Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Analýza: Posilování koruny a cena benzínu v ČR

16.03.2005 12:43
Autor: 

Tentokrát v našem focusu nenajdete zpracováno žádné výsostně makroekonomické téma. Namísto toho Vám nabídneme pohled na vývoj ceny významné české spotřebitelské komodity, do značné míry spoluurčovaný kombinací dvou faktorů: vývojem světové ceny ropy1 a měnového kurzu koruny. Zatímco turbulence prvního z faktorů ovlivňují predikce vývoje světového hospodářského růstu, druhý faktor má významný dopad na střednědobé perspektivy vývoje české ekonomiky. Pokusme se najít odpověď na to, jakým způsobem a v jaké míře se paralelní trendy růstu cen ropy a posilování koruny vůči dolaru promítly do maloobchodní ceny populárního českého automobilového benzínu Natural 95.

Pro zjednodušení budeme v naší analýze předpokládat, že na cestě od těžaře ropy ke konečnému spotřebiteli funguje pouze jeden mezičlánek, tzn. zpracovatel ropy a distributor/ři benzinu jsou jedna a tatáž osoba. Dále odhlédneme od dopadu daňových změn na cenu benzinu ve sledovaném období (X.2000-XI.2004). Pro zajímavost do našich úvah naopak zahrneme i protějšek českého Naturalu v „cenovém ráji“ automobilistů, ve Spojených Státech, tzv. Premium All Formulations Gasoline (PAFG).

Graf č. 1 znázorňuje vývoj dolarových prodejních cen surové ropy a PAFG v porovnání s vývojem korunové prodejní ceny Naturalu. Z grafu je patrné, že zatímco ceny prvních dvou komodit v listopadu 2004 oproti říjnu 2000 vyskočily o necelých 30 %, cena Naturalu naopak o necelých 10 % spadla.

Posilování koruny, které umožnilo udržovat u českých čerpacích stanic nízké ceny ve stejné době, kdy ceny u amerických pump rostly, bylo tak silné (za sledované období v průměru 23 %), že navzdory růstu dolarové ceny PAFG po jejím přepočtu na koruny dosáhl poměr ceny PAFG a Naturalu 95 v listopadu loňského roku rekordně nízké úrovně (48 %). Ještě v květnu 2001 činil tentýž poměr 68 % (viz Graf 2).

Jestliže dopad posilování kurzu koruny vůči dolaru na maloobchodní cenu Naturalu byl tak masivní, jak výše uvedené údaje naznačují, bude jistě zajímavé odhadnout, kolik by Natural 95 u českých čerpacích stanic mohl stát v případě, kdyby se byl kurz koruny vůči dolaru od října 2000 do listopadu 2004 neměnil. K této otázce se vrátíme vzápětí poté, co objasníme jiný zajímavý moment: totiž vývoj podílu ceny ropy na ceně benzínu v ČR a ve Spojených státech.

Již zběžný pohled na Graf č. 3 nám umožní formulovat podstatný závěr: v USA vedl vzestup cen ropy po lednu 2002 ke zřetelně silnějšímu nárůstu podílu ceny ropy na prodejní ceně benzínu než v České republice. Řečeno jinak: subjekt , který v USA z nakoupené ropy vyrobil benzin a distribuoval jej spotřebitelům, pocítil rostoucí ceny ropy ve svém zisku citelněji, než jeho protějšek v ČR, podnikající za štítem posilující koruny.

Vraťme se nyní k otázce, kolik by mohla být v České republice hypotetická cena Naturalu 95 v případě, kdyby se kurz koruny vůči dolaru od října 2000 do listopadu 2004 nezměnil. Předpokládejme, že český zpracovatel ropy a distributor benzinu v jednom by si přál udržovat podíl ceny ropy na ceně prodávaného benzínu na úrovni 20 % (tak jako tomu bylo v Grafu č. 3). Dále předpokládejme, že by ceny Naturalu nereagovaly na okamžité kolísání cen ropy, ale odvíjely by se od její průměrné ceny za předcházející tři měsíce. Výsledek výpočtu ilustruje Graf č. 4.

Fiktivní cenový vývoj znázorněný v Grafu 4 je zajímavý především pro svůj kvantitativní rozměr. Při konstantním měnovém kurzu koruny k dolaru by - ceteris paribus - řidiči platili u stojanů za Natural 95 na podzim 2004 nikoliv o 10 % méně, nýbrž o 50 % více než na podzim roku 2000! Díky posilujícímu kurzu koruny tedy čeští motoristé od listopadu 2000 do listopadu 2004 u čerpacích stanic „vydělávali“ (Natural 95 byl oproti počátku období v průměru o l4 % lacinější). Jak na tom byl ve stejné době český zpracovatel/distributor ropy? Ani na tuto otázku není těžké odpovědět. Zatímco produkt (Natural 95), zlevnil v průměru o 14 %, korunové náklady na ropu šly ve stejném období dolů v průměru o 31 % (dolarové o 8 %). Znamená to, že výnos plynoucí z průměrného posílení koruny vůči dolaru ve sledovaném období o 23 % v kombinaci s poklesem průměrné dolarové ceny ropy o 8 % (celkem 31 %) si mezi 2 Bylo by zavádějící, pokoušet se vyvozovat z Grafu č. 3 jakékoliv závěry o absolutní či relativní míře ziskovosti zpracovatelů a distributorů ropy v USA a ČR bez toho, abychom vzali v úvahu minimálně různé způsoby zdanění benzinu a firem v obou zemích.

sebe svorně rozdělili konzument Naturalu 95 ve výši 14 % a český dovozce/distributor pohonné látky ve výši 17 % (v součtu opět 31 %).

Tato krátká analýza je součástí měsíčního makroekonomický přehledu, který obsahuje rovněž informace o Polsku, Slovensku a Maďarsku. Makroekonomický přehled je pro uživatele stránek www.patria.cz k dispozici ke stažení ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data