, že Rusko platbu úroků odeslalo a pokud peníze nedorazily, mají se držitelé dluhopisů obrátit na západní clearingová centra, která odmítají platby z Ruska předat dál. "To není náš problém," řekl v pondělí Peskov.


Čtěte více:

Tržby firmy Nike překonaly odhady, zisk je ale kvůli uzávěrám v Číně slabší
28.06.2022 8:42
Největšímu světovému výrobci sportovního oblečení a obuvi Nike ve čtvr...
Valná hromada ČEZ dnes schvaluje dividendu. Čína zkrátila karanténu a evropské futures jdou do plusu
28.06.2022 8:54
Čína zkracuje povinnou karanténu pro návštěvníky ze zahraničí na deset...
Rozbřesk: Výrobní versus spotřebitelské ceny potravin
28.06.2022 9:10
Dechberoucí ceny pšenice a spol. jsou jak známo jedním z hlavních proj...
GfK: Nálada německých spotřebitelů je na rekordním minimu
28.06.2022 9:51
Nálada německých spotřebitelů je na rekordním minimu. Vyplývá to z prů...

Váš názor
  • Re: Josef Anděl
    28.06.2022 21:20

    REALNE mate pravdu, nyni nemaji. Ale za desitky let pametnici postupne vymrou po meci ci po preslici a opet se jejich narod nadechne. Protoze to tak k preziti narodu byt musi a jinak to nejde! Prikladem necht je historie -> cesky narod si nejlepe vybavi menovou reformu 1953 a jak je dnes cesky narod bohaty a cinorody! Nebo devalvace zlateho standardu az nakonec jeho zhrouceni -> Francouzi, Britove, Nemci a VSECHNY OSTATNI narody byly OKRADENY za denniho svetla, bez ohledu na uzavrene mezinarodni dohody (opakovaně), presto jsou zbyle narody pod spolkem G6 bohate a cinorode a co je v rovině MORÁLNÍ neobvyklé, neustale jsou LOAJALNI na zivot a na smrt prave tomu jednomu z nich, ktery je okradl. MORALKA zrejme mezi STRENGHTS lidskych vlastnosti patrit nebude, kdyz se jedna o PŘEŽITÍ naroda...
    Mudr.c
    • 1953
      29.06.2022 20:33

      Je to jenom můj názor, ale ona to nebyla měnová reforma tak, jak si to lidé představují. Prostě bylo nutné zrušit přídělový systém. Prostě ta měna neplnila základní funkci směny. Bylo to jako říci Pepíčkovi, že to, že těmi céčky může zaplatit za chleba, že to je jenom jako po té válce. Ty peníze, co ti lidé měli v kapse nebo v matraci, to bylo jako teď ten rubl. To bylo jako, že to má tu hodnotu, co si lidé myslí.
      Želvák Burzovní
  •  
    28.06.2022 20:50

    Fraška. Konec a účet za ní bude jaký? Kdo ho zaplatí?
    Ullsperger
    •  
      28.06.2022 20:55

      uz ho platime ;)
      Ai-kun
      •  
        29.06.2022 19:04

        zatím pouze zlehka, ve srovnání s tím co se rýsuje na obzoru vytrvalých úmyslů Západů páchat dobro.
        Ullsperger
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.