Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komise stanovila podrobná pravidla pro uveřejňování vnitřních informací emitenta

Komise stanovila podrobná pravidla pro uveřejňování vnitřních informací emitenta

01.11.2004 12:42
Autor: 

Dne 20. října 2004 byla ve Sbírce zákonů publikována vyhláška Komise pro cenné papíry („KCP“) č. 536/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu („zákon“) v oblasti ochrany proti zneužívání trhu. Tato vyhláška zároveň zrušila vyhlášku č. 379/2004 Sb., o pravidlech nakládání s vnitřními informacemi.

Nová vyhláška blíže upravuje pravidla v oblasti ochrany proti zneužívání trhu v návaznosti na směrnici č. 2003/6/ES o zneužívání trhu. Vyhláška zejména podrobně vymezuje pojem vnitřní informace a stanovuje detailní pravidla pro uveřejňování vnitřních informací. Zde je vhodné připomenout, že podle zákona je za vnitřní informaci považována přesná informace, která se přímo nebo nepřímo týká investičního nástroje, který byl přijat k obchodování na regulovaném trhu členského státu Evropské unie nebo o jehož přijetí k obchodování na regulovaném trhu členského státu Evropské unie bylo požádáno, emitenta takových investičních nástrojů nebo jiné skutečnosti významné pro vývoj kurzu či jiné ceny investičního nástroje nebo jeho výnosu, přičemž tato informace není veřejně známá a mohla by poté, co by se stala veřejně známou, významně ovlivnit kurz nebo výnos tohoto investičního nástroje.

Jak dále ze zákona vyplývá, emitent je povinen každou vnitřní informaci neprodleně uveřejnit. KCP nyní ve své vyhlášce upravuje způsoby samotného uveřejňování. Především je podle vyhlášky nutné, aby emitent informaci uveřejnil v úplném znění na své internetové adrese, která musí být veřejnosti přístupná bez omezení a uvedená vnitřní informace musí být veřejně přístupná nepřetržitě 5 let. Současně musí emitent informaci uveřejnit, a to buď v úplném znění či odkazem na svou internetovou adresu, prostřednictvím hromadně a pravidelně navštěvovaného finančního serveru, který se zabývá šířením informací vztahujících se ke kapitálovému trhu (seznam těchto serverů uveřejní KCP ve svém Věstníku) nebo alespoň v jednom celostátně distribuovaném deníku popř. jako zprávu agentury zabývající se šířením informací o kapitálovém trhu. Informace musí být též neprodleně zaslána elektronickou poštou KCP.

Vyhláška též blíže specifikuje závažné důvody, pro které může emitent odložit uveřejnění vnitřní informace. Takový odklad ovšem musí být oznámen KCP na předepsaném formuláři a emitent musí oznámit, která opatření zavedl pro to, aby zabránil přístupu k informaci jiným osobám, než které ji nezbytně potřebují k řádnému výkonu svých funkcí v rámci emitenta včetně potřebného poučení těchto osob.

Mezi dalšími oblastmi, kterými se vyhláška zabývá, nalezneme například podrobnosti pro vedení seznamů osob, které mají přístup k vnitřním informacím, bližší podmínky, rozsah a způsob oznamování tzv. manažerských obchodů (tj. obchodů s osobami, které se podílejí na rozhodování emitenta), stanovení kritérií pro posouzení manipulace s trhem a podrobnější pravidla pro oznamování o podezření ze zneužití trhu.

I přesto, že vyhláška nabude účinnosti až dne 1. 1. 2005, lze všem osobám, kterých se týká, doporučit, aby věnovaly čas jejímu prostudování v dostatečném předstihu.

Lucie Votrubcová

Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data