Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie ČEZ nyní vs. Nasdaq v letech 1999-2000 … podobnost čistě náhodná?

Akcie ČEZ nyní vs. Nasdaq v letech 1999-2000 … podobnost čistě náhodná?

13.10.2004 15:05
Autor: 

Výše uvedený názor (byť v mírně modifikované podobě) byl včera odpoledne součástí agenturní zprávy, která meditovala nad důvody posledního růstu českého kapitálového trhu. Jak se dalo poměrně úspěšně předpokládat, daný názor vzbouřil v diskusních koutcích vlnu emocí, která pro autora tohoto výroku vyzněla všechno jenom ne pozitivně.

Nikomu nelze upřít právo na podobný názor, v zájmu objektivity by navíc nebylo od věci podívat se na jednotlivá fakta střízlivýma očima.

Když se na věc podíváme z grafické stránky, nelze popřít, že vývoj grafu indexu Nasdaq 100 v období 10/98 – 10/99 velmi připomíná chování akcií ČEZ v období 08/03 – 08/04 (stejně jako v případě Nasdaq de facto přesně rok). Prudká akcelerace růstu indexu Nasdaq v období 1/99 – 03/00 koresponduje – minimálně prozatím – s chováním akcií ČEZ od konce srpna letošního roku do současnosti. Až potud nelze autorovi nic vytknout. Dá se samozřejmě namítat, že Nasdaq je index zatímco ČEZ je akcie, že je jiná doba, že se investoři již poučili apod. Nechci a nebudu vyslovovat soudy, zda akcie ČEZ dopadne jako Nasdaq nebo ne – to ukáže čas.

Druhým bodem, možná o poznání závažnějším, je sentiment a celková nálada okolo akcií ČEZ. Ta opravdu konec dvacátého století připomíná se vším všudy:

* Inflace analýz od bank, které se ČEZ nikdy nezabývaly. Jenom za poslední měsíc se na investory snesly analýzy od bank jako UBS AG (iniciace doporučení na ČEZ) a Deutsche Bank AG (iniciace doporučení na ČEZ). Nechci nijak zpochybňovat kredibilitu daných bankovních domů, ale v mnoha případech uvedené analýzy obsahovaly poměrně zásadní chyby (záměna CZK a SKK v případě SE). Nic proti optimistickým cílům, ale odhady hospodaření ČEZ jsou v minimálně jednom případě hodně nad očekáváním samotného managementu (který nikdo z neznalosti vlastní firmy asi nepodezřívá). Navíc, srovnávat ČEZ s největšími evropskými utilitami je minimálně diskutabilní.

* Kdo není v ČEZu, je proti nám Optimismus, zejména drobných investorů, dosahuje ve vztahu k akciím ČEZ téměř extatických hodnot. Zcela pochopitelně – od začátku roku se akcie „okotily“ o 89 %, od poloviny roku 2003 je to dokonce o 144 %! Přesto snaha některých investorů „ospravedlnit“ si ceny jako 360 Kč, 400 Kč nebo 500 Kč však zavání opravdu nemístnou euforií. Proti fundamentu ČEZ nelze v tomto okamžiku namítnout nic – všechno má ale svou cenu.

* Cílové ceny byly téměř dosaženy. Počítejte se mnou: ING Financial Markets – roční cílová cena 279 Kč, Wood&Co. – 296 Kč, Deutsche Bank AG – 295 Kč, UBS AG – 285 Kč (ve všech případech je zdrojem Bloomberg LP). Při stávající tržní ceně 277 Kč nabízí akcie (vezmeme-li v úvahu nejoptimističtější odhad cílové ceny 295 Kč) cca 6 % růstový potenciál. Navíc lze s velkou pravděpodobností očekávat, že raketový růst posledních týdnů povede ke snížení některých doporučení – ne kvůli změně fundamentu, ale prostě a jednoduše kvůli nižšímu růstovému potenciálu ve vztahu k určené cílové ceně. Samotné cílové ceny pravděpodobně zůstanou beze změny.

* Jak reálný je růst celého trhu sám o sobě? Zatímco západní Evropa a Spojené státy letos co do výnosnosti svých burz v zásadě živoří, Praha si (měřeno indexem PX-D) polepšila o 35,37 % (38,32 % při reinvestici dividend). Podíváme-li se kolem sebe a jukneme-li do novin, těžko najdeme mnoho důvodů k takovému optimismu. Co když kupují zahraniční investoři ČR jenom proto, že prostě nic lepšího nemají?

