Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zastaví vládní politika úbytek české populace?

Zastaví vládní politika úbytek české populace?

14.10.2004 17:06
Autor: 

Není žádnou novinkou, že porodnost v České republice (Československu) je na sestupu už řádku let. Od roku 1989 se počet živě narozených dětí snížil o 28 %, přičemž v letech 1998 a 1999 dokonce poklesl pod 90 000. To je méně než 50 % ve srovnání s polovinou 70. let, tedy období "husákovského baby boomu", kdy se rodilo i nad 190 tisíc dětí ročně. Počet dětí na jednu ženu je v ČR jeden z nejnižších na světě.

Důvodů, proč od sedmdesátých let porodnost stabilně klesá, je jistě mnoho a sociologové si tímto problémem lámou hlavu už delší dobu. Od druhé poloviny devadesátých let se ale čím dál více začíná mluvit také o ekonomických důsledcích nízké porodnosti, zvláště pak v kombinaci s prodlužujícím se věkem obyvatelstva.


Zdroj: ČSÚ

Jednou z nejdůležitějších oblastí, kde jsou ekonomické důsledky snižujícího se počtu dětí vidět, je penzijní systém. Spolu s tím, jak se prodlužuje život obyvatel, se mění struktura celé společnosti. Počet ekonomicky aktivních lidí připadajících na jednoho důchodce se snižuje. Tím, jak se mezi "pracující" přidávají stále slabší ročníky, se pak situace hrozí s postupem času výrazně zhoršit. Ve státním rozpočtu se ale negativní vliv tohoto trendu projevuje už několik let a několik let už probíhají diskuse o podobě důchodové reformy.

Prozatím jsme se dočkali úprav penzijního systému, které udrží důchodový účet nad vodou několik dalších let. Bez dalších změn se od poloviny příštího desetiletí bilance začně propadat do hlubokých deficitů. Na tento problém kromě Patrie upozorňuje například také ratingová agentura Standard&Poor’s. Právě kvůli neustálému odkládání reformy penzí klesá České republice rating.

Měnící se struktura společnosti se samozřejmě neprojevuje jen v důchodové oblasti, podobně i zdravotnictví je citlivé na proporci starých lidí, kteří z něj čerpají nejvíce prostředků. Vliv stárnutí populace se bude projevovat i v dalších oblastech sociálního systému.

Negativní vliv na rozpočty probudil zvýšený zájem o stárnutí společnosti a vlády začaly více přemýšlet o ovlivnění tohoto trendu. Z pochopitelných důvodů nelze kroky směřovat ke snižování počtu důchodců, pozornost si tak vyžádala opatření na podporu porodnosti.

Příčiny nižší porodnosti z oblasti sociální přirozeně přišly s transformací společnosti, hovoří se o odkládání založení rodiny na pozdější věk, posunu v prioritách od početné rodiny ke kariéře atd. Na druhé straně jsou zde faktory jako dostupnost bydlení, materiální zabezpečení rodiny s malými dětmi, diskriminace na trhu práce z důvodu "rizika mateřství" a jistě mnoho dalších. Je to právě druhá skupina faktorů, na niž se zaměřují reformy současné vlády:

V souvislosti s bydlením plánuje ministerstvo pro místní rozvoj zavést novomanželské půjčky až do výše 300 tisíc korun. Půjčky by měly zvýhodněnou úrokovou sazbu a získat by je mohli lidé do 36 let. Z fondu bydlení by příští rok měly jít na pořízení bytu pro mladá manželství prostředky ve výši 1,5 miliardy Kč. Vláda chce také zvýšit podporu hypoték. Ministr Paroubek navíc nedávno naznačil možnost dotací na úrokové splátky, pokud si rodina vezme komerční úvěr na bydlení.

Z oblasti sociální jsou tu přídavky na dítě. Podpora začíná už před narozením dítěte, budoucí matka může získat prostředky na zajištění sociální situace dítěte. Po jeho narození pak matka dostane porodné 8 450 Kč. Tato částka progresivně roste vzhledem k počtu narozených dětí (za trojčata už dostanete 50 700 Kč). Těžko to vnímat jako motivaci k vícenásobným porodům, fakt je to ale zajímavý. Na dítě pak jeho rodiče mají možnost získat další řadu příspěvků od přídavků na dítě po dopravu nebo sociální přídavek. V rámci podpory mladým rodinám se pak hlavně ze strany sociální demokracie hovoří o návrhu celoplošných přídavků na dítě.

Rodiče také podle vládních návrhů v budoucnu budou moci uplatnit výpočet daně ze společného základu nebo získat daňovou slevu na dítě - ta by měla nahradit předchozí odpočitatelnou položku na dítě.

MPSV se mimo to zaměřuje na podporu rodičovství také z jiné strany: Existují zde programy na podporu přednášek a kurzů připravující snoubence a mladé lidi na manželství nebo na podporu poradenství pro ženy a dívky, které nechtěně otěhotněly.

Výčet všech oblastí, kde se stát angažuje v zájmu zvýšení porodnosti, je na první pohled široký. Na druhé straně je zde samozřejmě otázka, jak jsou všechny ty dotace a podpory dostupné, a hlavně, zda jsou dostatečné a jestli vůbec směřují do těch oblastí, které mladé páry považují za důležité při rozhodování o "pořízení" dítěte. Zajímá nás Váš názor.

Může vláda zastavit úbytek české populace?

Hlasovat a diskutovat o tématu můžete ZDE.


Váš názor
  • Kozino+, názor je to zajímavý,
    15.10.2004 11:06

    ještě než by byl zaveden, je potřeba řádně lidem platícím daně celý život, proč na jejich penze není nebude, když příslušníci ozbrojených složek budou mít penze v takové výši, která přesahuje výdělky mnoha výdělečně činných a řádně pracujících.
    Michal
  • Může
    14.10.2004 17:39

    Například může zrušit dotace na penzijní připojištění, osamostatnit "průběžné" státní penzijní pojištění, navázat výši penzí pouze na výši prostředků vybraných v rámci povinného pojištění... sdělit lidem, ať se na stáří zajistí podle své volby a upozornit je, že z dlouhodobého pohledu jedno z mála relativně bezpečných zajištění poskytují vlastní děti. Případně může část penze navázat na odvody dětí tak, aby člověk který vychoval 4 děti které mají příjmy ve výši 4 násobku průměru pobíral podstatně vyšší penzi, než člověk, který děti nemá, nebo vychoval jen 6 permanentních nezaměstnaných... Ne, tohle nemá šanci projít. Dojičů je mnoho a rádců, kteří se klepou na peníze z paternalistickým státem nařízené povinného penzijního fondového letadla neméně.
    Kozina+
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university