Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Má cenu sledovat současné výsledky Unipetrolu?

Má cenu sledovat současné výsledky Unipetrolu?

26.07.2004 11:45
Autor: 

Ano. Jsou relevantní zejména pro ty, kteří váhají zda využít budoucího odkupu, či si ponechat/zakoupit akcii jako sázku na úspěšnou vlastnicko-operačně-finanční restrukturalizaci holdingu. Její razance a komplexnost bude ale zřejmě velká, pro odhad stavu společnosti po její implementaci - tj. ve středně dlouhém období, jsou tedy současná pololetní, respektive 2Q čísla, omezeného významu. Podívejme se na to, jak si jednotlivé společnosti vedly v 1Q 2004, popř. 2003, toto jako hrubý indikátor jejich výkonů v 2Q.

Výkony a zisky
Česká rafinérská pracující jako přepracovací rafinérie (nákladové centrum), v prvním čtvrtletí roku 2004 zpracovala téměř 1,4 miliónu tun ropy. V porovnání s loňskem se snížila produkce finálních produktů, na druhé straně vzrostla výroba surovin pro petrochemický průmysl. Nižší odbyt pohonných hmot byl mj. ovlivněn vyšším předzásobením prodejců před změnou spotřební daně k začátku tohoto roku. Česká rafinérská podle neauditovaných výsledků dosáhla v prvním čtvrtletí roku 2004 zisku po zdanění 27,5 miliónů Kč. Obrat za toto období činil 2 067 miliónů Kč. Nový model fungování České rafinérské se přímo či nepřímo projevuje v dodavatelsko-odběratelských vztazích u všech ostatních firem ve skupině. To jednak ve vztahu k velikosti jejich výkonů, neméně důležitá je i změna rizikového profilu (fluktuace ziskovosti a cash flow) jednotlivých společností.

Unipetrol rafinérie, zajišťující pro 51% podíl Unipetrolu v České rafinérské (tj. pro odpovídající podíl na jejích kapacitách) nákupní, prodejní a marketingové aktivity, s obratem přes 3 miliardy Kč dosáhla čistého zisku 43 mil. Kč.

Paramo vykázalo v prvním čtvrtletí zisk po zdanění ve výši 2,7 mil. Kč (v minulém roce ve srovnatelném období hospodařila se ztrátou 76,8 mil. Kč). Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb dosáhly úrovně 1,090 miliardy Kč, dále podnik utržil za prodej zboží 214,3 mil. Kč. Přidanou hodnotu reprezentuje částka 138,2 mil. Kč a celková aktiva společnosti stoupla z loňských 2,8 miliardy Kč na 3,9 miliardy Kč.

Benzina dosáhla za 1. čtvrtletí 2004 objemu tržeb ve výši 3,64 mld. Kč. Proti srovnatelnému období r. 2003 došlo k nárůstu tržeb o 12 %. V hospodaření vykázala společnost ztrátu ve výši 93,6 mil. Kč. Vyšší objem prodeje pohonných hmot byl dosažen v porovnání s 1. čtvrtletím r. 2003 velkoobchodním zákazníkům v obou nosných komoditách, automobilové benziny o 47 %, u motorové nafty o 16 %.

. Vývoj hrubé marže v retailu a rafinériích indikuje následující graf:

Zdroj: Společnosti, Patria Finance

Paramo je až na 1Q 2003, kdy byla plánovaná odstávka, poměrně stabilní, to zejména díky jeho produktovému mixu. Marže Benziny jsou v jistém smyslu také stabilní - stabilně klesají tak, jak se zintenzivňuje konkurence v retailu (expanze Slovnaftu, obchodních řetězců atd.). Česká rafinérská, inkasující přepracovací poplatek, si doposud z pohledu marží několika period před novým modelem nemá nyní na co stěžovat.

Chemopetrol v 1Q 2004 dosáhl zisku po zdanění ve výši 215 mil. Kč, což v porovnání se ztrátou –96 mil. Kč za stejné období loňského roku představuje zlepšení o 311 mil. Kč. Tržby za vlastní výrobky a služby oproti prvnímu čtvrtletí roku 2003 vzrostly o 8,1 % na 5 646 mil. Kč. Na výsledku prvního čtvrtletí se pozitivně projevily příznivé petrochemické marže v důsledku relativně vysokých kotací hlavních produktů a vysoký objem výroby a prodeje.

Kaučuk měl zisk po zdanění 55,7 mil. Kč, při provozním výsledku hospodaření ve výši 117,4 mil. Kč a finančním výsledku –61,7 mil. Kč. Za první čtvrtletí loňského roku činil zisk před zdaněním 86,7 mil. Kč.Tržby za vlastní výrobky a služby dosáhly výše 2 344 mil. Kč a jsou o 6,5 % vyšší než za stejné období předchozího roku.

Spolana vykázala v prvním čtvrtletí roku 2004 zisk po zdanění ve výši 23,3 milionu Kč. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o podstatné zlepšení ekonomiky podniku (2003 – ztráta v prvním čtvrtletí 123,7 milionu). Hrubá marže se zvýšila z loňských 164 milionů Kč na letošních 245 milionů Kč v prvním čtvrtletí roku.

Marže v těchto částech vertikály prezentuje následující graf:

Zdroj: Společnosti, Patria Finance

Rozvahy

Relativně velkou kapitálovou náročnost (odhlédněme nyní od komplikací v měření způsobených možnými rozdíly mezi účetními, reprodukčními, popř. ekonomickými hodnotami aktiv) všech produkčních společností v holdingu demonstruje následující graf obratu aktiv jednotlivých společností (1. graf, data a kalkulace z roku 2003), doplněný podílem fixních aktiv, tj. převážně strojů, zařízení, technologických celků a budov na celkových aktivech.

Zdroj: Unipetrol, Patria Finance

Je patrné, že nejčastěji otočí svá aktiva obchodník s palivy Benzina, kapitálově nejnáročnější je Chemopetrol a Kaučuk. Chemopetrol má zároveň nejvyšší podíl fixních aktiv na celkových aktivech, naopak největší investice do pracovního kapitálu (jako podílu na celkových aktivech) mají rafinérie.

Podotkněme, že kapitálově intenzivní odvětví, často charakterizovaná i komoditizací svých produktů, mají relativně vysokou tendenci k cenovým válkám, to zejména v období nedostatečných využití zainvestovaných kapacit. Petrochemický cyklus je do značné míry způsoben právě cykličností investic do kapacit a z toho pramenící cykličnosti využití kapacit a následně tlaku na ceny.

Z hlediska vnitřních hodnot jednotlivých společností a jejich vlastního jmění je významným faktorem jejich zadlužení, které je prezentováno v následujícím grafu (čarou je prezentován podíl bankovních úvěrů na celkových závazcích).

Benzina operuje s velmi vysokým zadlužením, následována Spolanou a Chemopetrolem, nejkonzervativnější kapitálovou strukturu má Česká rafinérská a Kaučuk. Prezentované údaje jsou však založeny na účetních hodnotách dluhu a aktiv, substituce ekonomickými hodnotami, které jsou v konečném důsledku jediné relevantní, založenými na schopnosti aktiv krýt náklady kapitálu, by poskytla rozdílný obrázek. Pokud chceme danou situaci hodnotit, je nutno reflektovat i to, že velká část dluhu je vůči mateřské společnosti, která doposud provádí určitý "pooling" finančních zdrojů.

Jiří Soustružník


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data