Závěrem gratuluji těm, kteří v akciích ČEZ vydrželi až do dneška a doufám, že je nic podobného jako kolaps Nasdaq v roce 2000 nepotká (alespoň do Vánoc ne).

Petr Žabža, Patria Direct

Poznámka redakce www.patria.cz (15.10., 15:33 hodin): (1) autoři ze společnosti Patria Direct nejsou analytici, ale obchodníci, (2) sloupek investora je subjektivní názor autora - esej, která rozhodně nemá ambice být jakýmkoliv doporučením a nemusí vyjadřovat oficiální názory skupiny Patria, (3) investiční doporučení společnosti Patria Finance na akcie ČEZ v současné době neexistuje, titul je "under review", (4) redakce www.patria.cz je vděčná autorům komentářů, že oživují svými názory akciový trh v ČR a jsou ochotni publikovat na stránkách finančního portálu, (5) redakce www.patria.cz děkuje svým čtenářům za věcné a sofistikované názory.


Váš názor
  • info
    18.10.2004 11:02

    nesmyslne srovnavani indexu s akcii muze znamenat jednju vec: patrie ma vetsi order na prodej, tak zacina predikovat pokles. diky za info, pane zabzo
    trabant
  • lobista Večerek a ČEZ ?
    17.10.2004 22:10

    Večerek pracuje pro státní firmu ČEZ a ze své kreditní karty letos zaplatil Kořistkovi dovolenou, řekl dnes Tlustý ....
    Dan
  • technologie a energie ?
    17.10.2004 17:31

    Nic proti názorům pana Žabži. Klidně ať si jako fyzik píše co chce. Mám ale dojem, že svým komentářem na stránkách Patria Online alespoň trochu tuto společnost reprezentuje. Pak je pro mne velkou záhadou jak může tato společnost na svých stánkách prezentovat komentář svého zaměstatnance na tak "slabé" úrovni. Dá se srovnávat růst evrospkého energetického sektoru v roce 2004 s růstem technologického Nasdaq v roce 2000? Už jen porovnávat energetický a technologický sektor je velmi pochybné !
    M.
  • ČEZ a Balkán
    17.10.2004 11:25

    V té euforii na čezu již jaksi tradičně zapadla informace, že koncem minulého týdne byla celá balkánská jihovýchodní Evropa opět připojena k evropské energetické soustavě. Od časů zahájení války v bývalé Jugoslávii je tam tedˇ opět energie dostatek. Čez vždy tvrdil, že je tam energie málo a zdůvodňoval tak i svoji akviziční politiku v této oblasti. Tedˇ se tam tedy v tomto ohledu situace změnila a stabilizovala.
    td
  • Precte si to poradne!!!
    16.10.2004 14:02

    Mnoho dotcenych tu napada autora clanku (ne analyzy!) jen proto, ze vznesl tema k diskusi. Vetsina z nich si ale zrejme precetla jen nadpis, jinak by totiz svou snusku uboze ukrivdenych vypadu z ust nemohla vypustit. Cituji autora "Dá se namítat, že Nasdaq je index zatímco ČEZ akcie... nechci vyslovovat soudy, zda ČEZ dopadne jako Nasdaq ... nechci zpochybňovat kredibilitu daných bankovních domů... gratuluji těm, kteří v akciích ČEZ vydrželi ..." CEZ je skvely titul s kvalitnim fundamentem, nicmene, soude dle ohlasu clanku, v tuto chvili jiz prekoupeny "roztresenymi". Pane Zabzo nic prevratneho jste nerekl, ale, ac to zrejme nebylo zamerem, reakce na vas clanek mnoha lidem otevrou oci. Jen tak dal...
    Whisperer
  • autorům společnosti Patria Direct
    16.10.2004 2:34

    Mohli byste být prosím tak laskaví a zkusit zjistit u Vašich kolegů z Patria Finance, co je tedy důvodem již více než 6měsíční neexistence investičního doporučení na společnost ČEZ a proč je tento titul jako jediný ze systému SPAD stále "under review"? Děkuji.
    nechápající
  • protože to není analytik!!!!!!
    15.10.2004 16:38

    Pan Žabža totiž není analytik Dardo! Tak jsi od něj žádnou analýzu číst nemohl!!!
    znalec
  • Správně, není
    15.10.2004 16:29

    ja teda od tohohle človeka neviděl analýzu eště asi nikdy, kdyžtak mně opravte... (dále viz francek)
    Jaroslav Darda
  • Helejte se, koukejte se, jedna pani povídala ..
    15.10.2004 15:53

