Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konkurenceschopnost a zadlužování

Konkurenceschopnost a zadlužování

25.11.2004 12:38
Autor: 

Podle odhadů World Economic Forum, je česká ekonomika až 40. v konkurenceschopnosti na světě. To není příliš potěšitelné, navíc se v konkurenceschopnosti spíše zhoršujeme. Odhady WEF jsou opřené o statistiky i průzkumy názorů a poskytují zajímavý, i když samozřejmě ne jediný možný pohled na to, které státy mají největší potenciál těžit z globální konkurence.

WEF také odhaduje, do jaké míry vlády jednotlivých zemí hospodaří s vybranými daněmi, do jaké míry tyto prostředky vydávají na programy, které mají jasné určení a u kterých lze měřit efektivnost. Není divu, že česká vláda v tomto měření dopadla velmi špatně. Nic jiného se ovšem nedalo čekat v situaci, kdy žádné z ministerstev nebylo schopné v roce 2003 zodpovědět jednoduché otázky jaké jsou výdajové priority, jak měří jejich dosahování a jak oceňují náklady na dosažení svých priorit. Ministerstva mají totiž u nás jednu hlavní prioritu: přežít a zvětšovat se. A to se jim daří…

Ať už byly výsledky průzkumu WEF jakékoliv, rozlítily ministra české vlády pro místní rozvoj Jiřího Paroubka tak mocně, že WEF obvinil z nekompetentnosti a z averzi vůči české sociální demokracii. Mohlo by jít o běžný projev politické podezřívavosti, kdyby pan ministr nepoužíval nebezpečnou logiku alespoň v jedné z napadnutých otázek.

Jiří Paroubek totiž tvrdí, že česká rozpočtová politika nepředstavuje žádný problém, protože náš celkový vládní dluh je jen 23 % HDP a většina zemí má dluh podstatně vyšší. Za prvé, český vládní dluh koncem letošního roku bude okolo 40 % HDP. Za druhé, dluh české vlády roste nejrychleji ze všech evropských zemí. Za třetí, česká vláda utrácí peníze na výdaje, které naši konkurenceschopnost snižují a ne zvyšují. Důkazem může být náš pomalý ekonomický růst i v situaci masivního zadlužování. Naše dluhy jsou proto mimořádně kontraproduktivní: Dnes nám schodky nepomáhají a v budoucnosti nás jejich splácení bude brzdit.

Ministr, který prosadil, že vyhodíme oknem 1,5 miliardy na „novomanželské půjčky“ pro pět tisíc domácností, aniž by provedl alespoň základní odhad efektivnosti takového výdaje, by se o konkurenceschopnosti měl vyjadřovat pokorněji a nehledat ve všem své politické odpůrce.

Ondřej Schneider

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Nějak té analýze WEF nerozumím
    26.11.2004 10:38

    takže když se česká vláda zadlužuje a tím se prý zhoršuje česká kokurenceschopnost, tak to se budou hůře v zahraníčí prodávat české výrobky? To si snad děláte srandu, ne? A že český dluh roste nejrychleji ze všech evropských zemí? To snad také nemyslíte vážně. A co takové Slovensko? Jejich dluh dosáhl za 10 měsíců roku 2004 částky 42 miliard. Příjmy slovenského rozpočtu dosahují pouze 86% jejich výdajů. A to nemají v rozpočtu započítaný důchodový účet (důchodové a sociální pojištění). Když odečteme z českého rozpočtu důchodový účet, pak Česká vláda dosáhla do října schodku "pouze" 34 mld. kč a její příjmy dosahují 92% výdajů. Ať se to zdá být díky mediální masáži neskutečné, Česko hospodaří lépe než Slovensko. A to nemluvím o Maďarech, kteří jsou na tom s rozpočtem hůře než Slováci.
    Mirek Šejna
  • Ano nehorázné žití na dluh
    25.11.2004 18:07

    Ano Pane Schneidr máte plnou pravdu.A proto vaše žena podporuje v bankovní radě nízké úročení peněz a tak pokračuje nezodpovědné zadlužování celé společnosti.Jako hlavní regulátor ceny peněz už měl dávno zasáhnout a potrestat tu hrůzosrašnou nezodpovědnost našich politiků. Hlavně neříkejte otřepaný důvod že inflace je nízká a proto takové úroky.Už tak obrovský deficit v státním rozpočtu jsou inflační peníze co potom snižování cen čím dál nižší kvalitou zboží a další manipulace jak ve statistice tak na trhu samém dále pro statistiku manipulativně nastavená váha jednotlivých položek ve spotřebním koši.A špatná práce úředníků ČSÚ. Ano inflace je daleko větší.A proto vládní činitelé díky zmanipulované inflaci mají nízké úroky a mohou si půjčovat na dluhem koupený ekonomický úspěch.Radost z toho mají zahraniční vlastníci bank, které půjčují kde komu tim roste v ČR obrovský obchod pro ně samé. Lžeme si navzájem manipulujeme realitu.Je to naše mentalita.Kdo z toho teží jsou především zahraniční korporace.My máme dluh a oni zisk.
    Jaroslav
Aktuální komentáře
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Čína - Obchodní bilance, mld. USD
Enel SpA (03/24 Q1)
PL - Jednání NBP, základní sazba
Plug Power Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Prysmian SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
US Foods Holding Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
Warner Bros Discovery Inc (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Telefonica SA (03/24 Q1)
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.