Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zahraniční obchod v říjnu - zpět pod nulu

Zahraniční obchod v říjnu - zpět pod nulu

06.12.2004 9:21
Autor: 

Komentář doplněn
Obchodní bilance vykázala v říjnu záporné saldo 4,1 miliardy korun po revidovaném přebytku 3,7 miliardy korun v září. Výrazně se snížila meziroční tempa růstu vývozu i dovozu. Vývoz meziročně stoupl o 16,6 %, dovoz o 15,1 %.

Loni v říjnu dosáhl schodek obchodní bilance 5,4 mld. Kč. Na první pohled se zdá být letošní říjnové číslo příznivější. Nicméně podle našeho odhadu se na poklesu schodku podepsaly necelými dvěma miliardami směnné relace. Reálné saldo se tedy meziročně mírně prohloubilo. Po pěti měsících reálného zlepšení míří obchodní bilance opět k hlubšímu deficitu. Podobně vypadá i výhled na listopad a ve 4. čtvrtletí se zřejmě nedočkáme kladného příspěvku k růstu HDP ze strany zahraničního obchodu.

Příznivě obchodní bilanci ovlivňuje zvýšení přebytku v obchodu stroji a dopravními prostředky. V říjnu činilo kladné saldo v této části bilance 14,6 mld. Kč, což je o 8,9 mld. Kč více než loni v říjnu. Důvodem je především vyšší vývoz telekomunikačních zařízení a výpočetní techniky.

Zářez do obchodní bilance ovšem učinily vysoké ceny minerálních paliv. Průměrná cena ropy v říjnu byla o 69 % vyšší než před rokem, ceny plynu stouply o 25 %. Zároveň se výrazně zvýšilo i dovážené množství těchto surovin. Výsledkem je prohloubení schodku o 3,5 mld. Kč na 8,3 mld. Kč.

Zpomalení tempa růstu vývozu a dovozu do značné míry souvisí s nižším počtem pracovních dní. Nicméně projevovat se již může i oslabení konjunktury v eurozóně. Špatné zprávy z Německa a zbytku eurozóny se začínají nepříjemně vršit. Krátký přehled posledních informací: Německá ekonomika vzrostla ve 3. čtvrtletí o 0,1 %, tedy výrazně méně než v předchozím čtvrtletí, kdy růst činil 0,4 %. Míra nezaměstnanosti v Německu v listopadu stoupla na 10,8 % z říjnových 10,7 %. Počet nezaměstnaných po stoupl o 7000 na 4,464 milionu, což je nejvíce od ledna 1998. Index aktivity ve zpracovatelském průmyslu eurozóny v listopadu klesl na 50,4 bodu z říjnových 52,4 bodu. Index podnikatelské aktivity v sektoru služeb v eurozóně v listopadu klesl na 52,6 bodu z říjnových 53,5 bodu a byl tak nejníže od loňského srpna. Index podnikatelské důvěry v Německu sledovaný institutem Ifo v listopadu klesl na 94,1 bodu z říjnových 95,3 bodu a dostal se tak nejníže od loňského září. Německé firmy hodnotí s větší skepsí jak současnou situaci, tak i své vyhlídky na příští půlrok. Index důvěry investorů institutu ZEW v listopadu klesl na 13,9 bodu z říjnových 31,3 bodu. Nižší byl naposledy před dvěma lety, tj. na začátku poslední recese německé ekonomiky.

Změna ekonomické situace na západ od našich hranic může být důvodem pomalejšího tempa růstu českých vývozů a hrubého domácího produktu v příštím roce ve srovnání s aktuálními odhady. Zároveň je nutné počítat se zahájením výroby a kolínské automobilce TPCA. Za celý letošní rok nadále počítáme se saldem 40 až 45 mld. Kč. Pro příští rok prozatím očekáváme schodek 50 mld. Kč.

David Marek, Patria Online


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů