Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Osmdesát nebo devadesát? A není to jedno?

Osmdesát nebo devadesát? A není to jedno?

17.09.2004 12:00
Autor: 

Řeč je o schodku státního rozpočtu v příštím roce. Neústupnost šéfa KDU-ČSL Miroslava Kalouska přinutila ministra financí škrtnout z plánovaného deficitu 10 miliard korun. Aktuální stav vyjednávání o rozpočtu však berme s rezervou. Proces škrtání bude pravděpodobně strastiplný a s nejistým výsledkem. Zatímco například dnešní dohoda předpokládá úspory v sociální oblasti, návrh na změnu životního minima a sociálních dávek připravovaný ministerstvem práce a sociálních věcí by ovšem měl vést jen k přerozdělení prostředků a nikoli k úsporám. Sáhnout na platy státním zaměstnancům znamená vzbudit silnou nevoli odborů. S důchody také nelze příliš manévrovat bez komplexní důchodové reformy. Formálně sice může vláda příští rok hospodařit se schodkem 84 miliard korun, ale buď to znamená velmi tuhou bitvu mezi ministerstvem financí a ostatními resorty, nebo hru na schovávanou za úspory v chodu ministerstev a ostatních státních úřadů, což je ovšem velmi slabá záruka. Pro srovnání se stačí podívat na to, jak se daří, či spíše nedaří, snižovat počet zaměstnanců ve státním sektoru.

Pro hodnocení stavu a vývoje veřejných financí je údaj o schodku státního rozpočtu prakticky bezcenný. Jednak jsou zde mimorozpočtové instituce, jednak lze použít mimořádných příjmů, ale také odložit mimořádné výdaje (například již použité vyřazení úhrad ztrát ČKA z rozpočtu). Dále není poctivé vydávat za úspěchy rozpočtové reformy, vliv rychlejšího hospodářského růstu na rozpočtová čísla. Relevantním ukazatelem pro hodnocení fiskální situace je cyklicky očištěné primární saldo veřejných rozpočtů bez zahrnutí čistých půjček a dotací transformačním institucím. Zní to krkolomně, ale stejně krkolomné je pokoušet se prohlédnout skrz změť fiskální statistiky. Tento schodek se v letoším roce pravděpodobně zvýší na 3,9 % HDP z loňských 3,1 % HDP. Příští rok bude i po výsledku dnešního jednání jen nepatrně nižší než letos, což zrovna o úspěchu reformního snažení nesvědčí.

Obr. : Cyklicky očištěné primární saldo veřejných rozpočtů


Výpočet: Patria Online; Pozn.: bez čistých půjček a dotací transformačním institucím

Ještě k otázce v úvodu. Není jedno, zda bude schodek 84 nebo 94 miliard korun. Příští rok každý, kdo v této zemi platí daně, zaplatí za úroky ze státního dluhu 3.500 Kč a stomiliardové každoroční schodky tuto částku závratně rychle zvyšují. Jsou zastánci rozpočtových schodků skutečně tak upřímní lidumilové, jak se snaží tvářit?

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • Dotaz pro autora článku
    20.09.2004 9:33

    Mohl byste nám pane Marku sdělit, co je špatného na "žití na dluh"? Váš největší politicko-ekonomický vzor - USA - má již několik let schodek ještě brutálnější než ČR, a to i v přepočtu na obyvatele. Ale tam to asi je o.k., protože vláda USA není lidumil, že? A také by mě zajímalo, jak by přežily ty tisícovky bankovních institucí, kdyby se najednou všichni rozhodli, že budou žít nikoli na dluh, ale pouze z úspor.
    Mirek Šejna
  • Vyrovnaný rozpočet je hloupost.
    17.09.2004 12:34

    Naše ekonomika a tím i my všichni si žijeme nadpoměry. Bohužel musím konstatovat, že je to dobře. Vysvětlím: celý finanční systém je postaven na fungujícím kapitálovém trhu. S blížícím se nedostatkem ropy se celý tento systém zhroutí. Kdo aspoň jednou byl v Indii nebo Číně, ví o čem mluvím. Řeči o alternativních zdrojech energie jsou zde k smíchu. Pravda je krutá: čeká nás předlouhé období válek (i občanských) a chaosu. Pokud vůbec civilizace přežije, pak jistě ne v té podobě, jak ji známe dnes. Nějaké státní dluhy pak již určitě nebudou mít žádný smysl. A co může udělat běžný Čech? Užívat života, pokud to jde a nakoupit hromadu zbraní a munice. Liddstvo už bohužel překročilo tzv. NO RETURN POIT. I kdyby si teď všechny vlády světa uvědomily, že je třeba něco udělat, bylo by už v této chvíli pozdě. Nemá tedy cenu ani nic začínat, protože by jsme pouze prodloužili utrpení, které nás čeká až v (krátké) budoucnosti.
    Petr Míka
    • Great post
      17.09.2004 16:34

      For the hard luck I must agree with u mate ,but hope must never stop,g.luck
      jony
    • cyberpunk
      17.09.2004 14:33

      To mi něco připomíná. Takových katastrofických scénářů bylo již mnoho a zatím se žádný nenaplnil. Tím nechci zlehčovat situaci, která je jistě vážná. Obnovitelnost energetických zdrojů bude jedna z prvních věcí, která lidstvo bude trápit. Navíc ropa není jen energie. Na druhou stranu se může vše rychle vyřešit. Myslím tím např. možnosti termojaderné fúze a palivových článků. Včera jsem v Událostech na Čt1 viděl operaci, při které byl pacient podchlazen až na 17 stupňů, aby vydržel 40minut bez krevního oběhu. Netušil jsem, že je něco takového možné. Co nás potká zítra nikdo neví, ale rezignovat a chovat se k sobě a svým dětem nezodpovědně kvůli tomu nemusíme...
      mgns
    • Rozpočet
      17.09.2004 14:27

      Velmi jasnozřivé. Lze jen dodat , že válka o poslední energetické zdroje již probíhá
      meru
      • magori
        17.09.2004 14:29

        Jdu si koupit brokovnici.....
        pokryvac
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data