Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mýtus akciových benchmarků...

Mýtus akciových benchmarků...

23.08.2004 13:24
Autor: 

Jen velmi málo slov má v současné finanční praxi tajemnější nádech než „benchmark“. Agentura Bloomberg jej definuje jako standard, vůči němuž je něco měřeno nebo s čím je porovnáváno, čeština používá velmi neumělý termín etalon. V praxi – zejména té „akciové“ – je za benchmark nejčastěji považován obecně známý a uznávaný index (STOXX 50, S&P 500, FTSE 100 a další), vůči němuž je potom porovnávána výkonnost jednotlivých portfoliomanažerů, respektive jejich portfolií a fondů.

Nadpis tohoto sloupku nebyl vybrán náhodně – dnes naposledy použijeme jako referenci knihu Marka T. Hebnera s názvem Index Funds, The 12-Step Programme. Autor nijak nezakrývá své rozpaky nad nadšením investorů z konceptu aktivní správy portfolia a minulý týden jsme přinesli minimálně dva důkazy, proč se nemusí jednat o tak iracionální názor. Podívejme se tedy na důkaz třetí – benchmarky a jejich užití.

Jako první je citován fakt – který si mnoho investorů možná neuvědomuje – že aktivně spravované fondy nebo jednotlivá portfolia vykazující lepší než průměrné výnosy jsou vždy o poznání riskantnější než benchmark, vůči němuž jsou porovnávána (samozřejmě lze namítnout, že na tuto myšlenku není třeba být atomovým vědcem. Pokud by tato portfolia byla stejné struktury jako benchmark, stěží by dosáhla nadprůměrných výnosů). Jinými slovy, je-li portfolio jakýmkoliv způsobem nadvážené nebo podvážené vůči svému benchmarku, je proti němu také pod-diverzifikované a proto z definice riskantnější. Portfoliomanažer vykazující nadprůměrné výsledky toho tedy musel dosáhnout větší koncentrací peněžních prostředků v několika vybraných titulech, segmentech trhu nebo teritoriích. Tato sázka se mu buďto vyplatí nebo ne – nic to ale nemění na faktu, že jde o sázku výrazně riskantnější než investice do zvoleného benchmarku.

Peter Lynch, legendární manažer fondu Fidelity Magellan, v 80. letech koncentroval 25 % aktiv fondu v zahraničních akciích. Fidelity Magellan tak v uvedeném období výrazně přesáhl výkon indexu S&P 500 – ironií soudu však je, že tyto zahraniční akcie nebyly ani v jednom případě součástí tohoto indexu. Výkonnost P. Lynche tak byla de facto porovnávána vůči špatnému benchmarku – nikoliv vůči mixu zahraničních akcií a indexu S&P 500, ale pouze vůči danému indexu. Pokud by došlo k užití správně postaveného benchmarku, nemůžeme vyloučit výrazně odlišné (potažmo horší) výsledky.

Druhým faktem hovořícím v neprospěch slepé důvěry v benchmarky je nezanedbatelný vliv nastavení vhodného data počátku a konce sledovaného období. Již zmíněný Fidelity Magellan překonával index S&P 500 v období deseti let končících polovinou roku 1995. Pokud by jsme však prodloužili sledované období do poloviny roku 1996, dostali by jsme velmi odlišný obrázek – fond by v uvedených 11 letech nikdy index S&P 500 nepřekonal. To samé platí pro období posledních 2-3 let. Pokud se podíváme na index S&P 500 pro období od 23. srpna 2002 do dneška, dostaneme roční výnosnost (na týdenní bázi) ve výši 8,07 %. Zkrátíme-li toto období na posledních 12 měsíců, dostáváme se na +10,63 % p.a. Pokud se ale podíváme na období od 25. srpna 2000 do dneška, roční výkonnost tohoto indexu prudce klesá až na -7,61 %.

Třetím faktem je můj – samozřejmě zcela subjektivní - názor na užití akciových benchmarků jako takových. Zdravý rozum velí, že spadne-li hodnota Vašeho portfolia o méně než o kolik spadl „benchmark“ a Váš portfoliomanažer se tím ještě chlubí, není to důvod jej pochválit, ale propustit. V konečném gardu jste totiž přišli o peníze – jediným férovým benchmarkem by měla být cena peněz, protože to je v mnoha ohledech druhá nejlepší alternativa investice do akcií (pokud odhlédneme od názoru, že hrát si s akciemi je nesmysl vůbec).

Petr Žabža, Patria Direct

Zdroj: Index Funds, autor Mark T. Hebner


Váš názor
  • Jeden jak druhý jak třetí....
    24.08.2004 8:18

    Pánové, prosím, "my bychom, vy byste". Ne pouze obsah, i forma má svůj význam!
    Tom
  • Hodne slaby clanek
    23.08.2004 19:24

    Je logicke, ze ma smysl se porovnavat pouze s relevantnim benchmarkem, blbe zkonstruovany benchmark je chyba jeho autoru, ne benchmarku. A take je logicke, ze akciovy fond ma mit akciovy benchmark a nikoli cenu penez. Pokud vsechny indexy spadnou na polovinu a muj akciovy fond prodela jen 10%, tak samozrejme pfmanazera pochvalim.Je moje blbost,ze jsem se rozhodl investovat do akcii, kdyz vsechny spadly. Nicmene jinak souhlasim, ze aktivni sprava portfolia je pro klienta spis prodelecna, lepsi je si koupit indexovy fond...
    bilbo
  • portfoliomanager
    23.08.2004 16:03

    No pane Zabza, Vy by jste asi portfoliomanagera delat nemohl...
    I.
    • Jeste...
      23.08.2004 16:05

      A nebo vlastne naopak, mel by jste si to zkusit. Zajimalo by me jakych by jste dosahoval vysledku, napriklad v roce 2002. Asi by jste potom zmenil ten vas subjektivni nazor!
      I.
      • doufam
        23.08.2004 18:06

        ze hlavne nikdo nepropusti ty mizerny portfolio managery. To uz bysme my sroubovaci ty zastupy na pracaku neuzivili.
        chytrak
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data