    Tak bych asi psal já - diletant, pokud bych chtěl mást ostatní. Investoři a spekulanti čekají od analytiků něco jiného, totiž analýzu. Váš článek pane Žabžo, který by dobře zapadl do Blesku, jí rozhodně není.
    .Pepé
  • analyza
    15.10.2004 15:38

    videl nektery z vas kriklounu nekdy nejakou analyzu? jakoukoliv, protoze tohle neni analyza, ale jen nazor, dementi!!!.-)
    francek
  • Agresivita
    15.10.2004 15:13

    těch, co neprodali na 280, nemusí být tak velká, jako u těch co prodali na 140, ;-)
    Bad+
  • Můj názor
    15.10.2004 15:12

    Přečetl jsem si téměř všechny názory k článku pana Ž. Je docela zajímavé sledovat jaké (+ i -) emoce u většiny z Vás vyvolal. Myslím ale, že docela zbytečně. Buďme rádi, že se prostřednictvím internetu dostáváme (a to velmi rychle) k různým informacím. Vše závisí jen na tom, jak máme vyvinutý 6. smysl, který nám pomůže se zorientovat, vyhodnotit je a využit. Proto považuji i příspěvek p. Ž. za střípek do celkové mozaiky.
    .JR
  • Žabža nyní vs. Radio Jerevan....podobnost čistě náhodná?
    15.10.2004 15:08

    Vůbec se zabývat porovnáváním indexu Nasdaq a cenou akcie ČEZ a snažit se hledat souvislosti mezi nimi může znamenat pouze skutečnost, že se p. Žabža buď zbláznil, nebo v tom pro kariéru analytika fin. trhů horším případě lže,jako když Rudé Právo tiskne. A to je zcela evidentně účelem jeho článku, který neřeší současný a budoucí předpokládaný stav firmy na základě fin. ukazatelů a událostí již proběhlých i očekávaných (více v příspěvku čf). Jsem opravdu překvapen, jaké relevantní argumenty zde zazněly. Pane Žabžo, to bylo opravdu slabé.
    čolek
  • Vyborne, to je znamka toho, ze...
    15.10.2004 14:30

    Z agresivity reakcí na tento článek spíše mluví strast těch co neprodali na 280 Kč. Nebojte ono se to vrátí, jednou....
    Mr. Badman
  • Neuveritelny
    15.10.2004 14:08

    Vazeny pane, precetl jsem si vas elaborat jen proto, ze za posledni tri roky zjistuji k deni kolem CEZu jakoukoliv informaci. Pred dvema lety jsem se rozhodl o CEZ investovat a vzhledem k tomu, ze neverim vasim doporucenim je doted drzim. Jsem velmi zklamany, ze Patria muze neustale nahlizet na akcii CEZu s takovym despektem a mast predevsim laickou verejnost svymi nazory. Nechapu, proc se nesnazite sehnat opravdu schopneho analytika na problematiku CEZ. Po neuspechu pana Soustruznika, jehoz target jsme mimochodem prekonali uz o 100%, kdy se na tomhle chatu mazali prispevky a nazory prispevovatelu, jejichz informace se nasledne ukazali jako presne, se snazite opet mast verejnost. Kdyz si srovnam uroven prispevku autora a nekterych prispevku pana CF, tak se ptam, zda je vubec mozne, ze se bavi o stejnych akciich. Cas opet ukaze, kdo mel pravdu....bohuzel nekteri na to doplati...
    Nastvany
  • Hloubka myšlenky
    15.10.2004 14:08

    Ta myšlenka ti bude připadat ještě hlubší, až začnou ti samí zahraniční investoři ČR prodávat. To se pak budeš divit a dáš panu Ž. zapravdu.
    Stašek
  • Ne Čez, ne Čez...
    15.10.2004 14:03

    Nechme pana Žabžu napokoji, ať si Patria prodává klidně čezy dál, vždytˇ jim v tom nikdo nepomůže, nebo snad jo?
    jouda
  • Sám se znemožnil
    15.10.2004 13:58

    "Co když kupují zahraniční investoři ČR jenom proto, že prostě nic lepšího nemají?" Bože můj, jak hluboká myšlenka!
    Antal
  • Čez, čez,....
    15.10.2004 13:46

