Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Několik poznámek k aktuálním údajům o hrubému domácímu produktu

Několik poznámek k aktuálním údajům o hrubému domácímu produktu

20.06.2002 16:35
Autor: 

Dnešní údaje o hrubém domácím produktu nedosáhly ani na ty nejvíce pesimistické předpovědi. Kromě obvyklého komentáře stojí za to pozastavit se nad několika zajímavými skutečnostmi.

Vývozní a dovozní ceny vs. deflátory

První poznámka se týká reálných údajů o dovozu a vývozu. Podle dat o zahraničním obchodu, dovozních a vývozních cenách lze spočítat, že reálně se vývoz zvýšil o 3,7% a dovoz o 1,4%. Podle údajů o hrubém domácím produktu se však vývoz reálně zvýšil pouze o 2,7%. Naopak zvýšení dovozu je vyšší, 2,2%. Nominální údaje ve statistice zahraničního obchodu a ve dnes zveřejněných datech jsou přitom stejné. Vysvětlení je v rozdílu mezi vývozními a dovozními cenami a deflátory použitými k výpočtu HDP ve stálých cenách. Vývozní ceny se v 1. čtvrtletí průměrně meziročně snížily o 5,2%, použitý deflátor však činí -4,3%. Dovozní ceny klesly o 7,7%, v HDP použitý deflátor činí 8,5%. Na první pohled nepříliš velký rozdíl však vede k významně jiným výsledkům. Pokud by použité deflátory odpovídaly průběžně zveřejňovaným cenám zahraničního obchodu, vzrostl by HDP meziročně nikoli o 2,5%, ale o 4,0%! Za zmínku stojí skutečnost, že v posledním čtvrtletí loňského roku byly ceny vývozu a dovozu shodné s deflátory použitými v HDP. Vysvětlovat horší výsledky HDP změnou základny, tj. zvýšením HDP loni v 1. čtvrtletí tedy nemá smysl, jsou-li pro projekce použity odhady prvních diferencí, tj. např. meziročních temp růstu jednotlivých složek. Odhady úrovňových dat přitom ztěžují ekonometrické komplikace při práci s nestacionárními časovými řadami.

Letadla a HDP

Jedním z nejvýraznějších kladných prvků mezi jednotlivými složkami HDP je zvýšení hrubé tvorby fixního kapitálu o 8,1% (meziročně). To by znamenalo vyšší přírůstek než ve 3. a 4. čtvrtletí loňského roku (6,8%, resp. 7,2%) Údaje o přímých zahraničních investicích a dovozu investičního zboží však ukazovaly spíše na zpomalení investiční aktivity. Jak vysvětlit tento rozpor? Klíčem jsou bitevní letouny L-159. Na zvýšení hrubé tvorby fixního kapitálu o 8,9 mld. Kč se totiž podílelo zvýšení investic ve vládních institucích o 4,2 mld. Kč, z toho zhruba 3 mld. Kč padly na nákup zmíněných bitevních letounů. A jak by vypadaly národní účty, kdyby se žádná letadla nekoupila? Hrubá tvorba fixního kapitálu by se nezvýšila o 8,1%, ale pouze o 5,4%. A zpomalení investic je na světě.

Zpomalení nebo zrychlení?

Pohled na meziroční změny HDP v posledních dvou kvartálech (2,7% ve 4. čtvrtletí 2001 a 2,5% v 1. čtvrtletí 2002) svádí k tomu, hodnotit současný ekonomický vývoj jako zpomalení hospodářského růstu. Nabízí se však alternativní pohled - použití mezikvartální anualizované změny. Tento ukazatel je např. v USA mediálně používanější než meziroční změna, na níž jsme zvyklí u nás. Tento ukazatel ukazuje na hospodářský růst v 1. čtvrtletí ve výši 2,3% a představuje zrychlení z 2,2%. Z tohoto úhlu pohledu česká ekonomika v 1. čtvrtletí nezpomalila, ale mírně zrychlila svůj růst.

Je to málo nebo moc?

Řada komentářů se jistě bude zajímat o to, zda je aktuální hospodářský růst adekvátní. Obtíž je v tom, jak definovat adekvátní hospodářský růst. Jedním z přístupů, jak se postavit k tomuto problému je teorie potenciální produktu. Potenciální produkt je zjednodušeně řečeno tak velký HDP, který nevyvolává inflační tlaky přetěžováním výrobních faktorů (např. snížením nezaměstnanosti pod její přirozenou míru, což by mělo za následek zrychlení růstu mzdově-inflační spirály). K odhadu potenciálního produktu lze použít několik metod. Ministerstvo financí ČR a ČNB používají metodu produkční funkce. Ve své poslední prognóze MF uvádí, že potenciální produkt v české ekonomice, zjištěný pomocí Cobb-Douglasovy produkční funkce, v posledním období meziročně rostl tempem necelých 3%, přičemž tento přírůstek akceleruje. Námi použitá jednodušší metoda Hodrick-Prescottova filtru ukazuje zhruba na 2,8% a pozvolnou akceleraci v následujících čtvrtletích. Aktuální výsledek je tedy pod možnosti české ekonomiky.

Co to znamená? Jedním z důsledků je přetrvávání mírné produkční mezery. Výrobní zdroje v české ekonomice by tedy mohly být využity více, aniž by to ohrozilo makroekonomickou rovnováhu. Produkční mezera je jedním z obvyklých parametrů reakčních funkcí centrálních bank. Existence záporné produkční mezery umožňuje, za jinak stejných podmínek, uvolnit měnové podmínky, např. snížením reálných úrokových sazeb. Pokud se podíváme na jiné parametry, podle nichž se orientuje měnová politiku, uvidíme, nulovou, případně mírně zápornou inflační mezeru (tj. rozdíl mezi prognózou inflace a inflačním cílem), rostoucí reálné úrokové sazby (ex ante i ex post) a nadměrnou reálnou apreciaci měny. Všechny parametry ukazují jedním směrem - k nižším úrokovým sazbám. Taková je šedá teorie. Uvidíme, jak aktuální stav a výhled vývoje české ekonomiky zhodnotí na konci července bankovní rada ČNB, která v té době bude rozhodovat o nových makroekonomických otázkách a měnové politice.

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m