Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

08.03.2005 11:51
Autor: 

Slovensko
Na dlhopisovom trhu bola relatívne pokojná atmosféra, výnosová krivka sme zmenila iba minimálne. Prišlo k miernemu poklesu výnosov pri jedno- a sedemročných splatnostiach. Pondelkové zníženie úrokových sadzieb sa na trhu neodrazilo, keďže bolo všeobecne očakávané. V strede týždňa prišlo k rastu výnosov o 4-5 bps na dlhšom konci krivky, v piatok sa však výnosy vrátili k predchádzajúcim úrovniam. Výnosová krivka dosahuje voči eurovej krivke pri niektorých maturitách dokonca záporný spread. V tomto týždni neočakávame na trhu žiadnu zásadnú zmenu, výnosy by mali zostať stabilné.

V pondelok sa konala aukcia štátneho dlhopisu SLOVGB 05/19, s kupónom 5,3 %. Celkový dopyt dosiahol 5,73 mld. Sk, pričom ARDAL akceptoval 3,69 mld. Sk. Priemerný výnos dosiahol 3,76 %, čo je výrazný pokles oproti 5,3 % z poslednej aukcie tohto bondu v septembri minulého roka. Po aukcii sa výnosy na trhu výrazne nezmenili, spread oproti eurovému benchmarku je v blízkosti nuly.

Polsko
Také na polském dluhopisovém trhu se v minulém týdnu projevil politický vývoj. V pondělí trh otevíral na hodnotách 5,38%, 5,44% a 5,52% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis a dále pokračoval trend poklesu výnosů z předchozího týdne, na jehož počátku stálo rozhodnutí výboru pro měnovou politiku změnit náhled na měnovou politiku. Pozitivní dopad na dění na trhu mělo zveřejnění snížení odhadu inflace ze strany výboru. Viceprezident centrální banky Rybinski se snažil zchladit náladu na trhu prohlášením, že snížení sazeb o 150bps, které očekává trh v tomto roce, by způsobilo v roce 2007 zvýšení míry inflace nad stanovené pásmo. Náladu na trhu zcela změnil premiér Belka, který oznámil, že ve čtvrtek vystoupí se závažným prohlášením. Trh začal spekulovat o možnosti rezignace celé vlády a předčasných volbách. Výnosy dluhopisů reagovaly silným růstem o 8-10bps. Spekulace ve čtvrtek ukončil sám Belka, když prohlásil, že nehodlá rezignovat a nálada na dluhopisovém trhu se opět zlepšila. A protože vystoupení člena výboru pro měnovou politiku Nieckarze se na trhu nijak neprojevilo, výnosy polských dluhopisů končily v pátek na úrovni 5,47%, 5,44% a 5,51% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis.

V tomto týdnu bude zveřejněn růstu polské ekonomiky v posledním kvartále loňského roku. Nečekáme, že by po jeho zveřejnění došlo na dluhopisových trzích k výrazným výkyvům. A protože žádná další významná data nebudou zveřejněna, budou polské dluhopisy spíše kopírovat vývoj na vyspělých evropských trzích. Není možné vyloučit, že někteří investoři se budou zbavovat části polských papírů vzhledem ke zvýšenému riziku konání předčasných parlamentních voleb.

Maďarsko
Maďarská výnosová křivka pokračovala minulý týden ve zplošťování, které však ne rozdíl od předchozích týdnů bylo charakteristické tím, že rostly výnosy v jejím středním a dlouhém segmentu. Důkazem toho, že nálada na trhu již není tak jednoznačně pozitivní byl i nepřesvědčivý výsledek čtvrteční aukce tříletého vládního dluhopisu, kde vinou nízké poptávky vládní agentu AKK snížila nabízený objem o 5 mld. HUF. Zde je třeba přiznat, že (ne)úspěch aukce částečně předznamenalo oslabení zlotého a polských dluhopisů, jenž bylo spojené s nárůstem tamní politické nejistoty. Na druhou stranu je ovšem třeba dodat, že maďarským dluhopisům se již do konce týdne nepodařilo (na rozdíl od polských trhů) vymazat ztráty, které v průběhu středy a čtvrtka utrpěly.

Tento týden je bohatý na makroekonomické události, přičemž pro trh dluhopisů bude klíčovým dnem pátek, kdy bude publikován výsledek inflace za únor a zahraničního obchodu za leden. Očekáváme, že data by měla mít mírně pozitivní dopad na ceny dluhopisů, a to podél celé křivky. Krátký konec výnosové křivky bude přitom po celý týden pozorně sledovat forint, resp. to jak daleko se EUR/HUF nachází od hranice intervenčního pásma. Jakýkoliv náznak posunu EUR/HUF k úrovni 240,01 bude doprovázen poklesem výnosů na krátkém konci křivky. Velmi pravděpodobnou odpovědí MNB na spekulativní atak forintu na horní hranici kurzového koridoru, by totiž bylo snížení základní úrokové sazby, učiněné na mimořádném zasedání MNB. Centrální banka by v takovém případě mohla oficiální sazbu snížit až o 100 bazických bodů na úroveň 7,25 %.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data