    Nechte pana Žabžu napokoji a kupujte si klidně čezy dál, vždytˇ vám v tom snad nikdo nebrání, nebo snad jo?
    patriot
  • Dotaz pro ČF
    15.10.2004 13:38

    ČF, k tvé argumentaci ohledně vývoje cen energie: opravdu se domníváš, že ceny v ČR budou stoprocentně kopírovat zahraniční vývoj . Prozatím to vypadá, že tu stále není politická vůle ani k tomu 11% zvýšení cen v příštím roce. Dík V
    Vladimír
  • Pane, jo! Kdo toho zbytečného chlapa platí?
    15.10.2004 13:36

    Jak může srovnávat energetickou firmu s firmami a indexem NASDAQ? Když zjednodušení, tak alespoň srovnat s energetickými indexy na US trhu! Tam je jasná korelace: průdký růst o 90% stejně jako růst ČEZ. Eletřina je substituent zdrojů, a jestliže ty rostou, tak není divu, že roste ČEZ. Pokud dojde ke korekci, tak tehdy, když bude korigovat ropa, topné oleje atd. A to se ještě dlouho nedočkáme. Euforie domácích malých investorů z tohoto růstu u ČEZu je pak pochopitelná, ale méně už je pochopitelné, že se touto euforií řídí ve svých úvahách analytik Patrie. Buď je to hlupák, nebo je to záměr. Obojí není dobrou známkou Patrie.
    pysk
  • Re: Kdo jde s Patrií, jde proti sobě
    15.10.2004 13:26

    Jasne, a vstanou novi bojovnici, aneb Radiopartyzani vzdavaji boj o 600 Kc a hlasi takticky presun do CEZ... :-)
    Partyzan
  • Výborně! Je to známka toho, že parta vystřílela prach!
    15.10.2004 13:23

    Kdyby měla ještě co prodávat, tak by nemohla tak amatérskou a nepodloženou paralýzou přijít na trh! Parta zřejmě sama čeká, že za ní přijdou klienti s orderem především na nákup, takže v přechodném období šíří blbou náladu, aby její výběry příliš nezvedly cenu! Díky Žabko za návod k mému chování. Ještě něco koupím.
    just
  • Kdo jde s Patrií, jde proti sobě
    15.10.2004 13:14

    Ten člověk je snad oživlý dinosaurus, nebo zombie. Kde je jejich aktuální analýza a doporučení na ČEZ? Reflektovali již snad to, že jde již o JINÝ ČEZ než před rokem? Že jde o společnost vertikálně budovanou, že získala distribuční společnosti v ěsku i v Bulharsku. Chápou vůbec, že investoři neinvestují dokonce ani do dnešního ČEZu, ale do budoucího. Takového, který bude dodávat do propojené sítě EU, který bude provádět nové akvizice, takového, který bude středem pozornosti dalších a dalších investorů? Lot se bude štěpit, přijdou noví malí akcionáři z Česka; likvidita je enormní, přijdou noví silní akcionáři ze zahraničí; o zájmu o akvizice státního podílu ani nemluvě. Mimochodem, pane Žabžo: "KOLIK PROCENT Z TRŽNÍ KAPITALIZACE SPOLEČNOSTÍ KOTOVANÝCH NA TRHU NASDAQ PRIVATIZOVALA AMERICKÁ VLÁDA"? He?
    posel
  • No to je parádní mystifikace!
    15.10.2004 13:02

    Kde jste byli se svými úvahami, když ČEZ letěl z 200 na 280? Já jsem dal na vaše doporučení 140 a přišel jsem o největší příležitost v životě, když jsem při 200 prodával. Teď se růst zastavil a naráz je tu spousta odborníků na vysvětlování, proč by to již výše nemělo jít. Když to půjde nahoru, Patria zase zmlkne. Když to půjde dolů, nebo bude stagnovat, Patria bude volat, my jsme to říkali. Proč jste nevarovali při 220? Nakupovali jste pro klienty a určitě jste je nevarovali, páč byste přišli o kšeft. Teď potřebujete pro jiné klienty srazit cenu a prodávat, tak bude váš hlas slyšet. Pokud by měla KCP přijít s kontrolou analýz, tak byste měli být první na řadě.
    Prion
  • To snad ne
    15.10.2004 12:28

    Pane Žabžo, jako komentátor velmi dobré, protože jste nastavil zrcadlo do protisměru a probudil jste reakce. Jako zdroj analýzy či argumentů však jste se minul až se nabízí otázka zdali by pro Patrii nebylo lepší Važe výměna s čf.
    Fr.
  • Liberalizace
    15.10.2004 12:22

    A jak je ČEZ připraven na liberalizaci trhu s elektřinou v příštím roce a v dalších letech?
    George
  • Opravdové plácání bez jakýchkoli smysluplných argumentů
    15.10.2004 9:20

    1) čez podniká na trhu s významnou "komoditou" elektrickou energií a stal se v rámci této komodity významnou evropskou společností (exportér č. 2). Ceny elektrické energie se v poslední dva a půl roku na evropských trzích zvýšily o více než 50 %. Reálně obchodované futures na dodávky elektřiny ukazují nadále velmi slušný růst cen elektrické energie i pro další období. Růst cen souvisí s narůstající spotřebou el. energie v Evropě a výraznou potřebou Evropy investovat v budoucnu do nových zdrojů výroby. 2) ceny elektřiny v ČR i přes růst posledních dvou let jsou nadále nízké a to i v porovnání se Slovenskem, Maďarskem a Polskem. Potenciál růstu cen v ČR přetrvává. 3) ČEZ jako jedna z mála energetických společností v Evropě uvedl v tomto období do provozu nový instalovaný výkon 2000 MW schopným dodávat až 14 TWh elektřiny ročně 4) ČEZ díky skladbě zdrojů (stabilní nebo jen velmi pozvolně rostoucí palivové náklady) a nárůstu prodejních cen výrazně zvyšuje a bude zvyšovat provozní marži ! 5) kromě toho čez po investičně náročném období v letech 1995 až 2001 (roční investice až 25 mld. Kč ročně) prochází obdobím investičně nenáročným kdy investuje (nekonsolidovaně) ročně 6 - 7 mld. Kč. 6) zvyšující se provozní marže a nízké investice do HIM znamenají obrovský nárůst volného cash flow. 7) volné cash flow může čez použít na splacení dluhu (čez jedna z nejméně zadlužených energetik v Evropě), poř. výplatě akcionářům nebo na akvizice 8) čez se stal velmi atraktivní kromě nárůstu provozní marže, tvorbě vysokého volného cash flow i konsolidací s REAS (přístup ke konečným zákazníkům) 8) čez se stal tržní kapitalizací free float a denní likviditou nejvýznamnější společností na PSE a na těchto úrovních dohnal a v některých případech i předehnal srovnatelné evropské společnosti 9) na růstu cen elektrické energie profitují nejen akcie ČEZ ale také celý evropský energetický sektor (růst akcií E.ON, RWE, ENEL a dalších) Rychlý a nemalý růst cen akcie ČEZ je způsoben výše uvedenými faktory. Kdo chce a umí to, ten si to velmi jednoduše dokáže spočítat. Ostatním zbývají bohužel jen "argumentačně chabé" scénáře o Enronu a porovnávání s bublinou Nasdaq v roce 2000.
    čf
  • Temelín
    14.10.2004 21:29

    No je pravda, že když poslední dobou Temelín často kvůli různým závadám stál, tak to nikomu moc nevadilo, jenom tradičně Rakušákům.
    Jarda
  • Zprávy na ČEZu
    14.10.2004 18:55

    Když se podíváte na načasování a interpretaci zpráv na ČEZu, tak dojdete k jednoznačnému zjištění, že drtivá většina vyznívá jako pozitivní a co by pozitivně nevyznělo, o tom se raději moc nemluví. Často se opakují staré informace, které se objeví vždy v někaký "vhodný" okamžik. V tomto je největším přeborníkem pan ministr Urban, jehož výroky a načasování jsou skutečně úchvatné. Management ČEZu včetně generálního ředitele také nezůstává pozadu, ale tam je jednoznačná motivace jejich manažerskými akciemi. Příkladem je například rozhovor pana Romana ve Financial Times, že pro ČEZ jsou Slovenské elektrárny strategickou investicí a může si dovolit tuto akvizici přeplatit. Když však privatizační komise doporučila ENEL, pan Roman otočil o 180 stupňů a dokonce se odkazoval jak dopadl ENRON. Následovaly další tiskové konference ČEZu v Praze a Bratislavě a vyjádření, že budou o SE bojovat do roztrhání těla. Nedivím se ministru Ruskovi, že ho tento způsob boje patřičně znechutil.
    Noname
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university